אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אוחזים בזנב הנמר

אוחזים בזנב הנמר

על ההתעקשות הסינית לשמור את היואן במקומו, ואיך זה קשור ל"ספר הג'ונגל"

20.04.2010, 10:10 | גדעון בן נון

בספר הג'ונגל, סרטו המופלא של וולט דיסני, נראה הדב בלו כשהוא מחזיק בזנבו של נמר משתולל. "שחרר אותו בלו" צעק לו חברו הנמר הטוב. "השתגעת? ראית מה יש בצד השני?!" , ענה לו בלו הדב.

תיאור זה מסביר היטב את התנגדותם העיקשת של הסינים לנייד את המטבע שלהם, או לפחות לייסף אותו באופן חד פעמי. תיסוף היואן הוא מהלך מתבקש עקב הצמיחה המואצת במדינה, המחייבת התאמות במשולש הערכים ריבית-מטבע-מחירים. הממשל בסין מנהל את הריבית ואת המטבע כך שרק המחירים עולים ומתאימים עצמם לצמיחה במדינה.

סין הופכת באחרונה מיצואנית גדולה ליבואנית, ובמרץ היא ייצרה עודף ייבוא על ייצוא בהיקף של 7.25 מיליארד דולר, לראשונה מזה 6 שנים. במדינה בה הכלכלה מנוהלת, מדובר באירוע חמור המקשה על המדינה לתת עדיפות לתוצרת המקומית ולהניע את גלגלי הצמיחה המקומית. ייסוף המטבע עשוי להאיץ זאת, וכדי למנוע מהמחירים להשפיע, נוצרו בסין כללים ברורים ובלתי הוגנים של העדפת תוצרת מקומית, דבר המעורר תרעומת גדולה בארה"ב.

הסינים מנסים לנהל את הכלכלה ולבלום האינפלציה בכל דרך אחרת, כולל הגבלת שוק האשראי ויצירת כללים לרכישת דירות כדי לצנן את בועת הנדל"ן המתעצמת. התחליף לכך יכול להיות ייסוף היואן מול הדולר, דבר שיוביל משקיעים סינים להשקיע בנדל"ן מעבר לים, או במלים רצויות לאמריקאים: לרכוש נדל"ן בארה"ב.

האמריקאים לוחצים, הסינים מתנגדים

הסינים, מצידם, מבינים את הצורך ביסוף המטבע ונגיד הבנק המרכזי גורס כי עדיף מהלך תיסוף חד פעמי ולא ניוד של המטבע. בניסיון לשכנע את הסינים לגרום להתחזקות היואן – דבר שיסייע להערכת האמריקאים למטבע ולכלכלה האמריקאית – הסביר שר האוצר לשעבר פולסון כי הניוד דווקא ייתן בידי הסינים כלי "בעל ערך" לניהול המדיניות. כלי זה יאפשר לשלוט באינפלציה ולכוון טוב יותר את הפעילות הכלכלית. נראה שהסינים לא קונים את העמדה הזו. אחרי הכל, הם מכירים היטב את מגבלות הכלכלה שלהם.

נסיונות השכנוע כבר הפכו לאיומים, אולם הסינים לא נכנעים ללחצים אמריקאיים ולאיומים של שר המסחר לפגוע בסחר בין המדינות. המחוקקים בארה"ב אף דורשים מהנשיא אובמה להגדיר את סין כ"מניפולטורית של מטבעות" אבל הקולות אינם מרגשים את השומע הסיני.

ברור כי בטווח הארוך, תיסוף היואן הוא אירוע בלתי נמנע, אך הסינים מנסים לעכב אותו ככל הניתן. העובדה כי הוא מקובע לדולר זה 22 חדשים מעידה כי הם די מצליחים בכך.

מה יעשה תיסוף היואן לשאר המטבעות?

יש להניח כי המהלך הכלכלי המתבקש של תיסוף היואן אכן יקרה, אולם לוח הזמנים הוא פוליטי ולא כלכלי ולכן הדבר עלול לארוך זמן רב, וסיכוי טוב כי ידחה ל-2011.

קשה לדעת מה יהיה הפתרון הסיני ומה יהיה האפקט שלו על יחסי המטבעות בעולם. בכל זאת, לפי המגמות הנוכחיות ניתן להניח שהדבר דווקא יחזק את הדולר, מבלי שהריבית הדולרית תעלה, מה שמסביר את להיטותם של האמריקאים לגרום לתיסוף היואן. הסיבה לכך היא שעקב תהליך ההתחזקות של הדולר בעולם, לאחר הניוד הסיני יתאים את עצמו למגמה העולמית, כלומר, יתן את המשקל לדולר.

לסינים יש 2.4 טריליון דולרים במזומן. על-פי קרן המטבע העולמית, כ- 62% מיתרות המזומן בעולם מצויות בדולר וכ-27% ביורו, גידול של 6% במשקלו של האחרון ב-3 השנים האחרונות. היורו החלש ירתיע כנראה את הסינים והם יעדיפו לשים את מבטחם בדולר, עד שתתפזר העננה מעל כלכלת האיחוד האירופי. לפי הערכה זו, לא קשה להבין מדוע האמריקאים לוחצים חזק: התחזקות המטבע שלהם תהיה חדשה טובה לכלכלתם בשלב הנוכחי של ההתאוששות הכלכלית היא תתמוך בחוב הגבוה ותחליש את הצורך בעליית הריבית.

הכותב הוא מנכ"ל שקל אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות, מקבוצת שקל

תגיות