אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לוני הירוק: הסטארט־אפים שיביאו את המהפכה צילום: ראובן שוורץ

לוני הירוק: הסטארט־אפים שיביאו את המהפכה

לצד הפעילות של לוני הרציקוביץ' בתחומי ההאחדות והחיבורים, לעיסוקים שלו יש כיום עוד שתי זרועות - הפעילות הפילנתרופית, וכניסה עדינה לתחום ההייטק

19.04.2010, 09:17 | גולן חזני

לצד הפעילות של לוני הרציקוביץ' בתחומי ההאחדות והחיבורים, לעיסוקים שלו יש כיום עוד שתי זרועות. האחת היא הפעילות הפילנתרופית, בעמותת המכבים שמפעילה בתי ספר לכדורגל ברחבי הארץ, ובקרן לידידות, שמגשרת בין העולם הלא־יהודי לישראל וליהודים ומגייסת תמיכה מנוצרים ("כולל 100 מיליון דולר תרומות בשנה", מתגאה הרציקוביץ').

הזרוע השנייה היא כניסה עדינה לתחום ההייטק. "בטכנולוגיה מקומית אני מחבר את המעורבים למי שצריך בלי להיות מעורב, רק שיצליחו", הוא מסביר. "אם אני רואה בסיס לאימפקט ברמה הבינלאומית, ברמה של שינוי מהותי, אני יותר מעורב".

המעורבות של הרציקוביץ', שעל טיבה הוא מסרב להרחיב, נוגעת היום לשני סטארט־אפים, אדיונים ו־C.E.N. אדיונים מתמקדת בטכנולוגיית יונים, חלופה ירוקה ליצירת ציפויים דקים המיועדים לתעשיות התעופה והחלל, הרפואה, האנרגיה הסולארית ועוד. היא הוקמה על ידי יעקב זכריה, לשעבר בכיר במרכז למחקר גרעיני שורק וחבר טוב של הרציקוביץ', ומתאימה לאג'נדה הירוקה של האחרון. "השימוש במתכות לציפוי גורם לנו לפצוע את כדור הארץ. יש לזה השלכות קשות על הסביבה, ומה הפלא שאחר כך יש טייפונים וציקלונים ורעידות אדמה.

"אדיונים עושה את זה במעבדה. עלות חומרי הגלם בטלה בשישים. זו באמת מהפכה. אני לא מעורב בשותפות בחברה, אלא בחברות למטה, שפועלות כשהיא רוצה לפתח תחום מסוים במדינות מסוימות. היא יכולה לפעול בכל תחום, ודי שתתפתח בארבעה תחומים כדי שתיהפך לאימפריה".

החברה השנייה, סי.אי.אן, היא חברה גרמנית שבה מעורבים ישראלים בראשות פרופ' דן אליעזר. אחרי שנים שבהן המימן נחשב חומר מסוכן שלא יכול לשמש מקור אנרגיה, מצאה החברה דרך להשתמש בו לצרכים יומיומיים. הטכנולוגיה שבה היא נעזרת מאפשרת לבודד כמויות קטנות של מימן, לאפסן אותן ללא סכנה ולהשתמש בהן, בין השאר, כתחליף דלק - פיתוח שעשוי לחולל מהפכה אדירה בתחום האנרגיה. גם כאן, מעורבותו של הרציקוביץ' נוגעת לפעילות בחברות־בנות שאמורות להפיץ את הטכנולוגיה בעולם.

"זה מדהים. מימן קיים באוויר, בים, בכל מקום, זה משאב בלתי מוגבל, והטכנולוגיה לייצור שלו כבר קיימת. ועכשיו אפשר לאפסן אותו. אני מעריך שהתקורות לא יהיו גבוהות יותר, ושבעוד 20 שנה נראה עולם אחר, שיוצא מהתלות שלו בנפט. כל מדינה תוכל לפתח את מקורות האנרגיה שלה בלי תלות באחרת, בלי קטע פוליטי".

מתי אתה רואה ייצור מימן המוני כזה?

"אני מעריך שבין שנתיים לחמש".

תגיות