אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"די פארם לא תחזור על הטעויות של המתחרות"

"די פארם לא תחזור על הטעויות של המתחרות"

פרופ' פיליפ גורליק, אחד ממומחי השבץ הגדולים בעולם, המשמש מנהל מדעי לניסוי הקובע בתרופת הדגל של החברה הירושלמית: "אני אופטימי היום יותר מאי פעם"

19.04.2010, 19:11 | עומר ענבר

דרכים רבות יש לכישלון, אך דרך להצלחה יש רק אחת. עבור חברת הביוטכנולוגיה די פארם, בניהולו של ד"ר אלכס קוזאק, תוצאה חיובית בניסוי קליני שלב III לתרופת ה־Dpb99 שהיא מפתחת לשבץ מוחי, היא הדרך היחידה להצלחה.

ההתלהבות סביב החברה, שנהפכה ציבורית בקיץ שעבר וגייסה 85 מיליון שקל, גוברת בימים אלה, כשהחברה החלה לגייס את החולים הראשונים לניסוי הקובע, ולנוכח האישור המיוחד שקיבלה מה־FDA ביום חמישי שעבר, שעשוי לקצר את הליך בחינת תוצאות הניסוי. לנוכח התלהבות זו קשה שלא להיזכר בימי האופטימיות של פארמוס, חברת ביוטכנולוגיה שעמדה מול המבחן הגדול בחורף 2004 לתרופה לטיפול בזעזוע מוח - ונכשלה.

לצד הסיכון, פארמוס ודי פארם מספקות את חלומו הרטוב של כל משקיע: עשיית כסף קל בגדול ובמהירות. ובדומה לפארמוס, גם בדי פארם ההתלהבות גדולה, הפוטנציאל עצום, הקהילה הרפואית תומכת, אין תרופה בשוק, והניסוי מתקרב לנקודת האל־חזור. האם די פארם תעשה את הלא ייאמן ותגשים את החלום הישראלי?

כבר שנים שהרפואה מודה באוזלת ידה בטיפול ללוקים בשבץ מוחין, המחלה שהנה גורם התמותה השני בהיקפו בעולם. הפתרון המדעי־טכנולוגי למחלות רבות של מערכת העצבים המרכזית (CNS) - והשבץ הקטלני ביניהן, עדיין איננו בנמצא. לא בכדי כינה ארגון הבריאות העולמי בפרסומו בתקופה האחרונה את מחלת השבץ כ"מגפה הגלובלית המוזנחת".

המספרים של מחלת השבץ לא מותירים מקום לספק: מתוך 15 מיליון המקרים של שבץ בעולם בשנה, 5.5 מיליון אנשים מתים. בארצות הברית כל 45 שניות לוקה אדם בשבץ. בישראל מתים מדי יום שמונה לוקים חדשים במחלה - היקף תמותה שני רק למחלות לב. נוסף על הלוקים הרבים שמוצאים את מותם, אלה שנותרים בחיים, ואלה שעוברים רק אירוע קל יחסית, נותרים לעתים קרובות עם מוגבלויות קשות. בארה"ב בלבד שוק העזרים (לרבות תרופות), שלהם נזקקים חולים שעברו שבץ ונותרו עם מוגבלויות - מוטוריות ואחרות - נאמד ב־70 מיליארד דולר בשנה.

הפוטנציאל העצום של תרופה פורצת דרך בתחום השבץ נובע לא רק כתוצאה מהשוק העצום, אלא גם ואף בעיקר בשל היעדר טיפול יעיל. הטיפולים המרכזיים שנמצאים היום בשוק אינם קרובים מלספק את המזור הנדרש. בכל מקרה, הטיפולים השונים עשויים להיות יעילים יותר, ככל שאלה ניתנים בסמוך להופעת הסימפטומים של המחלה - מה שעשוי למנוע את מות התאים כתוצאה מאי־ספיקת הדם למוח, שמתרחש בשבץ. רק כדי לסבר את האוזן, המוח, שמהווה רק 2% ממשקל הגוף של האדם, צורך 20% מהחמצן והסוכר שנמצאים בגוף.

התרופה הרווחת והיעילה היחידה שקיימת הנה ה־tPA, שניתנת רק ל־5%–7% מהלוקים. תרופה זו אמורה לפרק את קרישי הדם שחוסמים את כלי הדם וגורמים למות התאים. טווח הזמן הקצר שבו הטיפול יעיל הוא רק אחד מתוך מגרעותיו: הטיפול יכול להינתן רק לחולים שעברו את האירוע עד שלוש שעות לפני כן (בספרות יש הטוענים כי עד 4.5 שעות), במקרים לא מבוטלים ה־tPA גורמת לדימום פנימי בשל האופי האגרסיבי שלו. בכל מקרה, רק ב־50% מהמקרים התרופה אכן משיגה את מטרתה ומסירה את הקריש.

שבץ מוחין מתרחש כאשר יש חסימה של הדם שנועד להגיע לאזור מסוים במוח האדם וגורם למוות של תאי המוח ולפגיעה של התפקודים בהתאם לאזור שנפגע. ישנם שני סוגים עיקריים של שבץ: אסכמי, שהוא הרווח ביותר וכולל כ־83% מהמקרים ונובע מקריש דם שחוסם את המעבר של חמצן וגלוקוז באמצעות הדם אל המוח או בתוכו. הסוג השני, הפחות נפוץ, הוא שבץ מורגי (דימום תוך־גולגולתי) שנובע כתוצאה מפקיעת כלי דם בתוך המוח.

לקראת הישורת האחרונה

לאחר יותר מ־30 שנה של ניסויים קליניים כושלים של החברות הגדולות בעולם לפיתוח תרופה לשבץ, ועשרות מיליארדי דולרים שהתפזרו באוויר, דווקא חברת התרופות הירושלמית הקטנה די פארם, שבה הושקעו כ־100 מיליון דולר מאז הקמתה ב־1993, נמצאת בישורת האחרונה לפני נגיסה אפשרית בשוק ענק ובתולי זה. די פארם, שנסחרת בתל אביב לפי שווי של 348 מיליון שקל, הודיעה לפני כמה חודשים על תחילת גיוסם של מאות חולים לניסוי הקליני III. כבר במהלך 2011, עם פרסום תוצאות הביניים של הניסוי - נוכל לדעת אם פניה של החברה לכישלון קולוסאלי או להצלחה מסחררת.

"כלכליסט" נכח בכנס שערכה די פארם לאחרונה בירושלים למנהלי הניסוי הקליני שלב III, ושמע מפי מנהל הניסוי הראשי בארה"ב, פרופ' פיליפ גורליק מאוניברסיטת שיקגו, יהודי שנחשב לאחד המומחים הגדולים ביותר בעולם בתחום השבץ, את שאלת המיליארדים: האם די פארם תצליח להביא תרופה לשוק במקום שבו כולם נכשלו?

"אני חושב שהסיכויים טובים מאד לקבלת תוצאה חיובית", אמר גורליק. "אני לא יכול לנקוב במספר אבל למדנו מהטובים ביותר בתחום, לא חוזרים על טעויות העבר, ומכוונים על המטרה בצורה מצוינת. היום אני אופטימי יותר מאשר אי פעם".

גורליק הוא אחד המדענים המעוטרים והמוערכים ביותר בתחום המחקר בשבץ ונמצא בתחום הניסויים הקליניים לשבץ ובתחום האמצעים למניעת שבץ כבר 28 שנה. במרוצת השנים הוא גייס אישית מה־NIH (ארגון הבריאות האמריקאי) כ־40 מיליון דולר שנועדו למחקר בתחום וכתב יותר מ־200 פרסומים מדעיים ועוד פרקים רבים בספרים בתחום. נוסף על כך הוא נמצא בצוות היועץ של האגודה האמריקאית למחלות לב והאגודה הלאומית לשבץ ועבד עם שורה של חברות בתחום הייעוץ ובהן פייזר, נוברטיס, ברינגר אינגלהיים, סאנופי אבנטיס ומרק.

הפרוטוקול הטוב ביותר

"די פארם עשתה אנליזה של כל הטעויות מן העבר והיא מקפידה שלא לחזור על הטעויות האלה. כאשר הם באו אליי, שאלתי המון שאלות - וקיבלתי את כל התשובות שרציתי, ולכן החלטתי שאני מוכן לשים את המוניטין ואת השם שלי על התרופה שלהם. די פארם היתה חכמה ביותר במציאת מה שאנחנו מאמינים שיהיה החולה הנכון והמתאים, התרופה הנכונה וצורת הנטילה הנכונה עם הפיקוח הנכון.

פרשנות הסטטיסטיקה לא מעודדת עד היום כל חברה שניסתה לפתח תרופה לשבץ - ללא יוצא מן הכלל - נכשלה עומר ענברלכתבה המלאה

"בעבר, גם מחקרים שלי הראו שהחברות המפתחות ניסו להגיע לשוק מהר מדי כשאמרו, 'בואו ננסה לתת את התרופה הזאת לכולם ונקווה שזה יעבוד'. בהסתכלות לאחור - הכישלונות הרבים נבעו מסיבות קליניות רבות ובהן: קבוצת החולים בניסוי היתה רחבה מדי, השבץ שקיבלה קבוצת המטופלים היה חריף מדי או קל מדי, והיו גם מקרים שכתוצאה מהאזורים שנפגעו במוח לא היה הגיוני להשתמש בתרופות הספציפיות שבפיתוח. במקרים נוספים, הבחירה של קבוצת החולים לקתה בחסר ולא נתנה סיכוי אמיתי להצלחת הטיפול.

"בשונה מחברות אחרות, די פארם הקפידה בשלב השני של הניסוי, וגם בניסוי הקובע, לטפל בחולים שנפגעו רק בקורטקס (קליפת המוח) ואשר הגיעו לטיפול עד תשע שעות לאחר קבלת האירוע.

"אנחנו מעורבים כבר כמה שנים בתהליך הקליני של די פארם. הייתי אחראי לכך שיהיה לנו את פרוטוקול הטוב ביותר לניסוי שכלל שאלות חשובות כמו איך לגייס חולים, את מי לגייס, איך לעבוד מול החולים ואיך לנתח את התוצאות".

די פארם מייעדת את התרופה שלה לנפגעים בקורטקס, שעשויים לסבול מחוסר יכולת להבין ולהסיק מסקנות ומפגיעה ביכולת הראיה, כאשר 85% מהחולים נשארים עם המוגבלויות לכל שארית חייהם. בתהליך של שבץ היעדר חמצן מצית שרשרת של תגובות בתאי המוח אשר תוצאותן יחידה - מוות של תא המוח. בשונה ממרבית התרופות שנוסו ושטיפלו רק במכניזם אחד, התרופה של די פארם מנסה לטפל במספר תהליכים שמתרחשים במקביל.

התהליך המורכב של המוות

במסגרת התהליך המורכב של מות התא אחד התהליכים המרכזיים שמתרחשים הנו דילול הקרום של תאי המוח. בתוך תאי המוח, כמו בכל תא אחר, ישנם אנזימים שזקוקים להתחבר למולוקולות נוספות כדי לבצע את התהליכים הטבעיים בתא. ברגע שיש פגיעה באספקת החמצן, הקרום של התא נחלש ויונים של אבץ וסידן, שנמצאים מחוץ לתא ברמה שגדולה פי 1,000, חודרים לתוך הקרום. כתוצאה מכך מתחיל תהליך של פעילות מוגברת שמובילה להרס התאים.

תרופת הדגל של די פארם מספחת אליה יונים של אבץ וסידן ולא מאפשרת ריאקציה עם האנזימים. בכך, היא בולמת את הידרדרות מצב התא ומאפשרת את הרחבתו של חלון ההזדמנויות של התא לשקם את הממברנה בדרך להתאוששות ולחזרה לתפקוד נורמלי. אמנם לא ניתן להציל תאים שכבר מתו, אך תאים שנמצאים בקרבת התאים שנפגעו ישירות, עשויים להינצל.

האם יש עוד חברות בתחום שנמצאות בשלבים מתקדמים של פיתוח?

"יש עוד ניסוי אחד של ה־NIH, אבל הם היו צריכים להגדיל את היקף הניסוי, וזה מעיד על בעייתיות. יש גם מכשור רפואי שבתחום וגם כמה מחקרים שמתבצעים בארה"ב, אך מדובר בהיקף דליל של פעילות בלבד. בית הקברות של הכישלונות בתחום הבריח את המשקיעים. למרות זאת הפוטנציאל פשוט עצום".

היו מקרים בעבר שה־FDA דרש ביצוע של ניסוי קליני נוסף. האם יהיה צורך בניסוי נוסף גם כאן?

"אני לא יכול לומר, זה קשור כבר לשיקולים רגולטוריים של ה־FDA וה־EMEA (הרשות הרגולטורית באירופה). מה שאני יכול לומר זה שאם יהיו תוצאות חיובית, יתייחסו לכך בהתאם, וזה אומר שתהיה דחיפה חזקה מאוד להביא את המוצר לשוק כמה שיותר מהר".

מתי תקבלו אינדיקציה על טיב התוצאות?

"יהיה לנו איתות על המידע כאשר נקבל את תוצאות הביניים של המחקר שכולל 770 חולים. עיקרון חשוב של ניסויים קליניים הוא שאתה יכול להסתכל על המידע רק בפרקי זמן מאד מוגדרים. אם מסתכלים מוקדם יותר, מאבדים את הכוח הסטטיסטי של המידע. אם התרופה מעידה על מובהקות סטטיסטית חזקה מאוד, ויש יתרונות גדולים של התרופה כבר בשלב הביניים, לעתים מפסיקים את הניסוי כבר באותו הרגע".

זה יכול לקרות כאן?

"אנחנו לא יודעים. זה אפשרי. אבל אני לא מסתיר את ההתלהבות שלי מהתרופה הזאת".

האם די פארם תצליח היכן שפארמוס נכשלה? בשלב זה בלתי אפשרי להעריך. ואולם, במשחק סכום אפס זה די להסתכל להיזכר בפרצופים מוכי התדהמה של משקיעי פארמוס לאחר שנודע להם כי הניסוי הקליני הקובע נכשל ו־230 מיליון דולר נמחקו ביום מסחר אחד, כדי להבין כמה האכזבה יכולה להיות כואבת.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
הפרופסור מתלהב מאד, סיכוי גבוה מאד, יוקרה מקצועית
לדעתי הפתוח יצליח , ואשור הפרוטוקול יביא לאשור התרופה כבר בשלב ביינים אם התוצאות יהיו טובות , בשלב 2 התוצאות היו מעולות. הפרופסור שם את יוקרתו המקצועית בתרופה זו. מגיב 3 צודק , כתוספת, אם די פארם נסחרה בנאסדק שוויה היה פי 7 לפחות ולא 90 מיליון$ . לדעתי ותרשמו , תהיה הנפקה בנאסדק בשווי פי 3 יותר גבוה עוד השנה, בתשקיף בהנפקה בארץ זה צוין, קל מאד מאד להנפיק בנאסדק מניה שנסחרת בארץ
אנליסט  |  21.04.10
3.
כלל ביו.. חברת האם , פוטנציאל אדיר
עדיף לקנות את חברת האם בה הסכון נמוך יותר בגלל מיגוון חברות הבת [ 16 חברות ], במקרה של כשלון לא יהיה ריסוק !!!! ובמקרה של הצלחה המניות יעלו פי 20 שתיהן , לאור הכתבה נראה לי ששלב 3 יצלח !!!!! בשלב 2 היתה הצלחה גדולה !!!! יום ד לקנות מהר מהר כלל ביו... ו די פארם
מדען ביומד  |  20.04.10