אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסכמי ממון הורסים את האהבה? צילום: shutterstock

הסכמי ממון הורסים את האהבה?

אולי הסיבה לכך שהסכמי ממון יוצרים כל כך הרבה בעיות ביחסים היא שהם מכניסים נורמות שוק קרות ורעות למקום שאליו אינן שייכות?

22.04.2010, 11:12 | דן אריאלי

דן היקר,

מה דעתך על הסכמי ממון לפני החתונה? אולי הסיבה לכך שהם יוצרים כל כך הרבה בעיות ביחסים היא שהם מכניסים נורמות שוק קרות ורעות למקום שאליו אינן שייכות?

תודה, בן

בן היקר,

אתה צודק. הכנסת נורמות שוק, כולל הסכמי ממון, לתוך מערכת יחסים מעלה את הסיכוי להפוך את האהבה לעסקה ובכך להרוס את החוויה כולה. גם אם לשני הצדדים יש כוונות טובות, מרגע שהכנסת עסקים לתוך האהבה, הם נשארים שם.

אחת הדוגמאות לכך היא של אשה אמריקאית שב־2007 פרסמה באינטרנט מודעה שבה חיפשה "בעל שמרוויח יותר מ־500 אלף דולר בשנה". היא תיארה את עצמה כ"יפהפייה הורסת, רהוטה ושטחית". היא ציינה שכבר יצאה עם אנשי עסקים שמרוויחים 250 אלף דולר בשנה, אבל לא הצליחה לעלות מעל לרמת ההכנסה הזו ולצאת עם מישהו שיוכל לקנות לה בית בשכונת סנטרל פארק ווסט.

כיוון שהיא תיארה את ההצעה שלה כעסקה, המגיבים התייחסו אליה בהתאם. אחד מהם, שכתב שהוא עומד בקריטריונים, הסביר בתגובתו שההצעה היא "עסקה מחורבנת", משום שנכסיו (כסף) רק ישביחו עם הזמן, בעוד שנכסיה שלה (מראה) יאבדו מערכם. הוא סיכם שבמקרים כאלה עדיף לשכור ולא לקנות.

הכנסת נורמות שוק, כולל הסכמי ממון, לתוך מערכת יחסים מעלה את הסיכוי להפוך את האהבה לעסקה ובכך להרוס את החוויה כולה, צילום: shutterstock הכנסת נורמות שוק, כולל הסכמי ממון, לתוך מערכת יחסים מעלה את הסיכוי להפוך את האהבה לעסקה ובכך להרוס את החוויה כולה | צילום: shutterstock הכנסת נורמות שוק, כולל הסכמי ממון, לתוך מערכת יחסים מעלה את הסיכוי להפוך את האהבה לעסקה ובכך להרוס את החוויה כולה, צילום: shutterstock

בוא נצא מתוך נקודת הנחה שהאשה הזו היא אכן יפהפייה הורסת, רהוטה ופשוט נהדרת בכל דרך אפשרית. מה יקרה אם היא תיכנס לבר מלא בסוחרי בורסה (לפני המשבר), תמצא את הבחור שלה ותכריז חד־משמעית מה מטרתה, בדיוק כפי שעשתה במודעה? תנאי מערכת היחסים בהחלט ישתנו. בוא נניח אפילו שהם יתחתנו, מה יקרה בפעם הראשונה שלא יתחשק לה לשכב איתו, או שהיא תסרב לבוא לאמא שלו בחג? להערכתי גישת התן וקח שכל כך שכיחה ומקובלת במערכות יחסים רומנטיות רגילות תיעלם, וההמרה הפשוטה של יופי תמורת כסף תביא לסיום מערכת היחסים.

זה לא שהסכמי ממון הם נוראיים כמו ההצעה שבסיפור הזה, אבל הם פועלים באופן דומה. הם מכניסים באופן בוטה יחסים כלכליים לתוך קשר רגשי, וברגע שהנישואים יוצאים לדרך, אי אפשר באמת לשכוח מההסכם. הוא שם לתמיד.

הכותב הוא חוקר כלכלה התנהגותית ומחבר רב המכר "לא רציונלי ולא במקרה"

שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

16.
עקב השילוב הקטלני של חוקי ההלכה + החקיקה החדשה בעידוד הלובי הפמיניסטי
***גבר מתחתן=גבר במלכודת!!!*** לגברים בארץ כמעט ואין זכויות בבתי המשפט למשפחה. הבעיה היא אף חמורה יותר עקב הרחבת החוקים גם על ה"ידועה בציבור", כאילו להחליט לגור עם אישה ביחד מצביע על כוונה לחיות איתה כזוג נשוי, עם כל המשמעויות (גם הכלכליות) הכרוכות בכך. לפי החוקים בארץ, , בזמן גירושין : - הדירה תתחלק שווה בשווה, ללא קשר ליחס ההשקעה הכספית של שני בני הזוג בקנייתה. - רכוש קודם של הגבר לפני הנישואין לא בהכרח ישאר שלו בלבד, במקרה של גירושין (למשל, כסף בחשבון בנק וכל רכוש אחר שלא "רשום" בבעלות בלעדית ייחשב כמשותף) - קופות גמל, פנסיה וכו' מתחלקים היום בין בני הזוג חצי/חצי ללא קשר להשקעה הראשונית בהם, גם השקעה שהייתה לפני הנישואין. - מזונות ילדים הם חובת הגבר בלבד, ללא קשר ליחס ההכנסות בינו לאישה. - תשלומי מדור(מגורים) לילדים הן חובת הגבר בלבד, ללא קשר להכנסות האישה. - נכסי קריירה - מוניטין שצבר הגבר בעסק שהוא הקים/פיתח ייתורגמו לכסף שמגיע לאישה (מכוח היותה בת הזוג שלו בזמן שהעסק התפתח). גם אם העסק קם לפני הנישואין, ייחשב כאילו בהנשאו הוא התכוון לשתף בו גם את האישה. - מזונות אישה - עד הגירושין בפועל הגבר צריך לשלם מזונות למחיית האישה , במיוחד אם היא לא עבדה במשך הנישואין או שעבדה במשרה חלקית בלבד. וזה עוד כלום יחסית לצרה שהגבר ייכנס עם אישה שהייתה כל החיים עקרת בית - הוא ייצטרך להמשיך לשלם לה גם אחרי הגירושין. מבחינת האישה, נישואין/חיים כידועה בציבור אפילו לתקופה קצרה יחסית, היא העסקה הכלכלית הכדאית ביותר בעולם, במיוחד אם מדובר ברווקה מתבגרת שהשעון הביולוגי שלה מתקתק ורוצה ילדים בהקדם האפשרי. מבחינת הגבר, המצב בדיוק הפוך: ללא הסכם ממון מצבו רע מאוד במקרה של גירושין והוא צפוי לעושק ללא גבולות, לפחות עד שהילדים יגיעו לגיל בגרות (21, לא 18). אפילו *עם* הסכם ממון המצב לא בטוח. א' - צריך לתת לו תוקף רשמי בבית המשפט למשפחה ולא סתם הסכם חתום בין בני זוג ואפילו לא על ידי עורך דין, אחרת בית המשפט עלול לבטל אותו מאוחר יותר. ב' - חשוב ביותר!!!- כל נושא משמורת הילדים צריך להיות מסוכם מראש, אחרת אין צ'אנס שבעולם שהגבר יקבל שיתוף במשמורת ילדיו בבית המשפט. כנ"ל שיתוף מזונות עם האישה - אם לא יסוכם מראש, הכל יפול על הגבר. כנ"ל מדור, פנסיה, נכסי קריירה... הכל... אם לא יסוכם מראש על חלוקה שוויונית ויאושר על ידי בית משפט - ההסכם לא שווה את הנייר עליו הוא כתוב. לכל הגברים: תקראו את הכתבה "את הכסף סופרים ברבנות" (כלכליסט לפני כמה חודשים) ותבינו על מה אני מדבר... http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3381123,00.html
כספומט גרוש , מרכז  |  24.04.10
15.
נישואין הינם עסקה כלכלית בהגדרה
לא שמעתם על המונח "משק-בית"? ומה לגבי נדוניה? משחר האנושות, נשים חיפשו גבר לא רק למען מטרה נשגבת, נעלית ורומנטית כאהבה. הן חיפשו ביטחון כלכלי, בעוד הגבר חיפש מישהי שתתפעל את הבית - שתבשל, תכבס, תנקה ועוד, למי שטרם הבין מה משמעות של תפעול הבית. נכון, מאז התרחשו כל מיני שינויים, כגון המהפכה הפמיניסטית ועוד, אך עדיין, נשים מחפשות להיכנס למוסד הנישואין מאותן סיבות - בדומה לגברים. שיעור הגירושין נמצא בעליה מתמדת בשל פער תפישתי בין המינים. כלומר, פחות ופחות נשים מוכנות לקבל על עצמן את התפקידים המגדריים המסורתיים. אהבה היא דבר נפלא, אך היא כמו כל דבר אחר, גם לה יש תאריך-תפוגה - לרכוש מצטבר אין - מסיבה זו נשים רבות נעלבות מאוד כאשר הגבר שאיתן מציע להן לחתום על כזה.
בחור עם גרם היגיון  |  23.04.10
לכל התגובות