אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרן המטבע הבינלאומית: כלכלת ישראל עשויה לצמוח ב-3.2% השנה צילום: בלומברג

קרן המטבע הבינלאומית: כלכלת ישראל עשויה לצמוח ב-3.2% השנה

הקרן העלתה את התחזית מצמיחה של 2.5% בעקבות התחזקות הייצוא. תחזית הצמיחה ל-2011 עומדת על 3.7%

21.04.2010, 17:06 | סוכנויות הידיעות

כלכלת ישראל עשויה לצמוח ב-3.2% השנה, הודיעה היום (ד') קרן המטבע הבינלאומית בדו"ח, והעלתה את התחזית כיוון שהתחזקות הייצוא מסייעת למדינה להתאושש מהמיתון.

תחזית קרן המטבע הבינלאומית עלתה על התחזית מה-25 בינואר, שהעריכה כי התוצר המקומי הגולמי בישראל יצמח ב-2.5%. בנק ישראל העלה את תחזית הצמיחה שלו היום ל-3.7% מ-3.5%, לאור הצמיחה בייצוא. כלכלת ישראל צמחה ב-0.7% ב-2009.

קרן המטבע הבינלאומית הזכירה את ישראל בין הכלכלות שעברו את ההתאוששות המהירה ביותר מהמיתון העולמי, וציינה את העלאת הריביות של הבנק המרכזי. נגיד בנק ישראל סטנלי פישר העלה את הריבית המרכזית ב-28 במרץ לראשונה מאז אוגוסט, כיוון שציפיות האינפלציה גברו והכלכלה התרחבה.

"כיוון שההתאוששות בכלכלות אלה צפויה להיות מהירה יותר מאשר בכלכלות המתקדמות הגדולות, הן כנראה ימשיכו להוביל את מחזור הצמצום המוניטרי", נכתב בדו"ח.

המחירים לצרכן יעלו ב-2.3% במשך 2010, לעומת 3.3% בשנה שעברה, הודיעה הקרן. שיעור האינפלציה ב-2011 יעמוד על 2.6%, נמסר. עוד מסרה הקרן כי  המאזן בחשבון השוטף יגדל ל-3.9% מהתמ"ג השנה, מ-3.7% ב-2009, וכי התחזית ל-2011 היא 3.7%.

מיסוי נכסי המוסדות הפיננסיים

בתוך כך, הבי.בי.סי חשף מסמך פנימי בו מייעצת קרן המטבע הבינלאומית לחברות ה־G20 למסות את נכסי המוסדות הפיננסיים שבתחומן, כמו גם את הרווחים של המוסדות וחבילות השכר של עובדיהם, כדי להפחית את הסיכון למשבר פיננסי נוסף ולכסות על הנזקים שייגרמו במקרה שמשבר כזה יהיה בלתי נמנע.

במזכר ל־20 המדינות המתועשות כתבה קרן המטבע: "הציפייה כי משלמי המסים יתמכו בסקטור הפיננסי בזמנים קשים בעודם מאפשרים לבעלים, למנהלים ולבעלי החוב של המוסדות הללו ליהנות מרווחי הזמנים הטובים, חותרת תחת צמיחה בת־קיימא". בהתייחסות ספציפית לכיסוי עלויות המשבר, קרן המטבע מציעה לכונן היטל יציבות פיננסית, היינו מס על הנכסים של המוסדות הפיננסיים, הרווחים שלהם והתגמולים שהם משלמים למנהלים ולעובדים.

המס ישאף לגייס בין כ־2% ל־4% מהתמ"ג של המדינות, שיצטברו ל־2 טריליון דולר - אם כל מדינות ה־G20 יחילו את המס. בשלב ראשון, המס יכלול תשלום קבוע שיופרש על ידי מגוון מוסדות פיננסיים. עם זאת, לטווח הרחוק המס יעבור תיאום כך שישקף את מידת הסיכון הטמונה במוסד הפיננסי המסוים ואת תרומתו לסיכון סיסטמי, הוסיפה הקרן.

נוסף על כך, קרן המטבע מציעה כי מדינות ה־G20 יאמצו את מה שהיא מגדירה מס פעילויות פיננסיות. מס זה ייגזר מהרווחים ומחבילות השכר של המוסדות הפיננסיים ויועבר לקופת האוצר של המדינות השונות כדי לסייע לממן את ההוצאות הרחבות יותר של המשבר. מס הפעילויות הפיננסיות נועד גם לצמצם את היקף הסקטור הפיננסי כדי להפחית את עוצמת השפעתו על הצמיחה הכלכלית, במקרה של משבר.

ההצעה תשחק קרוב לוודאי תפקיד מפתח בדיונים כלכליים ופוליטיים בארצות הברית ובאירופה, שם פועלות כמה וכמה מדינות להטלת מגוון מסים על בנקים.

בריטניה, המקדמת את הנושא כבר יותר משנה, קידמה בברכה את הצעת קרן המטבע. "ההכרה כי על הבנקים לתרום לחברה שבתוכה הם פועלים היא נכונה", אמר שר האוצר הבריטי אליסטר דארלינג.

תגיות