אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדיניות הפרטיות: מדינת ישראל לא סגורה על עצמה צילום: shutterstock

מדיניות הפרטיות: מדינת ישראל לא סגורה על עצמה

הממשלה מתקשה לקבוע את מדיניות הפרטיות שלה: מחד, מתנגדת להפרת הפרטיות בגוגל. מנגד, מקדמת יוזמות שיפגעו בפרטיות האזרחים מעל ומעבר

23.04.2010, 14:59 | עומר כביר

בשבוע שעבר הכינו עשר מדינות בעולם מכתב שנשלח לענקית הטכנולוגיה גוגל, ובו מחו על מדיניות הפרטיות של החברה. מחאתן העיקרית של החברות היה נגד שירות גוגל באזז, אשר חשף בטעות את רשימת אנשי הקשר של משתמשים רבים, וגם נגד שירות גוגל Street View, במסגרתו מצלמת וממפה החברה רחובות ברחבי העולם.

להפתעתם של רבים, בין המדינות החתומות על המכתב היתה גם ישראל, שהצטרפה לחותמים באדיבות רמו"ט - הרשות למשפט, טכנולוגיה ומידע במשרד המשפטים. מדובר לכאורה במהלך מבורך: מדינת ישראל נלחמת למען פרטיות אזרחיה. עם זאת קשה שלא לתהות בקול רם מדוע ההליך נעשה ללא כל דיון ציבורי וללא ידיעת האזרחים - מדוע המידע על כך התפרסם על ידי מקורות זרים ולא על ידי משרד המשפטים?

אולי יותר מכל, החתימה על המכתב ממחישה את חוסר העקביות בכל הנוגע למדיניות הפרטיות של מדינת ישראל. מצד אחד, גופים כמו רמו"ט פועלים במרץ להגנה על פרטיות האזרחים. מצד שני משרדי ממשלה (ומחוקקים) עושים מאמצים ניכרים על מנת לפגוע בפרטיות זו.

רמו"ט אולי מתנגדת לגוגל Street View, אבל במקביל מקדם המשרד לביטחון פנים מכרז לרישות כל ערי ישראל במצלמות במעגל סגור. גוגל מצלמת את הרחובות פעם אחת? מדינת ישראל רוצה לעקוב באופן קבוע במתרחש בכל רגע ורגע, בזמן אמת.

במכתב, מוחה רמו"ט על חשיפת פרטי אנשי קשר בגוגל באזז, אבל במקביל פועלת מדינת ישראל להקמת מאגר ביומטרי מקיף של טביעות אצבע ותווי פנים של כלל אזרחי המדינה - כזה שלא קיים בשום דמוקרטיה מערבית. עצם פעילותו של המאגר, שלא לדבר על הסכנה שבדליפתו, מהווה סיכון גבוהה בהרבה מזה של רשימה חלקית שבה אנשי קשר שאולי, פעם, חלקנו איתם חדר בצבא.

אז נכון, המכתב לגוגל עושה הרבה רעש וכותרות בתקשורת, וגם נראה טוב ב"קורות החיים" של הרשות החותמת ועו"ד יורם הכהן, העומד בראשה. אבל אולי לפני שמצטרפים למדינות שכבר הוכיחו את נחישותן להגן על פרטיות אזרחיהן כמו קנדה - אחת החותמות שכופפה בעבר את פייסבוק ואילצה אותה לשנות את תנאי השימוש שלה - כדאי להפנות משאבים לטיפול בבעיות הפרטיות השונות שקיימות מבית.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
זכויות פרטי מול זכויות מסחריות
אי אפשר להשוות את הפגיעה בזכויות הפרט ע"י גוף מסחרי (גוגל) לעומת פגיעה בו ע"י המדינה. גורם מסחרי יעשה הכל כדי להרוויח מהמידע, למדינה יש כוונות שונות. אפשר להתווכח כמה הן טובות, או על בעיות פוטנציאליות. אבל בכל מקרה, זה לא נעשה כי מישהו רוצה לעשות כסף על חשבונכם.
ליאור , מרכז  |  26.04.10
4.
"המאגר הביומטרי - יותר מסוכן מפצצה גרעינית"
כך אמר שר בממשלת ישראל. העבירו חוק לקחת מכל אחד טביעות אצבע ותמונת פנים ביומטרית. בשילוב עם מצלמות פשוט ישלטו לנו בחיים. אני מזכיר לכם שהבחירות לכנסת יהיו ממוחשבות. מי שלא יצביע למפלגת השלטון ילקח לחקירה ברשות החשאית החדשה שהקימו (נא קראו את החוק, אין פיקוח על הרשות הזאת) שם יראו לו שיש נגדו צילומים שהוא היה במקרה קרוב לזירת רצח, ושיתחיל "לציית לחוק", או שמפרסמים את הוידאו. אני מציע לאזרחים להתעורר מייד!
תתעוררו!  |  23.04.10