אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היקף הקרנות האמריקאיות חזר לרמתו מלפני המשבר צילום: .shutterstock

היקף הקרנות האמריקאיות חזר לרמתו מלפני המשבר

בסוף הרבעון הראשון של 2010 הגיע היקף הנכסים שמנהלות קרנות הנאמנות האמריקאיות ל־7.3 טריליון דולר, לעומת 7.2 טריליון דולר בסוף הרבעון הראשון של 2008. הכוכבות של המשבר: הקרנות הפועלות בשוק איגרות החוב

25.04.2010, 14:18 | טלי אילון־מצר

אחת הדרכים המעניינות לבחון את מידת האמון שרוחשים המשקיעים לשוק ההון ואת ציפיותיהם מהעתיד היא לבדוק היכן הם בחרו להשקיע את כספם. כמדי רבעון גם הפעם נבדוק לאן זרמו כספי המשקיעים באירופה ובארצות הברית, ונברר האם הם בחרו להשקיע במניות או באיגרות חוב, והאם בסיכום הכולל הם העדיפו להזרים כספים או דווקא לפדות אותם. לבסוף נשאל האם אפשר להסיק מפעילותם של המשקיעים על הכיוון העתידי של השוק או לכל הפחות על ציפיותיהם ממנו.

השוק האמריקאי

נתחיל בשורה התחתונה: זה לקח בדיוק שנתיים, אבל בסוף הרבעון הראשון של 2010 חזר היקף הנכסים שמנהלות קרנות הנאמנות האמריקאיות לרמתו בסוף הרבעון הראשון של 2008. אם לפני שנתיים ניהלו הקרנות סכום של 7.2 טריליון דולר, הרי שנכון לסוף הרבעון שחלף הן מנהלות סכום גבוה מעט יותר, של כ־7.3 טריליון דולר.

למעשה, הציבור האמריקאי חזר להפגין אמון בענף קרנות הנאמנות כבר ברבעון הראשון של 2009. אמון זה בא לידי ביטוי בהזרמת 9.6 מיליארד דולר לענף, וזאת בתקופה שבה השוק עדיין סבל מירידות חדות.

ברבעון השני של 2009 התעצמה מאוד המגמה של הפקדת כספים בקרנות הנאמנות, ו־124 מיליארד דולר זרמו לענף - מהם כ־86 מיליארד דולר לקרנות האג"ח ו־31.5 מיליארד דולר לקרנות המתמחות במניות. שאר הכספים הועברו לקרנות בלתי מסווגות או לקרנות המוגדרות "אלטרנטיביות".

המשקיעים חוששים

גם ברבעון השלישי של 2009 נמשכה הצמיחה בהיקף הכספים שהופקדו בענף, והציבור הזרים 146 מיליארד דולר לקרנות הנאמנות האמריקאיות. באותה עת נהנתה הבורסה האמריקאית מעליות שערים חדות, אך מפתיע לגלות שהציבור האמריקאי דווקא החליט להדיר את רגליו ממנה - לפחות בכל הקשור לקרנות מנייתיות, ולהעדיף את ההשקעה בקרנות אג"ח. לא פחות מ־121 מיליארד דולר הופנו לקרנות האג"ח לעומת 18.8 מיליארד דולר בלבד לקרנות המנייתיות.

ברבעון הרביעי של 2009 זרם לקרנות האמריקאיות סכום של לא פחות מ־100 מיליארד דולר, ומעניין עוד יותר לגלות שרובו ככולו הופנה לקרנות האג"ח. הקרנות המנייתיות סבלו באותה עת מתזרים שלילי בגובה של כמעט 7 מיליארד דולר.

ברבעון הראשון של 2010 זרם לקרנות הנאמנות סכום של כ־125 מיליארד דולר, בדומה לרבעונים שלפניו, כאשר היקף הנכסים המנוהלים בקרנות בארה"ב צמח ל־387 מיליארד דולר, בדומה לרבעון האחרון של 2009.

גם ברבעון הראשון של 2010 המשיכו המשקיעים להעדיף את קרנות האג"ח על פני הקרנות המנייתיות, כאשר אל הראשונות זרם סכום של 88.5 מיליארד דולר לעומת 24.4 מיליארד דולר בלבד אל האחרונות. למעשה, לא פחות מ־70% מסך הכספים שהופקדו בקרנות באותו רבעון הופנו לעבר שוק האג"ח לעומת 20% בלבד לשוק המניות.

מבט דו־שנתי חושף היטב את השינוי בתמהיל ההשקעות שנגרם, בין השאר, עקב המשבר העולמי: אם בסוף הרבעון הראשון של 2008 הושקעו 68% מהכספים בקרנות מנייתיות ו־21% הופנו לקרנות האג"ח, הרי שבסוף הרבעון הראשון של 2010 פחות מ־61% מהכספים מושקעים בקרנות מנייתיות וכמעט 30% מושקעים בקרנות האג"ח.

 

מהפך אמריקאי

המהפך בדפוסי ההשקעה של הציבור האמריקאי הוא משמעותי במיוחד בהתחשב בעובדה שבשנים שקדמו למשבר ענף קרנות הנאמנות היה מוטה באופן מובהק לעבר האפיק המנייתי, ואילו כעת - למרות הראלי המרשים בבורסות האמריקאיות - הציבור עדיין לא חזר להאמין בקרנות המשקיעות במניות.

ומה קרה באירופה? כאשר מסתכלים על נתוני הקרנות האירופיות, רואים כי כבר לפני כשישה חודשים חזר היקף הכספים המנוהלים לרמתו מתחילת שנת 2008.

למעשה, החל מהרבעון הראשון של 2009 אפשר להבחין במגמת צמיחה עקבית בכל הקשור להיקף הכספים המושקעים בקרנות הנאמנות האירופיות.

אבל בכל הנוגע לתמהיל ההשקעות, הסיפור באירופה שונה לחלוטין מזה שבארה"ב. בעוד שבשוק האמריקאי אנו מבחינים מאז המשבר בהעדפה ברורה של קרנות המשקיעות באג"ח, הרי שבאירופה ההעדפה אינה כה מובהקת.

למעשה, נראה כי כבר מאמצע 2009 ניסו המשקיעים האירופים לרכוב על גל העליות בשוקי המניות, כאשר ברבעון השני של אותה שנה הוזרמו לקרנות 38.5 מיליארד יורו, מהם 21 מיליארד יורו הופנו לקרנות המנייתיות ורק כ־10 מיליארד יורו לקרנות האג"ח.

הנטייה הברורה של המשקיעים האירופים לעבר האפיק המנייתי נמשכה גם ברבעון השלישי של 2009, כאשר לענף הקרנות כולו זרמו באותו רבעון כ־58 מיליארד יורו, מהם כ־30 מיליארד יורו לקרנות המנייתיות וכ־18 מיליארד יורו לקרנות האג"ח.

בסוף 2009 מתאזנת הקצאת הכספים בין שני האפיקים המרכזיים הללו, כאשר ברבעון הרביעי של 2009 מוזרמים לענף כולו כ־56 מיליארד יורו, מהם 21.6 מיליארד יורו לקרנות המנייתיות ואילו 23.3 מיליארד יורו לקרנות האג"ח.

נקודת המפנה מתחוללת ברבעון הראשון של 2010, כאשר לראשונה זה זמן רב נראה כי המשקיעים האירופים מתחילים להעדיף את אפיק החוב: מתוך 65 מיליארד יורו שזרמו לענף קרנות הנאמנות באותו רבעון, כ־33 מיליארד יורו מוצאים את דרכם לקרנות האג"ח ורק 17 מיליארד יורו מוזרמים לקרנות המנייתיות.

יהיה מעניין לראות בחודשים הבאים אם תתחזק הנטייה של האירופים להשקיע בשוק האג"ח, או שמא מדובר במגמה חולפת, והם ישובו לאפיק המנייתי.

השינוי שראינו בשוק האירופי - מהעדפה ברורה של האפיק המנייתי לעבר השקעה הולכת וגוברת בשוק האג"ח - מוצא את ביטוייו גם בתמהיל הכספים המנוהלים בקרנות האירופיות: בעוד שברבעון הראשון של 2008 כ־51% מהכספים הופקדו בקרנות המנייתיות ו־27% בקרנות אג"ח, הרי שכעבור שנתיים 47.4% מהכספים נמצאים בקרנות המנייתיות וכ־30% בקרנות האג"ח.

השוק מצטנן

אם באירופה חלה צמיחה עקבית בהיקף הכספים המופקדים בקרנות, הרי שבארה"ב נשמרת יציבות יחסית. מעניין לראות כי בשעה שהשוק האמריקאי החל להפנות כספים לקרנות המתמחות באג"ח כבר מיד לאחר פרוץ המשבר, הרי שבאירופה המשקיעים המשיכו להעדיף את המניות ורק באחרונה החלו לשנות את דעתם.

IFO מפיצי מוצרי Morningstar בישראל

תגיות