אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט" - מנכ"לית כן פייט: "כישלון הניסוי פגע לנו במחיר המניה"

ראיון "כלכליסט" - מנכ"לית כן פייט: "כישלון הניסוי פגע לנו במחיר המניה"

חברת כן־פייט לא הצטרפה לחגיגה האחרונה במניות הביומד, אבל המנכ"לית פנינה פישמן אופטימית: "בקרוב נסגור את הפער בתשואות"

27.04.2010, 13:45 | עומר ענבר

מעטות הן חברות הביומד שלא רכבו על הגל שפוקד את התחום בשנה האחרונה. חברות עם פוטנציאל, מי יותר ומי פחות, זינקו בעשרות ובמאות אחוזים - כתוצאה מכניסת המשקיעים חזרה לשוק ההון, כשלהם מכנה משותף אחד: תיאבון מוגבר. כן־פייט ביופרמה, חברת פיתוח התרופות שבניהול הפרופסורית פנינה פישמן, השקיפה מהצד. מניית החברה מפתח תקווה נשארה יציבה, ללא זינוקים וללא התרסקויות. האם השוק מתקשה לסלוח לחברה על הכישלון הקליני מלפני שנה, או שמא יד המקרה היא שהותירה את תשואת המניה הרחק מאחור?

"אני מאמינה שכישלון הניסוי שלב IIb בדלקת הפרקים השיגרונית השפיע לאורך זמן על מחיר המניה. אני מאמינה שבקרוב נשיג את קצב תשואות המניות של החברות האחרות, והמשקיעים יחזרו לתת בנו אמון. החברה תמשיך להראות התקדמות קלינית, והמניה תשיג את הערך הראוי לה", אומרת פישמן.

ואכן, תמונת המצב של צבר הפיתוח של כן־פייט היא רב־גונית ומעניינת. תרופת הדגל המרכזית, CF-101, נמצאת בניסויים מתקדמים במחלת העור פסוריאזיס, מחלות העיניים גלאוקומה ועין יבשה, ובתקופה הקרובה מתכננת כן־פייט להתחיל ניסוי חוזר בדלקת הפרקים השיגרונית.

אתם לא חוששים מכישלון נוסף?

"לאחר שסיימנו בהצלחה את הניסוי שלב IIa במחלת המפרקים, היינו צריכים, על פי הוראות ה־FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקאי. ע"ע) ובדומה לפיתוחים האחרים בתחום באותה תקופה, להשתמש בתרופה נוספת, מטרוטריקסט, יחד עם התרופה שלנו, במסגרת הניסוי הקליני המתקדם יותר. לאחר מכן הבנו, כי השימוש בחולים שמטופלים בתרופה הנוספת פגע ביעילות הניסוי וביכולת להשיג את מטרתנו. לאחר שהסקנו את המסקנות, הכישלון רק חיזק את ידינו בהקשר לדלקת הפרקים.

"בקרוב נתחיל בניסוי נוסף שלב IIb, אך הפעם ללא שילוב עם תרופה אחרת. אנו נמצאים בשלבים רגולטוריים מתקדמים לביצוע הניסוי".

המלחמה בסרטן

הטכנולוגיה של כן־פייט מבוססת על תרופות שנקשרות על קולטן שנמצא על פני השטח של תאים חולים - סרטניים ודלקתיים. כאשר התרופה נקשרת על אותם תאים, היא גורמת להשמדתם. לטענת החברה, התרופות לא ייקשרו לתאים בריאים, מאחר שבתאים אלה הקולטנים נמצאים בצפיפות נמוכה יחסית לקולטנים בתאים חולים. פישמן הסבירה כי פרופיל הבטיחות של החברה גבוה בשל עובדה זו.

"בסיס הפטנטים היה רעיון מרתק מאוד, ששאל את השאלה מדוע אין גרורות סרטניות ברקמה של שריר. בכל מקום בגוף יש סרטן - חוץ מברקמות השריר. בעוד שכל העולם שואל מדוע יש סרטן, אנחנו שאלנו למה אין. אחרי עבודה מאומצת באקדמיה ראינו שזה תלוי במולקולות שמשתחררות בשריר, מתקשרות לתאים סרטניים ודלקתיים שיש להם רצפטורים מתאימים, ומשמידות את התא החולה. זה לא קורה בתא בריא, מכיוון שבתאים בריאים אין את הקולטן.

"הפעם הגדרנו בדיקת טרום־טיפול, כדי לוודא שלחולים בניסוי יש את הקולטנים. הכישלון הזיק לתדמית החברה ולמניה, אך המשכנו לביצוע הניסויים הנוספים - גם בפסוריאזיס וגם בעין היבשה - שהצליחו בצורה משמעותית סטטיסטית יוצאת מן הכלל".

לפני ניהול כן־פייט כיהנה פישמן במשך שבע שנים כמנכ"לית חברת מור יישום מחקרים, חברת המסחור של קופת חולים כללית. למרות זאת, גם האקדמיה אינה זרה לפישמן, פרופסורית לאימונולוגיה בהכשרתה. בעבר ניהלה במקביל לעבודתה במור גם מעבדה אקדמית. "ברגע מסוים החלטנו להקים את החברה. עזבתי את האקדמיה ואת מור, והחלטתי שאני חייבת להקדיש את כולי לטכנולוגיה הזאת. מאז ועד היום הצלחנו לקדם את כן־פייט ולגייס כסף. אני הבאתי מטען כפול של מדענית ושל מי שעסקה בניהול. כאשר נכנסתי למור יישומים, היו לה מיליון שקל. כאשר עזבתי אותה, כעבור כשבע שנים, היו בקופתה הרבה מיליוני דולרים".

ארבעה ניסויים מתקדמים

לכן־פייט יש כיום אפשרות מציאותית לסיים את השנה בעיצומם של ארבעה ניסויים קליניים מתקדמים: ניסוי חוזר בדלקת פרקים שיגרונית, הפעם ללא התרופה הנוספת, ניסויים שלב II-III בפסוריאזיס ובסינדרום העין היבשה וניסוי במחלת העיניים גלאוקומה. בנוסף לניסויים המתוכננים, כן־פייט עורכת ניסוי גם בתרופת הדור החדש לסרטן כבד וצהבת נגיפית מסוג C. למרות המסלול הארוך והסבוך בין פיתוח תרופות למכירות משמעותיות, הרי שמדובר באינדיקציות עם פוטנציאל שוק עצום.

פישמן: "אנחנו טובים בבניית ערך משלבי ההיתכנות ועד לשלב הניסוי הקליני המתקדם - שלב III. פה אנחנו רוצים לעשות את האקזיט, על ידי מסחור התרופות, ובמקביל להכניס תרופות חדשות לצנרת. יש לנו מנוע של ייצור מולקולות באמצעות הסכמים עם שתי מעבדות שמייצרות מולקולות שמתקשרות לקולטן, ולנו יש זכות סירוב ראשונה להכניס את המולקולות למחקר. אנחנו רואים את עצמנו כ־discovery boutique (בוטיק של תגליות). מביאים את התרופות החדשות משלב של הוכחת היתכנות עד שלב מתקדם - ואז מוציאים אותן החוצה".

בדומה לחברות פיתוח אחרות, כחלק אינטרגלי מביסוס המודל העסקי תצטרך גם כן־פייט להצליח להביא הסכמי מסחור משמעותיים שיכניסו כסף לחברה, יאפשרו פיתוח של מולקולות נוספות ויגלמו ערך עבור המשקיעים. בשלב זה לחברה כמה הסכמי מסחור, אולם ברור כי כדי להוכיח את אפקטיביות המודל, דרושים עוד התקדמות קלינית ועוד הסכמים משמעותיים.

"יש לנו הסכם עם חברה יפנית בשם Seikagaku Corporation, ששילמה עד עתה 7 מיליון דולר מתוך 20 מיליון דולר (בהתאם לאבני דרך), והסכם רישיון, ללא פיתוח, עם החברה הקוריאנית Kwang Dong Pharmaceutical, שכולל רישום של התרופה בקוריאה אם וכאשר יתקבלו אישורים. יש מזכר הבנות עם קרן הון סיכון שנשלטת על ידי משפחת צ'אן, הרביעית בעושרה בסין. עד היום הם השקיעו ב־35 חברות ביוטכנולוגיה. לפי ההסכם עם הסינים, אנחנו ניתן את הקניין הרוחני, והם יממנו את הפיתוח. התכנון הוא להגיש את הממצאים הקיימים לרשות הרגולטורית בסין כדי לגשת לשלב II, לסיימו, ולמסחר את התרופה בסין עם גורם נוסף".

האם יהיה אקזיט משמעותי השנה?

"אני לא שוללת את האפשרות".

פישמן בטוחה כי לחברה לא יהיה קושי לגייס כספים נוספים. "אנחנו בוחנים מהלכים שיקדמו את החברה, בין אם בשיתופי פעולה או בגיוסים נוספים. בשלב זה אנחנו בוחנים את כל האופציות - בארץ ובחו"ל. יש לנו אופציה ולא יהיה לנו קשה לגייס כסף נוסף. יש מתעניינים רבים בחברה לאור התוצאות הקליניות, שאוהבים את צבר הפיתוח".

תגיות