אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: נקמתה של אפל צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי: נקמתה של אפל

המשטרה מחרימה את מחשביו של כתב גיזמודו שחשף את האייפון הרביעי - אבל חוקיות הפשיטה מוטלת בספק, אפל ממשיכה לצנזר קריקטורות, תשובה פמיניסטית הולמת למולות מאיראן, ופרצת פרטיות בפייסבוק מגלה לכולם איפה אתם נמצאים

27.04.2010, 12:57 | יוסי גורביץ

נורא לאויביו, לא משהו גם לידידיו

הדיקטטור הרומאי סולא, טיפוס לא סימפטי עם חוש הומור ביזארי – בין השאר, הוא הפריט את החיסולים הפוליטיים, וכשמשורר כתב לו שיר חנופה גרוע במיוחד, הוא הוציא אותו לפנסיה בתנאי שלא יכתוב עוד מילה – ארגן לעצמו מצבת קבר עם כיתוב חד משמעי: "אין כמוהו נורא לאויביו, אין כמוהו נדיב לידידיו".

בבלוג גיזמודו למדו השבוע על בשרם שסטיב ג'ובס אימץ את החלק הראשון של הכתובת. את החלק השני, כפי שיודע גם שותפו של ג'ובס להקמת אפל סטיב ווזניאק, לא כל כך. גיזמודו היו קוץ בבשרו של ג'ובס זה זמן רב: הם חשפו את העובדה שהוא הרבה יותר חולה מכפי שהוא או אפל היו מוכנים להודות, ובשבוע שעבר – בתענוג ניכר – הם דפקו לו את ההשקה של האייפון הרביעי. כזכור, הם עשו זאת באמצעות ההליך השנוי במחלוקת של רכישת אב טיפוס אבוד של האייפון ממישהו שטען שמצא אותו.

ביום שישי האחרון (בגיזמודו דיווחו על כך רק אמש) מצא כותב הסיפור על האייפון, ג'ייסון צ'ן, קבוצה של שוטרים משוטטים בבית שלו. הם הציגו בפניו צו חיפוש, ונעלמו עם שישה מהמחשבים שלו. הבלוגוספירה הטכנולוגית התפוצצה.

צ'ן חשוד, כמובן, בסחר ברכוש גנוב. אבל בכלל לא בטוח שצו החיפוש היה חוקי: החוק בקליפורניה קובע שאי אפשר להוציא צו חיפוש כדי למצוא ציוד שקשור לסיפור שכתב עיתונאי. אפשר להוציא רק צו הבאה – ועליו יש לעיתונאי יש זכות ערעור. ה-EFF, ארגון זכויות הגולשים ומגן הפרטיות, מבהיר שהחוק הקליפורני "ברור כשמש" וקובע שלבלוגרים יש אותן זכויות כמו לעיתונאים. ארגוני הגנה על עיתונאים נזעקו גם הם לעזרה.

הרעש התקשורתי היה כל כך גדול, שהתובע המחוזי – שבעליל רצה רעש תקשורתי, רק אחר – מיהר להודיע שהוא שוקל מחדש אם יש טעם להמשיך בחקירה, והודה בשפל רוח שבדרך כלל תובעים חושבים כך לפני שהם מחרימים ראיות.

הניזוקה העיקרית מהפרשה צפויה להיות אפל. אחרי הכל, חקירה כזו לא מתחילה בלי תלונה, ודי ברור מי התלונן. העובדה שאפל מסייעת לכוח משימה שעוסק בפשעי מחשב – ראה זה פלא, אותו כוח משימה שהורה על הפשיטה על ביתו של צ'ן – גם היא כבר צפה. אם למישהו עוד היה ספק באשר ליחסה של אפל לחופש הביטוי, הוא הוסר. אפל יכלה לתבוע את גיזמודו; אבל העדיפה להטיל אימה.

ומעניין לעניין, באותו עניין.

דיקטטורות הן טיפשות

דיווחנו כאן לפני כשבוע על הפאדיחה הפומבית של אפל – העובדה שהיא צנזרה את הקריקטוריסט זוכה הפוליצר מארק פיורה בטענה שהקריקטורות שלו "לועגות לדמויות ציבוריות" - מהלך שעורר נגדה את העיתונות האמריקאית ושם קץ לירח הדבש של האייפד עם התעשייה הזו. בסופו של דבר, ג'ובס בעצמו הורה לאשר את האפליקציה של פיורה.
טייגר וודס. דמות סמכותית שאין ללעוג לה. לפחות לו באפסטור, צילום: MCT טייגר וודס. דמות סמכותית שאין ללעוג לה. לפחות לו באפסטור | צילום: MCT טייגר וודס. דמות סמכותית שאין ללעוג לה. לפחות לו באפסטור, צילום: MCT

אבל שבוע אחרי שאפל חזרה בה מהצנזורה של פיורה, הצנזורים של האפסטור פסלו אפליקציות של אמן קריקטורות אחר, בדיוק מאותה סיבה: "לעג לדמויות סמכות". הפעם "הדמות הציבורית" היא טייגר וודס, שחקן הגולף שהתפרסם לאחרונה מכל הסיבות הלא נכונות.

כלומר, מישהו בסדנת היזע של האפסטור לא קיבל את המזכר. ואולי לא היה מזכר: אולי באמת באפל חושבים שכל קריקטוריסט וקריקטוריסט צריך אישור של המנכ"ל בכבודו ובעצמו, ועד אז יש להמשיך ולאסור אותן – עד שיהיה מספיק רעש תקשורתי.

והאדמה לא רעדה

זוכרים את ההתבטאות האומללה ההיא של שלמה בניזרי, שטען שרעידות אדמה נגרמות כתוצאה מקיום יחסי מין הומוסקסואליים? ובכן, איזה מולה איראני פלט שטות דומה: הוא טען שרעידות אדמה נגרמות כתוצאה מנשים בלבוש בלתי צנוע.

רק שבמקרה של המולה, הגיעה תגובה פמיניסטית הולמת. צעירה אמריקאית בשם ג'ניפר מקרייט העלתה קריאה בפייסבוק וטוויטר לכמה שיותר נשים ללבוש חולצות חושפניות במיוחד אתמול, ה-26 באפריל, כדי לבדוק את נכונות התיאוריה של המולה.

55 אלף נשים הצטרפו למאמץ המלחמתי – שזכה לשם ההולם Boobquake – ונענעו במרץ את גופן הבלתי צנוע, במקרים רבים מול מצלמות יוטיוב. למרבה המבוכה, דווקא נרשמה רעידת אדמה – בטיוואן, בעוצמה של 6.5 בסולם בניזרי - אבל מקרייט פטרה את הרעידה כ"טעות סטטיסטית". המסקנה המדעית המתבקשת היא שיש לחזור על הניסוי מספר רב ככל האפשר של פעמים.

עוד פרצת (?) פרטיות בפייסבוק

 

כחלק מנסיונה של פייסבוק להשתלט על הרשת, היא מפשיטה את הפרטיות מכל מה שלא מספיק לזוז מספיק מהר. עכשיו גילה מהנדס תוכנה, קא פינג-יי מה שנראה כמו פרצת פרטיות חדשה ומרשימה במיוחד ברשת החברתית. למען הגילוי הנאות, יצוין שפינג-יי עובד עבור המתחרה הגדולה של פייסבוק - גוגל.

פייסבוק, כזכור, הציגה את השטיק החדש שלה, ה"גראף", בשבוע שעבר, ושחררה כמה כלים למפתחים. פינג-יי שיחק קצת עם הכלים האלה, וגילה משהו משונה: בחלק מהמקרים, הוא יכול לראות אירועים שבהם משתתפים משתמשי פייסבוק אחרים – גם כאלה שאינם רשומים כ"חברים" שלו. כדי להוכיח את הטענה, הוא פרסם את רשימת האירועים שאליהם התחייב להגיע מארק צוקרברג, מנכ"ל פייסבוק.

מסתבר שהדרך היחידה למנוע ממישהו שאתה בכלל לא מכיר לדעת איפה אתה בזמן נתון היא להודיע רשמית שאתה לא מגיע לכל אירוע שאליו אתה מוזמן. לדברי פינג-יי, אין שום אפשרות לבטל את הפרצה הזו, גם לא דרך בקרת הפרטיות של המשתמש. גרוע מכך, אם פעם היה צריך לעבור על כל האירועים בפייסבוק כדי למצוא משתמש, עכשיו אפשר פשוט להקיש את שם המשתמש שלו ולדעת איפה הוא מתכנן להיות.

יש לקוות שצוקרברג לא יכעס; אחרי הכל, הוא-עצמו הפך מה שהיה פעם רשת חברתית לאנשים שלמדו ביחד לכלי ממדרגה ראשונה למה שמכונה באנגלית Stalkers, מושג שמקבילה עברית טובה לו טרם נמצאה.

צוקרברג בכנס המפתחים F8. אין לו להאשים אלא את עצמו, צילום: בלומברג צוקרברג בכנס המפתחים F8. אין לו להאשים אלא את עצמו | צילום: בלומברג צוקרברג בכנס המפתחים F8. אין לו להאשים אלא את עצמו, צילום: בלומברג

קצרצרים

הוגו צ'אווס, הדיקטטור שלא הצליח להיות דיקטטור לכל החיים של ונצואלה, מתקנא בחבר הוותיק והדיקטטור בדימוס פידל קסטרו, שלעת בלותו היתה לו עדנה והפך לבלוגר. על כן לא היסס הפטפטן הבכיר ביותר בוונצואלה – יש לו טור בעיתון ותוכנית רדיו - לשלוח ידו בטכנולוגיה הקפיטליסטית היאנקית, טוויטר, והוא הכריז על כוונתו להגיע בקרוב לחמישה מיליון עוקבים. ההתחלה לא תהיה קשה: כל מחלקת דרום אמריקה של ה-CIA ודאי תירשם. ההמשך, בהתחשב בכך שצ'אווס רושש את תושבי ארצו, יהיה כנראה מסובך יותר. אבל מי יודע, אולי צ'אווס יהפוך לדיקטטור הראשון שיעקוף את בריטני.

צ צ'אווס. יעקוף את בריטני? | צילום: בלומברג צ

קליפורניה חוקקה לפני כמה זמן חוק שמגביל משמעותית את מכירתם של משחקי מחשב שהיא מגדירה כאלימים ואף כמעודדי אלימות. בית המשפט הפדרלי במחוז התשיעי, שידוע בליברליות שלו – הוא קבע בשעתו שאסור לכפות על תלמידים לדקלם את השבועה לדגל, משום שהמילים "תחת אלוהים" מנוגדות לתיקון הראשון לחוקה - נחר בבוז ופסל את החוק. קליפורניה לא ויתרה, ואתמול (ב') החליט בית המשפט העליון שהוא יקבע מה יותר חשוב, זכות הדיבור של צעירים וחברות משחק חמדניות, או זכותם של הורים וקשישים לשמרנות.

רוכשי האייפד, מעיר הרג'יסטר, מהווים מטרה קלאסית לנוכלים מקוונים. אי לכך ובהתאם לזאת, ובמסגרת חגיגות האייפד הנמשכות כבר ארבעה חודשים, אנחנו מתכבדים להכריז על הגעת הווירוס הראשון שמשתמש באייפד, שמשמש כאן כפתיון שמיועד להפיל את המחשב האמיתי של המשתמש – זה שמופעל בחלונות.

המגפה הבולטת של העידן המודרני היא, ללא עוררין, הסלולר. וזה אפילו לפני שהגענו למסקנה סופית אם התועבות הקטנות מסרטנות או לא - מה שיקרה כנראה רק אחרי שנמות, כנראה מסרטן. הרעש שהגרוטאות יוצרות, העובדה שהן מפקיעות פיסות נרחבות מהמרחב הציבורי והופכות אותן לפיסות בלתי נסבלות של מרחב פרטי, גרמו לחוש היזמות האנושי ליצור את התשובה המתבקשת: מכשירים לשיבוש קליטה סלולרית. מוסד טקסני להנחלת ערכי מכוני היופי התקין לעצמו חמוד כזה, והסתבך עם הממשלה הפדרלית, שרוצה עכשיו לקנוס את היצרנים. מסתבר שזה פוגע בזכות הקניין של חברות הסלולר, או שטות דומה.

נוסטלגיטק: אחד הדברים הפחות דוחים במשטר הנאצי היתה חיבתו לטכנולוגיות משונות, רצוי כאלה שיש להן השלכות צבאיות לא סימפטיות. מצד אחד, יש אפקט "וואו" ניכר; מצד שני, נשיפת רווחה על כך שהתועבה הספציפית לא הגיעה לפס ייצור. והפעם, קבלו את ההִימֵלשְטוּרְמֵר– "חיילי הסער של השמיים", החיילים מונעי הרקטה האישית של הרייך השלישי. העקרון היה לחבר מנוע רקטה לגב של חיילי הנדסה, כדי לאפשר להם לדלג על מכשולים – שדות מוקשים, תעלות, גדרות תיל, נהרות, התעלה האנגלית – ולהגיע לצד השני כדי להנחית על האויב מהלומה לא סימפטית. למרבה המזל, כמו כמעט כל פרויקטי הסילון של הרייך, זה הגיע לפס הייצור מאוחר מדי.   

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
it isnot about money. it is a masseg ...everything is burning
ברררנדלה יקיר היקירים ראיון עבודה ביום ראשון ??? עוד יום אפור אחד מימים רבים אותם כפיתה עלי בכוח האלימות והכסף אם הייתה שואל אותי אישית אני הייתי מעדיף להגיע מובטל לחוזה אם אפל ולא רק בשביל להגדיל את המומנטום של אמינות כפרטנר לאפל כמשקל נגד לנוסחאת ההגיון המטופשת שלך אלה פשוט כדאי להבהיר את עובדות החיים הפשוטות שאין דבר אחר מלבד אורגיות דיסקוטקים מספרים ומילוי יצרי האלימות והתסכול דרך התיחכום העדין והסטרלי מחיידקים של המקלדות הארגונמטריות ואם יש משהוא נוסף חוץ מזה אז זה רק המשוואות הבלתי פתורות לנצח של מה שאתה קורא חיים שזאת מילה אחרת למלארדי בני אדם שחיים בכוכב לכת זה בסיוט אחד גדול שנוצר אך ורק על ידי בני אדם אבל למה ללכת לראיון עבודה ולהמשיך ולשחק את משחק של כאלו אם כולם מסביב פשוט !!!!!! מחלקת EE של המחלקה הטכנית שפרושה איזון משוואות חייבת לדאוג לגוף ונפש שלמים שיגיעו לחתימה אם אפל ויקחו את המושכות מיידית בשלב הפתיחה הקריטי כמו שאומרים no pain no game see you at the dance flore dancing on your blood your sweet karl younger DAV charman
spider(b w algorithm , קןרפטינו  |  30.04.10
8.
מי שרוצה להיות רחוק מאכזריות שיתרחק מקיסר רומא
אהבתי במיוחד בהיסטוריה את הקטע אם הורדוס רומא התאהבה בהורדוס והלכה אחריו באש ובמים כי שהפרתים היו בשער ונאמנות הורדוס עמדה במבחן הוא ואמא שלו ברחו לראש הצוק העיקר לנשום ולחשוב רומא ואת זה זכרו לו היטב בכל פעם שהיה זקוק להשען על כוחות הליגיונות או שאפילו כמעט איבד את שפיות דעתו בגלל החשדנות במשפחת החשמונאים
spider(b w algorithm , קורפטינו  |  28.04.10
5.
כרגיל, מעניין
מספר נושאים שעלו כאן מתקשרים לתמונה רחבה יותר - האם המדינה הופכת להיות ממדינת לאום למדינת חברה כלכלית (corporate state)? והעצוב הוא שהתהליך הזה מתבסס תוך כדי ניצול הפרצות שמעניקה המדינה המודרנית בחוקה שלה. זה מתקשר גם לפסיקה של בית המשפט העליון האמריקאי השנה שלחברות מותר לתרום כספים למועמדים בבחירות כי הן "ישויות משפטיות עם אותן זכויות כמו בני אדם". אם לא ניזהר בעוד 10-20 שנה נתעורר לעולם בו אין לאנשים זכויות בלבד, רק לחברות. הנה מספר נושאים שעלו רק מקריאת הכתבה הזו: 1. היכולת של אפל להיות מעורבת ברשויות אכיפת החוק ולשלוח כוח משימה לבית של בלוגר שכתב משהו שלא לרוחה. אני אגיד את זה שוב - להיות מעורבת בכוח המשטרה ולהחליט מה הוא עושה. זה משהו שהיה שמור רק למדינה ולציבור עד היום. 2. באותו הקשר, היכולת של אפל, באמצעות האפסטור, לפלטר את המידע שאנשים רואים. זה אולי יישמע נאיבי בישראל, אבל בארה"ב בה אני חי כרגע, רוב מוחלט של האנשים משתמשים באייפודים לשמיעת מוזיקה ואייפונים יש פה כמו זבל. מצד שני, מעטים הם האנשים שמתעניינים בעולם שמחוץ לאייפוד/אייפון, לדוגמה חדשות. שטיפת המוח של אנשים אלה היא מוחלטת. 3. בנושא משחקי המחשב ואלימות - ברור למי יש אינטרס בהפצת משחקי מחשב אלימים. השאלה היא במה הם שונים ממשחקי מחשב בעלי אופי מיני? הרי אלה נאסרו להפצה לקטינים בגלל התוכן המיני שלהם. אם אני כהורה הייתי צריך לבחור בין ההעדפה שלי שילדיי יראו ציצי במחשב או אלימות הייתי בוחר בציצי. זה הרבה פחות מסוכן להמשך הקיום של המין האנושי. יהיה מעניין לראות מה בית המשפט העליון בארה"ב יחליט. 4. לא ברור לי איזה קנין בדיוק יש לחברות הסלולר בתוך המתחם הפרטי של אדם? ברחוב אסור לשבש להם את הקליטה, אבל בבית שלי?! אם יפסקו אחרת, וכנראה שיפסקו אחרת, האדם הקטן לא יהיה חופשי עוד בביתו. תחשבו על זה טוב.
אלעד  |  27.04.10
לכל התגובות