אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל נאות הפסגה: אנחנו על סף קריסה צילום: יריב כץ

מנכ"ל נאות הפסגה: אנחנו על סף קריסה

אמיר זקן: "המדינה מתעלמת מתביעה של 171 מיליון שקל שהגשנו לפני ארבעה חודשים". באוגוסט אמורה החברה להעביר למחזיקי האג"ח תשלום נוסף של 13.5 מיליון שקל, מתוך חוב של 80 מיליון

28.04.2010, 08:05 | שי פאוזנר

הצו המינהלי להקפאת הבנייה ביהודה ושומרון, שהוציאה הממשלה בנובמבר 2009 לעשרה חודשים לפחות, מקשה על חברות הבנייה הפועלות באזור - כך אומר אמיר זקן, מנכ"ל חברת נאות הפסגה, בראיון ל"כלכליסט".

"אנחנו על סף קריסה, ויש חשש להמשך קיומה של החברה", אומר זקן. גורמים המקורבים לחברה מעריכים את חובותיה ב־107 מיליון שקל, מהם 80 מיליון שהחברה גייסה בבורסה ב־2006. באוגוסט הקרוב היא אמורה להעביר את תשלום הקרן הראשון שלה, כ־13.5 מיליון שקל.

נציין, כי בדוחו"תיה הכספיים לשנת 2009 דיווחה החברה על צניחה של כ־80% במכירות לעומת המכירות שלה בשנת 2008 לסכום של כ־3.6 מיליון שקל. מדובר בשנה שבה היתה אמורה להרשם עלייה חדה במכירות שלה עקב הבשלת חלק מהותי בפרויקט המרכזי שלה שנבנה בשטחי יהודה ושומרון.

הדו"חות אף מצביעים על זינוק של של כ־40% בהפסד שלה לרמה של 15.8 מיליון שקל - רובו בשל הוצאות מימון של כ־12 מיליון שקל שנבעו מהצורך להחזיר הלוואות ותשלום לבעלי האג"ח.

אמיר זקן: "כשפנינו למשרד ראש הממשלה הובטח לנו שנקבע קריטריון לטיפול בתביעות על הפסדי הבונים ביהודה ובשומרון - אבל ועדת התביעות במשרד הביטחון אמרה שאין שום קריטריון, והוועדה משותקת" אמיר זקן: "כשפנינו למשרד ראש הממשלה הובטח לנו שנקבע קריטריון לטיפול בתביעות על הפסדי הבונים ביהודה ובשומרון - אבל ועדת התביעות במשרד הביטחון אמרה שאין שום קריטריון, והוועדה משותקת" אמיר זקן: "כשפנינו למשרד ראש הממשלה הובטח לנו שנקבע קריטריון לטיפול בתביעות על הפסדי הבונים ביהודה ובשומרון - אבל ועדת התביעות במשרד הביטחון אמרה שאין שום קריטריון, והוועדה משותקת"

חברת נאות הפסגה נמצאת בבעלות החברות עדן השרון של יזם הנדל"ן והמילארדר הגרמני־ישראלי רוברט פקטור, שהתפרסם בעיקר כמי ששיתף פעולה בישראל ובאירופה עם בני גאון המנוח; ומשכן הארץ, של היזמים הישראלים פנחס זלצמן ושלמה מאיר. כפי שחשף "כלכליסט", בפברואר 2010 הגישה החברה תביעה של 171 מיליון שקל נגד המדינה, לכיסוי ההשקעה שכבר ביצעה בשטח.

התביעה, הדגישו אז בנאות הפסגה, אינה כוללת בשלב זה את התביעות שלהערכתה יגישו נגדה בעלי דירות במתחם. "400 משפחות שכבר רכשו דירות לא יכולות להיכנס אליהן, מאחר שהמינהל מסרב לרשום אותן על שמן", מסביר זקן.

במרץ האחרון, במאמץ לאפשר את המשך קיומה, דרשה החברה מוועדת התביעות המיוחדת של משרד הביטחון תשלום מקדמה של 18 מיליון שקל אך עד היום לא קיבלה תשובה מהמשרד בעניין זה.

נאות הפסגה אמורה להקים שכונת ענק של כ־2,400 יחידות דיור ושלושה מרכזים מסחריים בעיר החרדית מודיעין עילית. החברה סיימה עד כה להקים 500 דירות בעיר, שחלק מהן בשטח ההקפאה. בסך הכל הוקפאה בנייה של 1,900 יחידות דיור. החברה נמצאת כעת בשלבים מתקדמים של הקמת 60 דירות נוספות, לאחר השקעה רחבת היקף בהקמת מבנים ותשתיות על הקרקע שלה.

נציין כי כל הבנייה באזור יהודה ושומרון, להוציא הפרויקט הענק של נאות הפסגה במודיעין עילית, התבצעה עד פרסום צו ההקפאה בנובמבר האחרון על קרקע פרטית שכמעט כולה נרכשה מידי בעלים ערבים. למעשה, בדיונים בבג"ץ בחודשים האחרונים שאינם קשורים בפרשת החוב לחברה ציינו שופטי בית המשפט העליון כי החברה היא היחידה שבנתה בשטחי יהודה ושומרון בהתאם להיתרי בנייה של ממשלת ישראל.

זקן מאשים את המדינה בפגיעה שנובעת מחוסר תפקוד. "בחודשיים האחרונים העברנו פניות חוזרות ונשנות למשרד ראש הממשלה", הוא מספר בשיחה עמו. "בעקבות זאת הובטח לנו על ידי נציגי המשרד כי נקבעו כבר קריטריונים לטיפול בתביעות על הפסדי הבונים ביהודה ובשומרון. אולם במקביל נמסר לנו, לאחר שפנינו כמה פעמים למשרד הביטחון ואל ועדת התביעות המיוחדת לעניין זה, כי המדינה לא קבעה שום קריטריון והוועדה למעשה משותקת".

ב־21 באפריל 2010 במסגרת הליך איחוד עתירות לבג"ץ של ראשי רשויות ביהודה ובשומרון קבע בית המשפט כי על המדינה לקבוע קריטריונים אלה כפי שהתחייבה לעשות. אולם בינתיים נמשך "הפינג־פונג" של ההאשמות ההדדיות בין משרדי הממשלה.

זקן אמר עוד ל"כלכליסט" כי בעקבות המצב החליטה החברה למכור חלק גדול מהקרקע לחברת הבנייה החרדית "קריית ספר", שבנתה בעבר את רוב העיר החרדית אלעד - אבל לדבריו, העסקה לא נסגרה מאחר שמינהל מקרקעי ישראל החליט שלא לבצע שום עסקה באזור יהודה ושומרון לאחר מתן צו הקפאת הבנייה.

תגיות