אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סיכום השבוע בעולם הטכנולוגיה: פייסבוק משתלטת צילום: בלומברג

סיכום השבוע בעולם הטכנולוגיה: פייסבוק משתלטת

הפיצ'רים החדשים שהשיקה הרשת החברתית ממשיכים לפורר את הזכות לפרטיות, מדינת ישראל מפנה כלפי גוגל דרישות שהיא עצמה לא עומדת בהן, ולזירת הסלולר מצטרפים מכשירי בלקברי ונוקיה חדשים, אבל האייפון (הבא) עדיין תופס את רוב הכותרות

30.04.2010, 08:53 | רוני שני

פייסבוק מעוררת דאגה

פייסבוק, האתר שלידו גוגל נראית כמו כיפה אדומה, קיים בשבוע שעבר את ועידת המפתחים F8, שהבשורות שיצאו ממנה מסעירות את הרשת. בין השאר הודיעה החברה ששותפיה רשאים לשמור את המידע שלכם כמה זמן שיחפצו (Instant Personalization, כמו שקוראים לזה ביחצנית); צעד מחמם לב, שמשלים את השינויים האחרונים, שבוצעו במדיניות הפרטיות של האתר. מארק צוקרברג, הפרצוף של פייסבוק, הציג גם תוכנית להשתלטות על חלקים נוספים באינטרנט באמצעות Open Graph, מעין שדרוג של Facebook Connect וכפתורי Like שיוצגו באתרים אחרים ויאפשרו לשתף את העדפות הגלישה ותחומי העניין עם פייסבוק, שותפיה ומפרסמיה הרעבים.

אבל כל החברתיות הזו, שלכאורה מועילה למשתמשים, לא מוצאת חן בעיני רבים, ביניהם כמה סנטורים אמריקאיים, (גם) משום שהיא פועלת בשיטת Opt Out, היינו: המשתמש צריך לבטל אותה כדי לשמור על פרטיותו, וזה, כמה לא מפתיע, קורה מעט מאוד. בשבוע שעבר פנו ארבעה מחוקקים אמריקאיים ל-FTC, ועדת הסחר הפדרלית, בדרישה שתחקור אם מדיניות החברה מנוגדת לחוק.

מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג בכנס F8, צילום: בלומברג מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג בכנס F8 | צילום: בלומברג מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג בכנס F8, צילום: בלומברג

פארחד מאנג'ו ב-Slate מנסה, כרגיל, להרגיע את החששות, אבל הוא כמעט היחיד. המפתח והבלוגר האנק ויליאמס הרהר בהכרזות והגיע למסקנה שפייסבוק לא חומדת את זהותו, אלא את פנקס הכתובות שלו; וזה מדאיג אותו הרבה יותר. כריס דיקסון, מייסד Hunch, מעוניין לפתח תקן Like פתוח ומבקש מכולם להתעורר לפני שפייסבוק תשתלט על הרשת. ב-Wired מזכירים למעט הנאיבים שעוד נותרו בעולם, שפייסבוק דואגת בעיקר לעצמה. ודרור פויר מכנה את השינויים האחרונים "גן עדן למפרסמים וגיהנום למשתמשים". ועדיין, נראה שכמו בעבר, גם הפעם לא תירשם ירידה ניכרת במספר החברים באתר.

ב-Business Insider טוענים שפייסבוק נהנית מהייפ מוגזם, אבל היזם מארק קובן, שמגדיר אותה כאינטרנט בכבודו ובעצמו, חושב שהצעד הבא הוא רכישתה המלאה על ידי מיקרוסופט. ענקית התוכנה, בעלת 5% בעלות בפייסבוק, מינפה השבוע את הרשת החברתית כדי להתחרות בגוגל בשוק השירותים המשרדיים המקוונים, והשתיים השיקו את Docs, שירות עריכת מסמכים שיתופי יתר על המידה. האנק וויליאמס בכל זאת משוכנע שזהו סופו של Google Docs.

ואחרי התיאוריה, הנה מעט מעש: כמה טיפים לשמירה על הפרטיות ואתר שיראה לכם בדיוק מה פייסבוק חושפת עליכם.

דו-הפרצופיות של המדינה בתחום הפרטיות

עיריית ת"א הודיעה כי בכוונתה לבצע ניסוי ברישות אלחוטי של העיר בתוך כחודשיים, אבל בשלב זה רב הנסתר על הגלוי: כיצד ימומן המיזם, מדוע בחרו להשתמש בנתבי WiFi ולא ב-Wimax, מה בנוגע לפרטיות ועוד. לעו"ד יהונתן קלינגר יש כמה הצעות לייעול.

בשבוע שעבר פורסם כי ישראל היא אחת המדינות שפנו לגוגל בבקשה שתתחשב בחוקי הפרטיות שלהן. החברה אמנם מתמהמת ובוחנת את הגבולות, אבל עו"ד יורם הכהן, ראש הרשות למשפט, מידע וטכנולוגיה במשרד המשפטים, מבהיר כי מדובר "בסנונית ראשונה". מצד שני, הצהרותיו מדגישות את הסתירות במדיניות הפרטיות של מדינת ישראל; בעוד הרשות מוטרדת מגוגל באזז, הממשלה מטעמה היא פועלת מרשתת את רחובות הערים במצלמות, מקימה מאגר ביומטרי מסוכן ועוד. או במילים אחרות, אלו של עו"ד חיים רביה: "המדינה היא האויב הגדול של הזכות לפרטיות".

ועניין רגולטורי אחרון: משרד התקשורת התיר לייבא לישראל מכשירי אייפד. עכשיו תוכלו גם אתם להפוך לנתינים בדיקטטורת המידע של אפל.

שערוריית אייפון-גייט: המשטרה נכנסת לפעולה

ואם כבר איי: משטרת קליפורניה פשטה על ביתו של ג'ייסון צ'ן מהבלוג גיזמודו, לאחר שפרסם סקירה מוקדמת במיוחד על אב טיפוס של האייפון הרביעי, שאיבד אחד מעובדי אפל בבר. המשטרה החרימה ציוד שנמצא בביתו, אבל הרעש התקשורתי סביב העניין גרם לתובע המחוזי לשקול שנית את ההוראה. במקביל, פורסם כי אפל מסייעת במגוון דרכים ליחידה שביצעה את הפשיטה.

הדעות בנוגע למידת חוקיות הפרסום הראשוני חלוקות, אבל עורכי הדין של הבלוג טוענים כי גם הצו אינו חוקי, משום שעל פי חוקי קליפורניה - האתר נהנה מזכויות דומות לכל ארגון עיתונאי אחר. בינתיים, כל עוד הפרשה מתגלגלת, לא ברור מי ניזוק יותר: הבלוגספירה שלא מצטיינת באתיקה יתרה או אפל שהבריונות הפכה לתו ההיכר שלה. דניאל ליונז, עיתונאי והבלוגר מאחורי "סטיב ג'ובס המזויף", משוכנע שאם אפל לא תתקן את דרכיה - היא תאבד את הרלבנטיות שלה, כפי שקרה לה בעבר.

נוקיה, שהשיקה השבוע את מכשיר הדגל שלה, N8, סבלה מתקלה דומה; בלוגר רוסי הניח ידיו על אב טיפוס של המכשיר ופירסם ביקורת שלילית. יצרנית הסלולר הזו הסתפקה בפוסט מנומס בבלוג שלה. 

N8, המכשיר הראשון שמתבסס על מערכת ההפעלה סימביאן בגירסה 3, נראה מבטיח, אבל לא כולם משוכנעים שהסלולרי עתיר הפיצ'רים - שייצא לשוק רק בסתיו ויותיר למתחרות מספיק זמן לשבות את לב הקהל עם מכשירים חדשים - הוא שיאפשר לנוקיה לאשש את מעמדה בשוק הסלולר העולמי.

גם RIM, יצרנית הבלקברי, השיקה שני מכשירים חדשים ומסעירים אף פחות, וצפויה להציג בקרוב את הגרסה השישית במספר של מערכת ההפעלה שלה. זו מעמידה אותה בשורה אחת עם המתחרות, אבל לא מחדשת דבר. ב-Fast Company תולים את הקשיים של שתי החברות באי הבנה של השינויים שחלו בשוק הסמארטפונים, וב-All Things Digital פשוט מפהקים.

N8 של נוקיה. ספק אם הוא יחזיר לחברה את הבכורה בשוק הסלולר N8 של נוקיה. ספק אם הוא יחזיר לחברה את הבכורה בשוק הסלולר N8 של נוקיה. ספק אם הוא יחזיר לחברה את הבכורה בשוק הסלולר

בפינצטה

התחושה שהרשת מקדמת הומוגניות מחשבתית אינה חדשה, אבל לאחרונה זכתה ההנחה הזו להפרכה מסוימת, כשהתפרסם מחקר שמגלה כי צריכת החדשות באינטרנט מגוונת למדי. יובל דרור חושש שגם לזה פייסבוק תשים קץ.

דו"ח של הלובי של תעשיית ה-IT האמריקאית מגלה כי ב-2007, "כלכלת השימוש ההוגן" לסוגיה גילגלה סכום של 4.7 טריליון דולר, שישית מהתמ"ג של ארה"ב. מספרים נאים, אבל לא זה מה שימנע מתעשיית הבידור לחדול משימוש לרעה בזכויות יוצרים.

ובעוד הממשל האמריקאי משחרר יישומי קוד פתוח, שפותחו עבור אתר הבית הלבן (פתיחות שמקדמת לא רק את הטכנולוגיה, אלא גם את הדמוקרטיה), בכנסת ישראל לוקחים את הזמן ומעדיפים שהגולשים חובבי האזרחות לא ינקטו יותר מדי יוזמות.

גוגל, אפל ופייסבוק אולי מככבות בכותרות, אבל מי שמובילה את החדשנות הטכנולוגית היא תעשיית הפורנו.

והנה סטארט-אפ: עסוקים מכדי לנהל רומן וירטואלי? שכרו סירנו דה ברז'ראק מקוון, שיחזר במקומכם.

דובי קננגיסר, המייסד והעורך הראשון של "האייל הקורא", מספיד את אתרו.

פוסט מעניין על הקשר בין אנרגיה מתחדשת לכלכלת האינטרנט והמודלים העיסקיים ש"תעשיית התוכן" צריכה לאמץ.

ג'ון ברוקמן מ-Edge כינס פסיכולוגים, כלכלנים ומדענים וביקש מהם להביע את דעתם על פארסת הענן הוולקני, לנתח את תהליכי קבלת ההחלטות, ההשלכות הכלכליות והקשר הרופף בין המודלים המדעיים לבין המציאות בשטח.

מדוע אתרים כמו יוטיוב מגייסים אוצרים, מה תפקידם בתעשיית הטכנולוגיה ומה התכונות הדרושות כדי למלא את המשימה?

כתבה שפורסמה במגזין The Atlantic בשנת 1982 מסבירה לקוראים איך זה לחיות עם מחשב ביתי.

תגיות