אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שר התקשורת: "לא נהיה בני ערובה של חברות הסלולר" צילום: טל שחר

שר התקשורת: "לא נהיה בני ערובה של חברות הסלולר"

יו"ר ועדת הכלכלה הסכים ואמר "לא יתכן ששר מנסה להעביר מהלך, והוא נתקל באיומים של החברות המפוקחות. מצב דומה מתרחש כעת גם בדיונים מול הבנקים"

10.05.2010, 13:22 | גילעד נס

"על חברות הסלולר להפסיק להלך אימים על הציבור ועל משרד התקשורת", אמר הבוקר (ב') יו"ר ועדת הכלכלה, חבר הכנסת אופיר אקוניס, בדיון שהוקדש להורדת דמי הקישוריות המסתמנת. "לא יתכן ששר מנסה להעביר מהלך, והוא נתקל באיומים של החברות המפוקחות. מצב דומה מתרחש כעת גם בדיונים מול הבנקים, שהצעות חוק שאמורות לפגוע ברווחיהן גורמות להם לצאת בהכרזות אימה". אקוניס הכריז בסיום הדיון כי ועדת הכלכלה תומכת במהלך הפחתת דמי הקישוריות.

לדיון עצמו לא היתה חשיבות חקיקתית כלשהי, והוא איפשר לחברות הסלולר ולמשרד התקשורת להציג את עמדתם בפומבי. עודד דגני, סמנכ"ל הרגולציה, קשרי המשקיעים והאסטרטגיה של פרטנר, הכריז כי החברה תומכת בהורדת דמי הקישוריות, כל עוד זו מבוצעת במידתיות ולא באופן דרסטי כפי שמוצע כעת. "משרד התקשורת, שמכריז על הצורך בהגברת התחרות בשוק הסלולר, פועל בניגוד להצהרה זו, ומונע מאיתנו להיכנס לתחום השיחות הבינלאומיות, הוא השהה את הטיפול בביטול קנסות היציאה שלגביהם כבר שוחחנו עימו לפני כשלוש שנים, ומתנהל באיטיות לגבי פתיחת שוק שבו תשתית בזק תוצע בסיטונאות למתחרים נוספים".

בכיר בענף הסלולר: הורדת דמי הקישוריות תפגע בצרכנים הפרטיים לקראת דיון בוועדת הכלכלה על הפחתת דמי הקישוריות עליה הכריז שר התקשורת, טוען בכיר בענף: "נהיה חייבים להעלות את המחירים" תומר אביטל, 22 תגובותלכתבה המלאה

דגני, כמו גם נציגי פלאפון וסלקום שהשתתפו בדיון, טענו כי יש מקום לקיים דיון רציונלי ולאפשר לחברות להשיב למסקנות שהעביר משרד התקשורת לרשותן רק בסוף השבוע שעבר. כזכור, המשרד הקציב רק 30 יום למענה, ובחברות טענו כי בנושא מורכב כל כך יש צורך בהארכת הזמן ובקיום שימוע הוגן.

"האפקט של המהלך הנוכחי הוא חיתוך של כ-25% משוויין של חברות הסלולר, כך שלא הגיוני לדון בו בתקופת זמן קצרה כל כך, ובעיתונות במקום בדיונים מקצועיים". לדברי דגני, המהלך יתרום לחיזוק המונופול של בזקבתחום הטלפוניה הקווית, ויעביר הכנסות מחברות הסלולר לספקי הטלפוניה הקווית, אולם לא יקטין את הוצאות הצרכן הכוללות.

דגני אף העיר כי מהלכי המשרד מציירים את ישראל בעולם באופן לא מחמיא, עובדה המונעת ממשקיעים פוטנציאלים לשאוף להיכנס להשקעות בחברות תקשורת ישראליות. "בידי המשרד מצויה עבודה שביצעה חברת NERA, אותה חברה שעסקה בדמי הקישוריות כעת, ובדו"ח שלה משנת 2007 קבעה כי אין כשל שוק בתחום הסלולר, ולכן כל פעולות המשרד נשענות על הנחה לא נכונה".

דגני הציג ממצאים מדו"חות שונים שלפיהם תעריפי הסלולר הישראלים הם מהזולים בעולם, ודמי הקישוריות הנוכחיים הם נמוכים במדינות אירופה. "גם מהלך הורדת דמי הקישוריות בישראל חסר פרופורציה למקבילו האירופאי, שם נפרסה ההורדה על מספר שנים".

שר התקשורת, משה כחלון, השיב בדיון לפרסומים ולפיהם על פי טענות חברות הסלולר, הורדת דמי הקישוריות תגרום בסופו של דבר להעלאת הסכומים שישלמו השכבות החלשות, כנגזר מהעלאת דמי השימוש החודשיים הצפויה. "אם הם רוצים להעניש את השכבות החלשות, שיענישו את השכבות החלשות – אנחנו לא נהיה בני ערובה של החברות ונחיה בפחד מהאיומים שלהם".

"המהלך הינו דו שלבי – בתקופה המיידית אנחנו מצפים להפחתה של מחירים כתוצאה מהפחתת דמי הקישוריות, אבל בטווח הארוך אנחנו מעריכים שפרסום עלות שינוע השיחה יאפשר למפעילים וירטואליים להיכנס כמפעילים מתחרים בתחום הסלולר, עובדה שתאפשר הוזלה נוספת של התעריפים לצרכן הסופי". לכך השיב דגני מפרטנר כי אם הדבר נכון, קשה להסביר כיצד עד כה לא התקבלה בפרטנר פניה רצינית ממפעיל וירטואלי. "רק בשתי מדינות בעולם, וישראל ביניהן, הוכנסו מפעילים וירטואליים בכפייה, במקום לאפשר לשוק להכניס מפעילים בעצמו".

חבר הכנסת כרמל שאמה אמר כי "כל מוצר שההפרש בין עלותו ליצרן לבין המחיר לצרכן הוא גדול, הרי שמדובר בעיוות שצריך לתקנו". שאמה אמר כי הוא מאמין שהשר כחלון יבדוק את הטענות לגבי ההשפעה לרעה על השכבות הנמוכות כתוצאה מהמהלך, וידאג שתחזית זו לא תתגשם.

נציג משרד האוצר, יהודה סבן, הכריז כי המשרד רואה בהתרחשות בשוק הסלולר כשל שוק, אולם הדיון בדמי הקישוריות אינו רלוונטי לענין כשל השוק. "לא ניתן להשוות בין מחירי הקישוריות בישראל למחיריהם באירופה, כיוון שישראל שונה ממקומות אחרים בכל הקשור לעלות ההשקעות בפריסה, למשל, ובתחומים אחרים".

מנכ"ל מירס, אברשה בורשטיין, נקט בעמדה הפוכה לעומת מתחריו בתחום הסלולר, ובירך את משרד התקשורת על המהלך. "אסור לתת לחברות זמן נוסף לדיון ולדחות את המהלך", טען בורשטיין בדיון. "אני מקווה שהורדת דמי הקישוריות, שאמנם תפגע בנו הרבה פחות מהחברות הגדולות, תסייע בניטרול הסבסוד שמתקיים כיום בשוק הסלולר, שבו המגזר הפרטי מסבסד למעשה את המגזר העסקי שמקבל תעריפים נוחים מאוד".

חבר הכנסת יואל חסון היה חבר הוועדה היחיד בדיון שערער על המסקנות של משרד התקשורת. חסון טען בדיון כי יש מקום לבחון את ההשפעה הכוללת של המהלך על השוק כולו, ולא להתייחס לבחינת תוצאתו בהקשר המצומצם של העלות המיידית לצרכן הסופי. "יתכן שכל הדיון המתקיים כאן היום מיותר, כיוון שבבחינה נוספת יתבררו נתונים נוספים".

חסון עצמו נטש את הישיבה באמצעה, וקודם לכן נטשה את הדיון חברת הכנסת יוליה ברקוביץ', לאחר שביקשה הסברים נוספים לגבי המהלך אולם מקוצר הזמן נמסר לה כי המידע ינתן לה בהמשך.

תגיות