אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אסתר לבנון: "S&P ופוטסי ביקשו מאיתנו לייצר מדדים על מניות הבורסה בישראל" צילום: משה שי

אסתר לבנון: "S&P ופוטסי ביקשו מאיתנו לייצר מדדים על מניות הבורסה בישראל"

מנכ"לית הבורסה אומרת כי תאפשר לחברות זרות שירצו בכך לקבל גישה לנתונים של הבורסה כדי לבנות מדדים משלהן. הבורסה בשיתוף עם רשות ני"ע בוחנת בימים אלה בקשה של גוף ישראלי לייצר מדדים ולהנפיק תעודות סל על מדדים אלו

11.05.2010, 08:27 | רחלי בינדמן

הבורסה לניירות ערך בתל אביב ממשיכה לנסות ולמשוך אליה משקיעים זרים, הפעם על רקע שדרוג ישראל על ידי MSCI והכנסתה למעמד של שוק מפותח (מדד MSCI WORLD) החל מ־26 במאי. בישיבה שקיים דירקטוריון הבורסה ביום חמישי האחרון הוחלט לאפשר לחברות זרות ומוכרות העוסקות בפיתוח מדדים לקבל גישה לנתונים של הבורסה המקומית כדי לבנות מדדים משלהם על המניות הישראליות. עוד הוחלט שלא לגבות מחברות אלה תשלום תמלוגים בגין שימוש בשערי ניירות הערך בבורסה (למעט תשלום עבור גישה לנתונים).

הבורסה בתל אביב היא הגוף היחידי שמחשב מדדים בישראל, דוגמת מדד ת"א־25, מדד ת"א־100 ומדד הביומד החדש. אסתר לבנון, מנכ"לית הבורסה, אמרה ל"כלכליסט" כי להבדיל, קיימות בורסות בעולם אשר אינן מחשבות את המדדים, ומי שעושות זאת עבורן הן חברות חיצוניות כמו S&P, MSCI ופוטסי.

לבנון מוסיפה כי עד לאחרונה אף גוף (לא ישראלי ולא זר) לא פנה אל הבורסה וביקש ליצור מדד כמותי חדש על המניות שנסחרות בתל אביב, כמו מדד מניות אנרגיה למשל. "בחודשים האחרונים כולם התעוררו לחיים והתחילו לרצות לפרסם מדדים ספציפית על ישראל (להבדיל ממדדים בינלאומיים שכוללים נתונים על חברות ישראליות - ר"ב)", אמרה לבנון.

לדבריה, תופעה זאת מתרחשת בין השאר על רקע שדרוג ישראל על ידי MSCI למעמד של שוק מפותח. "חברות מובילות בעולם בתחום חישוב המדדים הביעו עניין בפיתוח מדדים גם על הבורסה בתל אביב", היא אומרת. "באו אלינו S&P, פוטסי ואחרים וביקשו לפתח בעצמם מדדים בארץ, על רקע הגידול בשוק תעודות הסל והאפשרות ליצור תעודות סל שעוקבות אחרי המדדים הללו" אמרה לבנון.

"חשבנו על זה רבות והגענו למסקנה שהבורסה היא קודם כל פלטפורמת מסחר ולא חברת מדדים, וטוב יהיה לכולם אם יחשבו מדדים על הבורסה הישראלית, כי כך יגיעו עוד משקיעים. אנחנו לא נדרוש תמלוגים בשביל הזכות להשתמש במידע של הבורסה מחברות אלו, אבל כמובן, כדי להיחשף למידע הבורסאי צריך לשלם כסף".

לבנון גם ציינה כי בנוסף לחברות המדדים הזרות והמוכרות, ישנו גוף ישראלי שכבר פנה וביקש ליצור בעצמו מדד על מניות הבורסה המקומית, ובימים אלה הבורסה בוחנת את האפשרות הזו בשיתוף עם רשות ני"ע. "רשות ני"ע רוצה לבדוק את החברות הישראליות הללו שיראו אמינות ומומחיות בחישוב המדדים", אמרה לבנון. "העובדה שחברה בונה מדד חדש, זה עדיין לא אומר שחברת תעודות סל יכולה לעקוב אחריו. צריך להראות ידע ומומחיות.

"הבורסה ורשות ני"ע מגבשות בימים אלו פרמטרים יכולים להוות נכס בסיס לתעודת סל". לבנון סיכמה: "אנו סבורים כי ההחלטה 'לפתוח את השערים' ולאפשר שימוש בשערי המניות לחישוב מדדים תקל גם על גורמים ישראליים לפתח מדדים, ותתרום לעידוד המסחר בבורסה הן באמצעות משקיעים זרים והן באמצעות משקיעים מקומיים".

כיום ישנו גוף אחד, חברת Alphbeta, שיוצר מדדים על מניות ישראליות, אם כי מדובר במדד איכותי ולא כמותי, שלגביו נתן דירקטוריון הבורסה היתר מיוחד. קובי שמר (לשעבר שותף בחברת אנליסט) הקים את החברה שעוסקת בפיתוח מדדים איכותיים על מניות ישראליות, בשיטה שמתבססת על אינדקסים של מניות שנבחנות לפי סגנון ההשקעה שלהן.

תגיות