אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": "מרידור מסרבת לאפשר לנו לחזור ולהשקיע במניות" צילום: מיכאל קרמר

בלעדי ל"כלכליסט": "מרידור מסרבת לאפשר לנו לחזור ולהשקיע במניות"

כשנה לאחר מימוש המניות, ועדת ההשקעות של אוניברסיטת תל אביב ממשיכה במחאתה נגד הוועד המנהל. תיק ההשקעות רשם תשואה של 2% בלבד בתשעת החודשים הראשונים של 2009. "בגללה פספסנו את העליות בשווקים". האוניברסיטה: התשואה ל-2009 היתה 9.7%

12.05.2010, 06:54 | נעמה סיקולר

שנת 2009 היתה שנה מוצלחת במיוחד לשוק ההון הישראלי, והמדדים המובילים רשמו הישגים נאים במיוחד. למרות כל זאת, אוניברסיטת תל אביב עדיין לא חזרה להשקיע במניות מאז מימשה את תיק המניות שלה לפני כשנה וחודשיים - מה שמעורר ביקורת חריפה בתוך ועדת ההשקעות עצמה ובוועדת הכספים הבינלאומית של האוניברסיטה.

ל"כלכליסט" נודע כי ביום שישי האחרון, במסגרת אירועי חבר הנאמנים, התקיימה ישיבה של ועדת הכספים הבינלאומית. בדיון נכחו יו"ר הוועד המנהל ליאורה מרידור, נשיא האוניברסיטה יוסי קלפטר ויו"ר ועדת ההשקעות אהרון (רוני) עופר שהציג את ביצועי תיק ההשקעות של האוניברסיטה בתשעת החודשים הראשונים של 2009. מסתבר כי ביצועי התיק עמדו על 2% (נומינלי), כשבמונחים ריאיליים מדובר למעשה בתשואה שלילית. גם בתקופה שלאחר מכן רשם התיק תשואה נמוכה: בין אוקטובר 2009 למרץ 2010 עמדה התשואה גם כן על 2%. על פי מקורות לוועדת ההשקעות, התשואה בשנת 2009 כולה עמדה על שיעור דומה. מנגד, באוניברסיטת תל אביב טוענים כי התשואה לשנת 2009 עמדה על 9.7%, אך גורם שנכח בדיון טוען כי נתונים אלה לא הוצגו בישיבה.

כיצד החמיצה מרידור את העליות בשווקים כיצד החמיצה מרידור את העליות בשווקים כיצד החמיצה מרידור את העליות בשווקים

לנוכחים הוסבר כי הביצועים הנמוכים ביחס לשוק נובעים מהעובדה שרוב התיק מושקע באג"ח ממשלתיות, והשאר מאג"ח קונצרניות, פיקדונות ומט"ח. לשם השוואה, בתקופה המקבילה עלה מדד ת"א־100 ב־88%, ומדד ת"א־25 הוסיף 52%. מדד תל בונד־60 (מדד אג"ח קונצרניות) עלה ב־29%, ואפילו האג"ח הממשלתיות הסולידיות רשמו תשואה של 5.8%.

גורמים בוועדת ההשקעות אמרו כי ביקשו בחודשים האחרונים כמה פעמים מהוועד המנהל באוניברסיטה ומהנהלתה להיפגש ולדון באסטרטגיית ההשקעה ובחשיפת התיק למניות כדי לא לפספס את הגאות בשווקים. אולם למרות הפצרותיהם לא התקיימה ישיבה בנושא החשיפה למניות מאז מומשו חלקים נרחבים מהתיק במרץ 2009.

כיצד החמיצה מרידור את העליות בשווקים כיצד החמיצה מרידור את העליות בשווקים כיצד החמיצה מרידור את העליות בשווקים

גם חברי ועדת הכספים הבינלאומית של האוניברסיטה מתחו ביקורת על הביצועים הנמוכים ועל היעדר החשיפה למניות. כמו כן נשמע ביקורת על העובדה שהאוניברסיטה בחרה להציג לחברי הוועדה נתונים שנכונים לתקופה שהסתיימה לפני כשמונה חודשים - סוף ספטמבר האחרון. יו"ר הוועדה הבינלאומית אדווין וולפסון אמר בדיון כי הוא מוטרד מהתנהלות האוניברסיטה בתיק ההשקעות, וכי למעשה כלל אינו בטוח מה המקום והתפקיד של ועדת הכספים הבינלאומית של האוניברסיטה בסיטואציה שנוצרה.

חברי הוועדה התפטרו

באוניברסיטה, לעומת זאת, טוענים כי חברי הוועד המנהל כן נפגשו עם חברי ועדת ההשקעות לאורך השנה האחרונה. האסטרטגיה כיום, כך לדברי גורמים באוניברסיטה, היא שתיק ההשקעות אמור להיות סולידי מאוד ולא להביא תשואה אלא לשמור על ערכיו הקיימים בלבד. הגישה הזאת לא מקובלת על חלק מחברי הוועד המנהל, שטוענים כי תיקי השקעות של אוניברסיטאות בכל העולם מושקעים במניות ומביאים תשואה יפה לבעליהם.

מאז מרץ 2009 חשיפת תיק האוניברסיטה למניות היא 0%. במרץ, מעט לאחר כניסתה לתפקיד יו"ר הוועד המנהל, הורתה ליאורה מרידור על מימוש כל תיק המניות ורוב האג"ח הקונצרניות. מימוש זה נעשה בניגוד לדעת ועדת ההשקעות, שאף התפטרה במחאה על המהלך. מרידור גייסה בחזרה חלק מחברי ועדת ההשקעות שהתפטרו וטענה להגנתה כי היה מדובר בהחלטה הנכונה, לנוכח התחזיות המאקרו־כלכליות הפסימיות שנשמעו בתקופה ההיא ולנוכח החשש מהפסדים לקרן של תיק ההשקעות של האוניברסיטה, המבוסס רובו ככולו על כספי תרומות. עוד הדגישה מרידור כי תיק ההשקעות פועל במתכונת של "תיק צמית" - תיק שניתן רק ליהנות מפירותיו.

אולם מאז רשמו השווקים עליות נאות, ובכל זאת האוניברסיטה לא חזרה להשקיע במניות למרות המלצת ועדת ההשקעות. "בתקופה שבה קופת הגמל הכי סולידית עשתה 8%, תיק ההשקעות של האוניברסיטה עשה בקושי 2%", מחה בפני "כלכליסט" מקורב לוועדת ההשקעות. "מדובר בתיק עצום של כ־2 מיליארד שקל. אני פשוט לא מצליח להבין את האיסור הגורף של מרידור. פעם אחת האיסור גרם להפסדים עם המימוש האגרסיבי, ובפעם השנייה האיסור מנע רווחים בתקופה שכל השווקים עלו".

"דבר לא השתנה"

ועדת הכספים הבינלאומית של האוניברסיטה אחראית על כספי התרומות והיא מתכנסת אחת לשנה בחודש מאי. בפגישה לפני ימים אחדים הדגיש וולפסון את חוסר שביעות רצונו מאי־ההתפשרות של האוניברסיטה. הוא סיפר כי חלפה שנה מאז הישיבה הקודמת, שבה נמתחה ביקורת על מכירת כל המניות בתיק, ולמרות זאת דבר בהתנהלות האוניברסיטה לא השתנה. לדברי גורמים שנכחו בדיון, השיח היה דיפלומטי ומכובד, ובכל זאת לא הסתיר וולפסון את הביקורת על מה שכינה היעדר האסטרטגיה של האוניברסיטה בניהול כספי ההשקעות שלה. יו"ר הוועד המנהל, ליאורה מרידור, התחייבה להיפגש עם ועדת ההשקעות בתוך חודש ימים ולדון מחדש בהרכב התיק ובדרישה להגדיל חשיפה למניות.

מאוניברסיטת תל אביב נמסר: "אכן תיק ההשקעות הנו תיק מאוד סולידי והדבר משתקף בתשואה של 9.7% ל־2009. לדברי יו"ר ועדת ההשקעות חברי הוועדה נפגשו עם חברי הוועד המנהל מספר פעמים ועומדים להפגש עמם בתקופה הקרובה. אדווין וולפסון, שהתמנה לאחרונה לעמוד בראש ועדת הכספים, ביקש וקיבל הסבר בנוגע למהות תפקידו כיו"ר".

תגיות

26 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

26.
למי שאינו מכיר את המערכת
מרבית ההשקעות היא של כספי קרנות צמיתות. אלו קרנות שנתרמו לשם כך שיושקעו וישאו פירות שבהן (ורק בהן) רשאית האוניברסיטה להשתמש למטרה עבורן נתרמו. אף תורם לא יתרום לאוניברסיטה על מנת שתהיה תעסוקה לחברי ועד מנהל וועדת השקעות אבל לא ישאו פירות ויקדמו את מה שביקשו לקדם. הערת אגב, כאשר הריבית ל- 10 שנים נמצאת בשפל הסטורי כמעט - הסיכון של הפסדי הון עקב עליית הריבית לא קטנה מהסיכונים בשוק המניות. בעולם ובעיקר בארה"ב השקעה של 60% במניות נחשבת "שמרנית". בארץ השקעה של 15-25 אחוז נחשבת ספקולטיבית.
יוסי  |  12.05.10
לכל התגובות