אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זבת חלב: הצפתיות הטובות ביותר צילום: אלה סברדלוב קרן

זבת חלב: הצפתיות הטובות ביותר

היא הישראלית ביותר במקרר הגבינות ואהובה כמעט בכל בית. "כלכליסט" בדק 10 גבינות צפתיות וקבע: צפתית העזים של חוות נאות היא מס' 1

13.05.2010, 11:35 | גלי וולוצקי

גבינה צפתית היא הגבינה הישראלית ביותר שיש ובין הפופולריות בארץ. הצפתית הראשונה יוצרה ב־1840 בצפת, כפי שמעיד שמה, וכיום מייצרות אותה כעשר מחלבות בארץ - גדולות, מסחריות וגם מחלבות בוטיק קטנות.

 

אין תקן לגבינה צפתית, וכל אחד יכול לייצר אותה כראות עיניו, אך יש שני סוגים מקובלים: צפתית טרייה חצי קשה - לבנה, בעלת מרקם אלסטי וטעמים עדינים מאוד של חלב טרי ומליחות עדינה שנובעת מתמיסת ההשריה של הגבינה; וצפתית מיושנת - המיוצרת באותה הדרך, אך מוציאים ממנה נוזלים בתהליך ההכנה, כדי שתהיה קשה יותר, בעלת צבע שנהבי ומליחות חזקה יותר, ותתאים כתיבול לסלטים, פסטות ומאפים.

אף שזו אחת הגבינות הקלות ביותר לייצור, מחלבות רבות, במיוחד הקטנות שאינן משתמשות בחומרים משמרים, נרתעות מלייצר אותה, מכיוון שיש לשווק אותה טרייה ככל האפשר. לקראת חג הגבינות קיבץ "כלכליסט" צוות טועמים, כדי להכריע איזו היא הצפתית הטובה ביותר.

בוצ בוצ'ר עץ במבוק, DOMO. מחיר: 199 שקל | צילום: אלה סברדלוב קרן בוצ

8.3 - צפתית עזים, חוות נאות משפחת נחימוב

 

שומן: 16%. הערות הטועמים: טעימה מאוד ומליחותה נכונה. המרקם מעט שמנוני. טעם חלב העזים מורגש ונעים. פרטים: 24 שקל לאריזת 250 גרם, במעדניות, בתי טבע ומרכולים ברחבי גוש דן ובירושלים.

 

8.2 - צפתית קשה מחלב כבשים, משק דותן

 

שומן: כ־30% (שיעורי השומן עשויים להשתנות מייצור לייצור, מכיוון שהמחלבה משתמשת בחלב מלא בלבד). הערות הטועמים: גבינה צפתית קשה ומעט מיושנת. לא בדיוק מתאימה לקטגוריה, אך טעימה מאוד ובעלת מליחות נעימה. תתאים במיוחד לגירוד מעל פסטות, סלטים ופיצות. פרטים: 8 שקלים ל־100 גר', ברשתות טיב טעם וקרל ברג, במעדניות ובשווקים. בירור נקודות מכירה בטל' 050-2266790.

פעמון גבינות, קלאסיקה. מחיר: 164 שקל ו-50% הנחה לכבוד שבועות, צילום: אלה סברדלוב קרן פעמון גבינות, קלאסיקה. מחיר: 164 שקל ו-50% הנחה לכבוד שבועות | צילום: אלה סברדלוב קרן פעמון גבינות, קלאסיקה. מחיר: 164 שקל ו-50% הנחה לכבוד שבועות, צילום: אלה סברדלוב קרן

 

6 - צפתית קלאסית, משק צוריאל

שומן: 5%. הערות הטועמים: המרקם אופייני לקטגוריה, מעט אלסטי ומתפורר. הטעם חלבי מאוד ונעים, ונעים גם ריח החלב הטרי. גבינה צפתית טיפוסית. פרטים: 12.79 שקל לאריזת 200 גר', ברשתות השיווק ובמעדניות.

5.8 - צפתית כבשים מעודנת, גד

 

שומן: 5%. הערות הטועמים: המרקם קמחי ואבקתי, וטעם חלב הכבשים אינו מורגש. הגבינה טעימה, אך המליחות חזקה מדי. פרטים: 15.99 שקל לאריזת 200 גר', ברשתות השיווק ובמעדניות.

קרש חיתוך ארוך עם ידית מעץ שיטה GBAB ARCHITEC, קיטשן וורקס. מחיר: 159 שקל , צילום: אלה סברדלוב קרן קרש חיתוך ארוך עם ידית מעץ שיטה GBAB ARCHITEC, קיטשן וורקס. מחיר: 159 שקל | צילום: אלה סברדלוב קרן קרש חיתוך ארוך עם ידית מעץ שיטה GBAB ARCHITEC, קיטשן וורקס. מחיר: 159 שקל , צילום: אלה סברדלוב קרן

 

5.6 - צפתית מעודנת, גד

 

שומן: 5%. הערות הטועמים: המליחות מעט גבוהה, ועם זאת חסר לגבינה טעם חלבי, היא מעט תפלה למרות המליחות. המרקם טוב. פרטים: 13 שקל לאריזת 200 גרם, ברשתות השיווק ובמעדניות.

4.9 - צפתית עזים, פיראוס תנובה

 

שומן: 5%. הערות הטועמים: טעם חלב העזים אינו מורגש, והגבינה מעט מלוחה מדי. פרטים: 15.55 שקל לאריזת 200 גר', ברשתות השיווק ובמעדניות.

4.8 - צפתית מקורית, המאירי

 

שומן: 25%. הערות הטועמים: גבינה מאוד לא טיפוסית לקטגוריה, בעלת טעמים חזקים ודומיננטיים, עם מרירות חזקה ומליחות חזקה מאוד. עם זאת היא מיוחדת, ותתאים לשימוש כתיבול לסלטים, למשל. פרטים: 9 שקלים ל־100 גר', בחנות המחלבה בצפת.

4.5 - צפתית, מחלבות המכבים

 

שומן: 9%. הערות הטועמים: שניים מהשופטים ציינו שלגבינה יש טעמי לוואי מוזרים וייתכן שהיא פגומה. פרטים: 3.4–2.8 שקל ל־100 גר', תלוי בנקודת המכירה. הגבינה נמכרת בעיקר בשווקים ובמעדניות.

4.3 - צפתית מעודנת, פיראוס תנובה

שומן: 5%. הערות הטועמים: המרקם אלסטי מדי, הטעם עדין ואפילו תפל והמליחות נמוכה מדי. פרטים: 12.04 שקל לאריזת 200 גר', ברשתות השיווק ובמעדניות.

4 - צפתית במליחות עדינה, מחלבות השומרון

שומן: 5%. הערות הטועמים: בעלת טעם מתקתק שאינו אופייני לקטגוריה. שלושה מהטועמים נרתעו ממנו מאוד, ואחד/ת אהב/ה וציין/ה שהגבינה מעולה. פרטים: 15.99 שקל לאריזת 250 גר', ברשתות השיווק ובמרכולים הגדולים.

מאיה לביא, רן בוק ועינב ברמן. טעמו ודירגו, צילום: אלה סברדלוב קרן מאיה לביא, רן בוק ועינב ברמן. טעמו ודירגו | צילום: אלה סברדלוב קרן מאיה לביא, רן בוק ועינב ברמן. טעמו ודירגו, צילום: אלה סברדלוב קרן

 

תגובות:

מחלבות המכבים: "הגבינה טרייה לחלוטין. יש בה לעתים טיפת מרירות שנובעת מטעם החלב. היא מיוצרת ללא תוספים כלשהם - אך ורק חלב טרי ומלח, ללא חומרים משמרים".

תנובה: "פיראוס צפתית מעודנת זוכה לביקורות מצוינות בכל מבחני הטעימה שאנו עורכים. לגבינה טעם פופולרי ואהוב, והיא נמצאת במקומות הראשונים במכירות ברשתות השיווק".

מחלבות השומרון: "הגבינה היא במליחות עדינה, ולכן האיזון בין המליחות למתקתקות שונה מהרגיל. הגבינה לא מכילה כל תוסף שיכול להמתיק אותה, מדובר בטעם החלב בלבד".

תגיות