אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הערכות: "הרשויות בארה"ב יימנעו מאישומים פליליים נגד ענקי וול סטריט" צילום: בלומברג

הערכות: "הרשויות בארה"ב יימנעו מאישומים פליליים נגד ענקי וול סטריט"

לאחר שהמממשל השקיע יותר מטריליון דולר בחילוץ הבנקים, מתגבר החשש בארה"ב כי הגשת כתבי אישום פליליים נגד בנקים בחשד להונאת לקוחותיהם תגרום לקריסתם

15.05.2010, 20:53 | סוכנויות הידיעות

הרחבת החקירות נגד השחקנים הגדולים בוול סטריט בנוגע לאחריותם למשבר לא תוביל לאישומים פליליים נגדם, כך מעריכים מומחים בארה"ב.

בשבועות האחרונים פתחו הרשויות בארה"ב, בהן רשות ני"ע (SEC), התובע הכללי של ניו יורק אנדרו קואומו ותובעים פדרליים נוספים, בשורה של חקירות אזרחיות ופליליות נגד כמה מהגופים החזקים ביותר במגזר הפיננסי בארה"ב כגון גולדמן זאקס, מורגן סטנלי וג'יי.פי מורגן. החקירות נפתחו על רקע חשד למניפולציות שביצעו הבנקים בני"ע מגובי משכנתאות שנמכרו למשקיעים, שהיתה להן תרומה מכרעת לקריסת השווקים הפיננסיים בספטמבר 2008.

עם זאת, כלכלנים מעריכים כי הרשויות יימנעו מלהגיש כתבי אישום נגד הבנקים עצמם ויסתפקו בקנסות כספיים ובכתבי אישום נגד עובדים ספציפיים של המוסדות הפיננסיים. לדברי ג'ון קופי, פרופסור לכלכלה מאוניברסיטת קולומביה, הסיבה לכך היא החשש שאישום פלילי עשוי לגרום לקריסת הבנקים שנגדם יוגשו התביעות, מאחר שהוא יפגע פגיעה אנושה בתדמיתו של הבנק. "התפיסה הרווחת בוול סטריט היא שחברת שירותים פיננסיים אינה יכולה לשרוד תביעה פלילית", אמר קופי, ששימש בעבר כיועץ ל־SEC ולבורסת ניו יורק, "אנו נעים לקראת הסכם שיישב את התביעות מול כל הבנקים".

על רקע זה קיים חשש בממשל האמריקאי לנקוט צעדי אכיפה חמורים נגד גופים פיננסיים, לאחר שהשקיע יותר מטריליון דולר בשורה של יוזמות סיוע כלכליות לוול סטריט. "הממשל לא מעוניין להיטפל לחברה זו או אחרת, ולרשויות אין האומץ להיאבק" מוסיף קופי.

לנגד עיני רשויות אכיפת החוק בארה"ב עומד תקדים שהתרחש בראשית שנות התשעים, כאשר בנק ההשקעות דרקסל־ברנהאם־למברט — שנחשב לאחד הגדולים בארה"ב — סגר את שעריו בעקבות אישומים פליליים שהוגשו נגדו לאחר 152 שנות פעילות. "הליך פלילי נגד בנק ההשקעות הוא עניין חמור ביותר", אמר דיוויד ראדר שהוביל את החקירה של ה־SEC נגד דרקסל, "אני מקווה שמשרד המשפטים יהיה זהיר ביותר בבואו לשקול מהלך כגון זה".

לדבריו, המשאבים העומדים לרשות ה־SEC מוגבלים ובעקבות כך יהיה על הרשות "לבחור אילו מהתיקים ברצונה להשלים תחילה".

אנליסט סוכנות דירוג האשראי סטנדרד אנד פור'ס, מאת'יו אלברכט, טען כי ההשפעה העיקרית של החקירות תורגש דווקא במישור הפוליטי, על רקע מאמצי הקונגרס לאשר רפורמה מקיפה בפיקוח על המגזר הפיננסי. "הליכים פליליים אולי לא ייצאו מזה, אך הדבר יניע הליכי חקיקה חדשים", אמר.

אשמת סוכנויות הדירוג

 

בתוך כך אישר הסנאט בסוף השבוע הצעת תיקון לרפורמה המיועדת להפחית את התלות שבין סוכנויות דירוג האשראי למוסדות הפיננסיים שאת ניירות הערך שלהם הן מדרגות. ניגוד האינטרסים בין הבנקים לסוכנויות הדירוג נחשב לאחד הנושאים השנויים ביותר במחלוקת במגזר הפיננסי בארה"ב.

מבקרי השיטה הנוכחית טוענים כי העובדה שהחברה המזמינה את הדירוג מהווה מקור הכנסות לסוכנויות היא שהביאה לניפוח בועת הנדל"ן בעקבות דירוג מפוקפק של ני"ע. מוצרים פיננסיים רבים שנהנו מהדירוג הגבוה ביותר (AAA) דורגו לאחר פרוץ משבר הסאב־פריים כ"זבל" ויצרו פאניקה, שהובילה בסופו של דבר לקריסת השווקים.

החקיקה המתוקנת קובעת כי במסגרת ה־SEC תוקם ועדת פיקוח מיוחדת שתשמש גורם מתווך בין חברות המעוניינות להנפיק אג"ח לסוכנויות הדירוג עצמן. למנגנון החדש תהיה הסמכות לקבוע איזו סוכנות תבצע את הניתוח הפיננסי ואת הדירוג הראשוני של אג"ח החברה המעוניינת בהנפקה.

תגיות