אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"שיטת המגה פרויקטים מדרדרת קבלנים לשוק האפור" צילום: בלומברג

"שיטת המגה פרויקטים מדרדרת קבלנים לשוק האפור"

יו"ר אגף תשתיות בהתאחדות הקבלנים, אילן מרדכי, מתח ביקורת על הערבויות שמטילים על קבלנים במכרזים ממשלתיים. "זה לא הגיוני", הוא אומר

16.05.2010, 12:55 | שירלי ששון-עזר

"נטל הערבויות שמטילים על קבלנים במכרזים ממשלתיים הוא לא הגיוני. קבלנים מגיעים אלי ומספרים על מצוקה גדולה מאוד. אם הבנקים לא מספקים להם ערבויות הם נאלצים לפנות לשוק האפור", כך אמר אילן מרדכי, יו"ר אגף תשתיות בהתאחדות הקבלנים, בכנס שנערך בסוף השבוע האחרון באילת. לדבריו של מרדכי קיימת הנחיה של החשב הכללי להקל בנטל הערבויות לקבלנים אבל החברה לדרכים (מע"צ לשעבר) אינה מיישמת אותה בכלל כיוון שלטענתה היא לא כפופה להנחיה זו.

"המדינה לא נותנת את הדעת על העובדה שעל פי דו"ח בנק ישראל כ-190 פרויקטים תחבורתיים שהתחילו בשלוש השנים האחרונות נמצאים בגירעון של 100 מליון שקל", אומרת סיגל חלבי, בעלת חברת הבניה שרם בנגב. לדבריה, "מגה פרויקט כמו עיר הבה"דים לדוגמה לא נמצא בתקציב המדינה של 2009 וגם לא של 2010, זה אומר שהמדינה מחפשת את היזם שיממן את זה מכיסו. מדובר בפרויקט שהתקציב שלו יעלה על 100 מליון שקל ויש כאן חשש שיזם יאבד שליטה בתוך כזה תקציב. בעבר פרויקט כזה גדול היה מתחלק בין ארבעה קבלנים. אם אחד נפל השני היה יכול להמשיך. היום המדינה מעדיפה להוציא מכרז ליזם אחד כי לטענת האוצר זה חוסך כסף, אבל אנחנו מתעסקים פה ממש עם רמת סיכון של בורסה אז לא פלא שיש יזמים שפונים לשוק האפור".

עו"ד יהודה רווה אמר ל"כלכליסט" כי התופעה מוכרת לו. "זה קורה בעיקר לקבלנים קטנים או בינוניים שחותמים על החוזים כי אין להם ברירה. מציבים להם עובדה- זה החוזה או שתחתמו או שלא תהיה לכם עבודה. אם הבנקים לא מוכנים לממן אותם הם פונים לשוק האפור. הבעיה החמורה תתחיל כשאחד מהקבלנים האלו יפשטו את הרגל ואז המדינה תצטרך להתמודד עם השוק האפור. אפשר לראות מה שקרה לראש אגף פיקוח הבנייה בעיריית תל אביב שהצמידו לו מטען חבלה לרכב (שוטה חובל-ש.ש.ע). לא מדובר באנשים נחמדים במיוחד", אמר רווה.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
והצד האחר של אותו מצב
יש מצב מוכר: קבלן קטן נכנס למכרז גדול, או מכרז שגדול עליו בכמה מספרים, התגובה הראשונה היא רכב מנהלים או רכב שטח חדש ויוקרתי ותכף ומייד מחפש איפה להשקיע את הכסף "שלו" שטרם הרוויח אותו באיזה מקום רחוק מהעין מתי נשמע את חברי התאחדות הקבלנים זועקים חמס נגד חבריהם שמבזבזים כספי פרויקטים עוד לפני שהרוויחו אותם? שיתכבדו החברים ויסכנו את הונם האישי. הרי הם טוענים למסוגלות לבצע פרויקטים גדולים - שיתכבדו ויבצעו בעצמם ולא מכספיהם של אחרים. ואם הם נזקקים לשוק אפור לביצוע העבודות מתשמע מכך שהם לא רק לווים מסוכנים, הם גם קבלנים מסוכנים.
אנוש  |  20.05.10
2.
בגלל זה קבלנים קטנים צריכים לבנות פרוייקטים קטנים-
וקבלנים גדולים פרוייקטים גדולים. קבלן קטן שמנסה לבנות פרוייקט גדול הוא קבלן חמדן שמהמר. או שהוא יצליח בגודל ויעשה בוכטה של כסף או שהוא יבלגן את הכל עם היכולות הלא מספיקות שלו והאירגון הלא מספיק שלו ואז יפסיד בוכטה של כסף ויסתבך עם השוק האפור.
מישהו , ישראל  |  17.05.10