אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בכירים באוצר נגד נתניהו: "להקפיא את הפחתות המסים" צילום: שאול גולן

בכירים באוצר נגד נתניהו: "להקפיא את הפחתות המסים"

במשרד האוצר סבורים כי ההאטה בקצב הצמיחה תחייב להקפיא את ביצוע השלב המתוכנן הבא ברפורמה במס הכנסה; בשבוע שעבר אמר נתניהו כי "הפחתות המסים יימשכו כמתוכנן"

17.05.2010, 06:53 | אמנון אטד

בכירים באוצר סבורים כי על הממשלה לנקוט מדיניות גביית מסים אגרסיבית יותר כדי לעמוד ביעדי הגירעון הממשלתי. זאת, על רקע נתוני הצמיחה הלא מרשימים לרבעון הראשון, שפורסמו אתמול.

אומדני החשבונות הלאומיים מראים כי ברבעון הראשון של 2010 צמח המשק בשיעור שנתי של 3.3%, לעומת צמיחה של 4.8% שנרשמה ברבעון האחרון של 2009. משמעות הדבר הוא שהמשק צמח ברבעון הראשון ב־0.8% בלבד.

באוצר העדיפו אתמול שלא להגיב רשמית על נתוני הלמ"ס. אולם הלך הרוח בצמרת המשרד הוא שההאטה בקצב הצמיחה תחייב להקפיא את ביצוע השלב המתוכנן הבא ברפורמה במס הכנסה. עלות שלב זה לקופת המדינה בשנת 2011 נאמדת ב־1.1 מיליארד שקל, ואילו עלות הרפורמה כולה בשנים 2011–2016 תסתכם בכ־9.6 מיליארד שקל.

יצוין כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הצהיר בשבוע שעבר כי "הפחתות המסים יימשכו כמתוכנן כי הן תורמות לצמיחת המשק וגם מגדילות את הכנסות המדינה".  

בחודשים האחרונים קוראים בכירים במשק לנתניהו לא להפחית עוד מסים, ולקריאה זו מצטרפים גם גופים בינלאומיים חשובים כמו קרן המטבע הבינלאומית וארגון ה־OECD. ביום עיון בנושא התקציב שנערך בשבוע שעבר במכון ון ליר בירושלים ציינו שני פרופסורים לכלכלה, נתן זוסמן מהאוניברסיטה העברית ואביה ספיבק מאוניברסיטת בן־גוריון, כי הפחתות המסים הצפויות בשנים 2011–2012 לא יאפשרו לממשלה להגדיל את התקציב כמתוכנן משום שהגירעון יזנק הרבה מעבר לשיעורים הנקובים בחוק.

דברים ברוח זו נאמרו לאחרונה גם על ידי רוב המשתתפים בפורום מנכ"ל האוצר, ובהם בכירי המשרד לצד בכירים בבנק ישראל ובאקדמיה. משתתפי הפורום ציינו את החשיבות הרבה שיש לעמידה ביעד הגירעון כדי שישראל לא תתקרב למצב של מדינות כמו יוון, פורטוגל, ספרד ואירלנד.

גם נגיד בנק ישראל סטנלי פישר סבור כי אין מקום להפחית מסים כעת. בנאום שנשא לפני כשבועיים בטקס השבעתו לתקופת כהונה שנייה אמר פישר: "אם הצמיחה השנתית תהיה נמוכה מ־5%, תצטרך הממשלה להחליט אם לקצץ בקצב הגידול של הוצאותיה, לוותר על חלק מהפחתות המס המתוכננות או לשלב בין שני הדברים".

 

בעקבות נתוני הלמ"ס צפוי בנק ישראל לעדכן בקרוב כלפי מטה את תחזית הצמיחה שלו לשנת 2011. בחודש שעבר העריך הבנק כי המשק יצמח בשנה הבאה ב־4%, ועתה הוא שוקל לשנות תחזית זו ל־3.7%. תחזית הצמיחה השנתית של האוצר לשנים 2011–2012 צפויה להיות 3.5%–4%. להערכת הצמיחה הרשמית של האוצר יש חשיבות מעשית רבה יותר מזו של בנק ישראל, שכן על פיה נבנית תחזית גביית המסים בהצעת תקציב המדינה. 

תגיות