אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

הושק מתקן ההתפלה בחדרה, הגדול מסוגו בעולם

המתקן שמסוגל לספק 20% מצריכת מי השתייה בארץ, הושק אתמול על ידי חברת IDE. יצחק תשובה, מבעלי IDE: "מדינות בעולם צריכות ללמוד מכלכלת ישראל"

17.05.2010, 15:54 | רויטל חובל

מתקן ההתפלה בחדרה, הגדול בעולם מסוגו, בהיקף של 127 מיליון מ"ק מים לשנה שהם כ-20% מצריכת מי השתייה בישראל, הושק אתמול על ידי חברת IDE, בבעלות שווה של קונצרן כיל וקבוצת דלק, וחברת שיכון ובינוי.

המתקן הוקם בעלות של 1.6 מיליארד שקל, כשהליווי הפיננסי נעשה על ידי בנקים זרים בלבד: הבנק האירופי להשקעות, בנק ההשקעות הצרפתי קליון ובנק ההשקעות הפורטוגזי אספריטו סנטו, שכן אלה הציעו בזמן הסגירה הפיננסית, טרום המשבר הכלכלי, תנאי ריבית עדיפים מאלה של הישראליים.

בהסכם ה-BOT שנחתם בין IDE ושיכון ובינוי לבין המדינה נקבע כי החברות יממנו ויבנו את מתקן ההתפלה על קרקע המדינה בחדרה, בשטח אתר חברת החשמל בסמוך למחלף קיסריה, במחיר של 0.57 דולר למ"ק, למשך 25 שנה. בשנת 2032 צפוי לעבור מתקן ההתפלה לבעלות המדינה.

ב-IDE ושיכון ובינוי מציינים כי תפוקת המתקן שנבנה מאפשר התפלה של 150 מיליון מ"ק מים בשנה, למרות שההסכם מול המדינה עומד על 127 מיליון מ"ק מים בלבד. עם זאת, אם תחליט המדינה לרכוש את המים הנוספים שניתן להתפיל במתקן, יהיה זה במחיר גבוה יותר, שכן ההתפלה תיעשה בשעות השיא, בהן מחיר האנרגיה גבוה יותר. כיום, החשמל לצורך תהליך ההתפלה מסופק על ידי חברת החשמל. בעתיד, מציינות החברות, בכוונתן לרכוש חשמל מיצרנים פרטיים.

60% מהציוד במתקן התפלה סופק על ידי חברות ישראליות ובזמן הקמתו הועסקו 500 עובדים, לאחר ההקמה עתידים לעבוד בו באופן קבוע 60 עובדים.

מנכ"ל IDE, אבשלום פלבר, התייחס לטענות לפיהן IDE היא מונופול, שכן היא מחזיקה בבעלות של מרבית מתקני ההתפלה בישראל. לדבריו, "מאחר ש-IDE נבחרה במכרזים מסודרים, היא אינה מונופול. בזכות היכולת הטכנולוגית שלה הצליחה להביא למחירים נמוכים".

מנכ"ל שיכון ובינוי, עופר קוטלר, אמר ל"כלכליסט" כי מתקן ההתפלה שהוקם מצטרף לרצון של שיכון ובינוי להתרכז בפעילות בתחום המים ולאחרונה אף הוקמה חטיבת מים ייעודית בקבוצה בניהולו של איתי נוח.

נשיא המדינה, שמעון פרס, נכח באירוע ואמר כי "יום ההשקה מהווה יום תקווה למדינה ישראל". פרס התייחס לרקורד של IDE כחברה ממשלתית שהופרטה וצמחה, ואמר כי "המתקנים של IDE הוסיפו 35% למה שלא נתן הטבע. אנחנו עומדים בפני בעיה חמורה במים במזרח התיכון. לישראל יהיה קשה להיות אי של פשע בים של מחסור. העשור הבא יהיה התחרותי ביותר שידענו. ישראל שמרה עד עכשיו על מפת התחרות המדעית. אנחנו קטנים גיאוגרפית אבל קטנים מדעית".

שר האוצר, יובל שטייניץ, פנה לשרי אריסון, מחזיקת השליטה בשיכון ובינוי ויצחק תשובה, מבעלי IDE ואמר שפעילותם היא ציונות, שכן "מקור מים חיים מתחבר לאתוס הציוני של הפרחת השממה. אנחנו מצרים על פרויקטים בתחום התשתיות שמתעכבים. הפרויקט הזה קם לפני הזמן ולכן מדובר בהישג לא מבוטל בקנה מידה לאומית. ישראל מייצאת טכנולוגיות מים וזה הזמן לברך על השיתוף פעולה בין הממשלה למשקיעים הפרטיים".

בעל השליטה בקבוצת דלק, המחזיקה בבעלות של 50% ב-IDE, יצחק תשובה, חלק מחמאות למשרד האוצר ולכלכלת ישראל. "מדינות רבות בעולם יכולות ללמוד מכלכלת ישראל", אמר תשובה. "כולנו צריכים להיות גאים ברגולציה ובפיתוח של הכלכלה".

תשובה פנה לשר התשתיות עוזי לנדאו והודה לו על שסייע בתמיכה בתעשיית הגז הטבעי. תשובה ציין כי המומנטום הוא קריטי והגז הטבעי יציל את ישראל מהתלות בנפט. "סוד ההצלחה בחיים הוא להאמין. גם בתחום הגז הוכחנו שאין דבר העומד בפני הרצון. לא יתכן שלשכנותינו היה ולנו אין ולכן קדחנו וחיפשנו עד שמצאנו. חשוב לא לעצור את המומנטום. חייבים לשמור על הוודאות והעצמאות של כלכלת ישראל", הוסיף.

תגיות