אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: כאוס בוויקיפדיה או פשלה תקשורתית?

דו"ח טכנולוגי: כאוס בוויקיפדיה או פשלה תקשורתית?

רשת פוקס ניוז מדווחת על בלגן בוויקיפדיה, אך הנוגעים בדבר מכחישים; תיאוריית קונספירציה חדשה מאשימה את רשות התקשורת הפדרלית בחיסול הרשת; ויאקום יוצאת בתביעת זכויות יוצרים ללא טיפת היגיון; והדרך הקצרה להשליך משתמשים מפייסבוק

17.05.2010, 12:54 | יוסי גורביץ

מתחברים לכלכליסט בפייסבוק ויכולים לזכות באייפד

 

אנרכיה בוויקיפדיה?

 

דיווחנו בשבוע שעבר על הטלטלה שחלפה על ויקיפדיה, לאחר שאחד האבות המייסדים שלה, ג'יימי (ג'ימבו) ויילס, הלך בעקבות האב המייסד השני (והלא מוכר), יצא על דעת עצמו למסע צלב נגד הפורנוגרפיה שב-Wikimedia Commons ומחק מספר ניכר של תמונות. דיווחנו על היללות ועל כך שוויילס עצמו ויתר על פריבילגיות העריכה שקיבל בתור מייסד האנציקלופדיה.

בימים האחרונים קורה משהו משונה. פוקס ניוז שחגגו על סיפור הפורנוגרפיה לפני כשבוע, פרסמו בסוף השבוע דיווח שלפיו ויילס איבד את הפריבילגיה שלו בלחץ הגולשים, הפך לעורך מן השורה, ו"אין אף אחד שמנהל את ויקיפדיה, יש כאוס".

ויילס עצמו מכחיש בתוקף. הוא אומר שהוא אכן ויתר על הפריבילגיות שלו אבל עדיין שומר על זכות המילה האחרונה בכל מה שקשור למדיניות. המשמעות, אם להיות ציניים, היא שוויילס ויתר על הפריבילגיות שלו מתוקף היותו המייסד וממשיך לנהל את ויקיפדיה מתוקף שליטתו בארנקה. וזה טוב: לא צריכה להיות פורנוגרפיה בוויקיפדיה, ואנציקלופדיה שרוצה שייקחו אותה ברצינות צריכה ניהול, לא אנרכיה.

ואם כבר דיברנו על פוקס, נעבור ישר לליצן הרודיאו שלה, גלן בק.

ג ג'יימי ויילס בוועידת הנשיא בירושלים. שומר על זכות המילה האחרונה | צילום: סיון פרג' ג

מ.ש.ל

הנשיא אובמה נשא נאום בשבוע שעבר שבו הזהיר את שומעיו הצעירים מפני התמכרות לשטף מידע, לעודף על חשבון עומק, לדמגוגיה ולהט על חשבון עובדות וקור רוח. ואם מישהו היה צריך הוכחות שמה שאמר אובמה נכון, שדרן הטלוויזיה גלן בק – נתקלנו בו בעבר; מידע מדויק נוסף עליו אפשר למצוא כאן – סיפק אותן.

בק הצליח להפוך את דבריו של אובמה לעדות על כך שיש לנשיא ארה"ב רשימת אויבים ושהוא מחסל אותם אחד אחד. איך בדיוק? לא ברור, אבל באיזשהו שלב גלן בק הצליח להכניס לרשימה גם את רשות התקשורת הפדרלית, ה-FCC, כמעוניינת לחסל את האינטרנט (באמצעות ניטרליות הרשת, לא פחות), לא לפני שאמר שהן אובמה והן ה-FCC הם בעצם עובדי שטן.

ניטרליות הרשת, שמיועדת לוודא שספקי האינטרנט לא יוכלו להתערב בתוכן שמועבר דרכם, הפכה בפיו של בק לכלי שמיועד לחסל את החופש ברשת. איך זה קרה, בדיוק? לא לי לנחש את המתרחש במוחו של בק.

החסרים משוגעים אנחנו, תשאלו אותי בצדק, כי הבאת גם את זה להשתגע עלינו? חסרים לנו פסיכים, שאתה מביא עוד אחד ביבוא אישי? אבל בק, למרבה הצער, הוא לא המשוגע השכונתי הטיפוסי. יש לו המון כוח והשפעה, וכשהוא רותם את עצמו למאבק של ספקיות הרשת הגדולות נגד ניטרליות רשת – הן כבר החלו בקמפיין – הוא מסוגל להכריע אותו. כי אחת התוצאות של עידן ביזור התקשורת שבו אנחנו חיים היא זו שאומרת שכל אחד יכול ליצור לעצמו תיבת תהודה משלו ולא לשמוע דברים שהוא לא רוצה לשמוע. ולמרבה הדאגה, מספר האנשים שחולקים את תיבת התהודה של בק גדול יותר אפילו ממספר מעריציו של סטיב ג'ובס.

שיא חדש בחוצפה

ענקיות התוכן ידועות בתאוות הבצע שלהן, שבאה לידי ביטוי בין היתר בניסיונותיהן להפוך כל דבר לסימן רשום. אם מישהו היה צריך עוד דוגמה, ויאקום שמחה לספק אותה.

סרט חדש כלשהו שממומן על ידי ויאקום צולם לאחרונה ברחוב בלוס אנג'לס. זוג צעירים, שהתרשם מהמהומה, צילם סרטונים קצרים של הבלגן והעלה אותם ליוטיוב. את ההמשך אתם יכולים לנחש: ויאקום דרשה את הסרתם של הסרטונים, משום שהם "תואמים תוכן של צד שלישי".

לא, הם לא. זה לא היה הסרט העתידי, שטרם צולם. זה אפילו לא היה קליפ מתוך הסרט העתידי, כי הסרטונים התמקדו בצילום. ויאקום הכריזה בפועל שאם היא עושה משהו בשטח ציבורי, כמו רחוב, אין לך זכות לתעד את זה. זה בולשיט נדיר. אבל ביוטיוב, כמובן, מיהרו והסירו את הסרטונים. אחרי הכל, אין להם כוח אדם לטפל בזה.

משהו דומה קורה בפייסבוק.

פייסבוק בידי האספסוף האיסלמיסטי

קצת מייגע להמשיך ולחבוט בפייסבוק, אבל אדם צריך לעשות את חובתו. ובכן, במסגרת שערוריית פייסבוק היומית – אפילו האפסטור לא עומד בקצב ייצור האייטמים השליליים שלה – מתחוור שהיא כלי נהדר לסתימת פיות, במיוחד אם אתה מוסלמי קיצוני.

מסתבר שלפייסבוק יש מנגנון לנעילת חשבונות של משתמשים. והמנגנון הזה הוא אוטומטי: מספיק אנשים יתלוננו עליך, והחשבון שלך הלך. העורך הצרפתי של ReadWriteWeb, פאבריס אפלבוין, למד זאת על בשרו. לפתע, בלי שום התראה, החשבון שלו הפסיק לתפקד. פייסבוק התחמקה מלעזור לו, או להסביר מה קרה, אבל נאלצה להודות שאכן, היא מרחיקה משתמשים בלי לתת להם הזדמנות להגן על עצמם אם יש מספיק תלונות.

לא שהשגת מספיק תלונות היא דבר מסובך: אפלבוין גילה דף פייסבוק של אספסוף איסלמיסטי, שבו מופיעים השמות, התמונות ודפי הפייסבוק של אנשים שהחבר'ה של בן לאדן לא חפצים ביקרם. העמוד מעוטר בתמונה של כסא חשמלי – קצת מתקדם בשביל פרימיטיבים שרוצים לחזור למאה השביעית, לא? – ואפלבוין לא התקשה לגלות את שמו במקום טוב ברשימת המיועדים לחיסול.

פייסבוק טענה שיכול להיות שהיתה טעות; ב-ReadWriteWeb ציינו בחמיצות שזו טעות עם היסטוריה ארוכה מאוד בפייסבוק.

קצרצרים

 

ונוסף גם הוא על שונאינו: מסתבר שמכונות הצילום החדישות יחסית – כאלה שיוצרו אחרי 2003 – שומרות כל מסך שהן מצלמות או שולחות בדיסק קשיח משלהן. זו יכולה להיות מתנה נהדרת לגונבי זהויות, אם הבעלים לא יודע שהדיסק שם ולא מקפיד למחוק אותו מדי פעם. לידיעתכם/טיפולכם.

עוד לא השתכנעתם שפייסבוק מסוכנת לפרטיותכם? לא שמתם לב שהעדכונים שלכם מגיעים לכל העולם? הנה אתר שמדגים את הבעיות. פייסבוקסרץ' מאפשר לכם להריץ מחרוזת חיפוש לא סימפטית לעתידכם – למשל, "עבודה מטומטמת" – ומציע גם מחרוזות חיפוש קרובות. עם ביצוע החיפוש, האתר עובר במהירות על העדכונים האחרונים בפייסבוק ודג משם את אלה העונים על הדרישות. כולל שם המשתמש והתמונה. לידיעת הבוסים והעובדים שעוד לא קלטו מה קרה פה.

הדיקטטור בשנקל של ונצואלה, הוגו צ'אווס, הופך למעצמת טוויטר לנגד עינינו המשתאות. עכשיו הוא גם הופך את טוויטר למכשיר הלשנות: נתינים נאמנים מתבקשים לדווח בטוויטר על "ספקולנטים" שעושים, לדבריו, סחר בלתי חוקי במטבע האומלל של המדינה, הבוליבר – מטבע שצ'אווס מתעלל בערך שלו בעקביות. צ'אווס מבטיח שעם פרסום ההלשנה בטוויטר, תפרוץ המשטרה לביתו של הספקולנט החשוד ותעצור אותו. במקרה של צ'אווס, בפרפרזה על האמירה הלעוסה לעייפה של מארקס, ההיסטוריה דילגה על שלב הטרגדיה ועברה ישר לפארסה.

ביפן – אלא מה - נערכה החתונה הראשונה בהנהגת רובוט, שעונה לשם ההולם I-Fairy. הזוג המאושר בחר במכונה חסרת נשמה לערוך את הטקס, משום ששניהם מעורבים עמוקות בתעשיית הרובוטיקה היפנית, שם גם נפגשו. על כן, הם אמרו, ראוי שרובוט גם יהדק את הקשר. אני מתגעגע לטרמינייטור.

עוד מקרה מוות משונה בסדנת היזע של אפל, המפעל של פוקסקון. בשלושת השבועות האחרונים דווח על 30 (!) ניסיונות התאבדות, ששמונה מהן הצליחו. כל המתאבדים היו בני פחות מ-25 ועבדו שם פחות מחצי שנה. פוקסקון, מצידה, הביאה מגרש שדים לטפל בבעיה. הצעה לניסוי חברתי: בשנה הקרובה אפל תעביר 10% מהרווח הנקי המופרך שלה ממוצרי פוקסקון לעובדי פוקסקון – לא המנהלים, העובדים – ונבדוק בעוד שנה את שיעור ההתאבדויות. לא, אה?  

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
מידענות זה לא רק כמות ידע שיש לך
מידענות זה בעיקר לדעת לסווג מה מקורות המידע שלך ששווים התייחסות בעידן הדיגיטלי יש כמות עצומה של מידע חלק משמעותי מהמידע הוא מידע חסר ערך כלכלי או תרבותי לכן שכל אחד יבדוק לעצמו מספר אתרים לדוגמה 10 אתרים שבהם הוא גולש בשביל לקבל לעצמו מידע
נימרוד  |  18.05.10
5.
השלב הראשון זה להודות, אין יותר פרטיות בעולמנו
אין יותר פרטיות, זאת עובדה! אין מה לעשות.. ככה העולם שלנו מתקדם וזאת עובדה שצריך לקבל ולקחת בחשבון. גם אם לא היה לי היום חשבון בפייסבוק, בכמה פעולות פשוטות משהו יכול למצוא את כל הפרטים בנוגע לחשבון הבנק שלי ואת כל הפרטים אודותיי. צריך לקחת היום בערבון מוגבל את כל העניין של הפרטיות ולהתנהג בהתאם. צריך להיות זהירים ולעדכן רק פרטים או תמונות שהיינו רוצים שיהיו חשופים לכולם. לי הייתה תקרית עם פייסבוק, הם סגרו לי את החשבון יום אחד, והרגשתי נכה לחלוטין. אין היום אפשרות לחיות בלי פייסבוק. פשוט אין. העולם מתקדם וככה אנחנו גם צריכים להתקדם. יש בזה יתרונות ויש בזה חסרונות. אבל אני בטוחה שהיתרונות עולים על החסרונות. זה בטוח.
לילוש , מרכז  |  17.05.10
2.
גלן בק
בעוונותיי אני חי בארה"ב כרגע (לימודים), ולצערי הרב גלן בק הוא תופעה עצובה, שרק מראה את רדידותם של האמריקאים ואת החשש שלהם מכל מה שהוא זר. גלן בק אומר בתוכנית שלו דברים מטורפים, כולל השוואות חוזרות ונשנות של הממשל הנוכחי לגרמניה הנאצית (לואיס בלאק מהתוכנית של ג'ון סטוארט עשה קטע ענק על זה לא מזמן), והוא רק צובר עוד ועוד רייטינג. האיש הזה מפחיד.
אלעד  |  17.05.10
לכל התגובות