אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכוורת של רייפמן: בכירי המשפטנים מתגייסים למען איש העסקים שהסתבך צילום: גיא אסיאג

הכוורת של רייפמן: בכירי המשפטנים מתגייסים למען איש העסקים שהסתבך

השופטת ורדה אלשיך נגדו, וכמוה גם המנהל המיוחד שמינתה, עו"ד איתן ארז, אך לא מעט עורכי דין בכירים ומוכרים מסייעים מאחורי הקלעים ובהתנדבות לאלי רייפמן. הסיבות והאינטרסים מגוונים

20.05.2010, 12:02 | מארק שון וענת רואה

מבחינת ורדה אלשיך, שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, מייסד אמבלייזאלי רייפמן נהפך כבר מזמן למעין מוקצה מחמת מיאוס. השופטת הדומיננטית הבהירה אין ספור פעמים כי היא לא מתכוונת לוותר, וככל שרייפמן לא יציית להוראה שקיבל כבר לפני יותר משנה להעביר את אחזקותיו באמבלייז - הוא ישהה בתקופת "מאסר ממושך" מאחורי סורג ובריח, אפילו אם הסיכוי של המהלך שהיא מובילה להשגת המניות קטן מאוד.

פרשנות: סכנת המדרון החלקלק של אלשיך האם הכנסת חייב למאסר בהליך אזרחי כל עוד לא הוגש כתב אישום וניתן פסק דין מנומק הינה לגיטימית? ענת רואה ומארק שוןלכתבה המלאה

אלא שמצבו של רייפמן אינו מונע משורת עורכי דין מהבכירים והמוכרים בישראל לגלות עניין בתיק. העניין של עורכי הדין בא לידי ביטוי בנכונותם לתת לרייפמן סיוע - ברוב המקרים בהתנדבות. גורם המקורב לתיק אמר ל"כלכליסט" כי "לפחות שבעה עורכי דין שונים ביקרו את רייפמן בכלא ועומדים עמו מאז בקשר כזה או אחר".

הבולט שבעורכי הדין האלה הוא שלמה נס, אחד הפרקליטים הבכירים בישראל בתחום כינוסים ופירוקים. ל"כלכליסט" נודע כי נס ביקר את רייפמן בכלא כבר לפני כחצי שנה, ומסייע לו היום בניסוח מסמכים משפטיים. עורכי דין נוספים מסייעים בעצות משפטיות, ניסוח מסמכים ואף בפניות ישירות למנהל המיוחד עו"ד איתן ארז, בניסיון "לסגור פשרה" או לתווך בין הצדדים.

אלשיך מציתה

האינטרסים שמאחורי הסיוע ההתנדבותי המאוד לא שגרתי עשויים להיות רבים ומגוונים: רייפמן עצמו היה מוכר לא רק כאדם חברותי ובעל כריזמה אישית שהצליח לייצר סביבו מעגל מעריצים, אלא גם כאדם עתיר ממון וקשרים, מה שמבחין אוטומטית בינו לבין חייבים אחרים שנתפסים כמעניינים הרבה פחות. הדברים אף מתחדדים על רקע החשיפה התקשורתית שזכה לה התיק של רייפמן.

בנוסף, ההחלטות הקודמות לשלוח את רייפמן לכלא הצליחו ליצור דיון אמיתי בקרב עורכי דין שעוסקים בתחום. רבים מהם התבטאו בשיחות סגורות נגד אופן ההתנהלות של המנהל המיוחד איתן ארז, שפתח חזית מאבק חריפה נגד רייפמן במקום לנסות לפעול בשיתוף פעולה עמו.

גם ההלכה החדשה שיצאה משולחנה של השופטת אלשיך, ששיגרה את רייפמן לכלא מכוח פקודת ביזיון בית המשפט - שבעבר נעשה בה שימוש נדיר ומדוד - תרמה כנראה לרצון של פרקליטים שונים לנסות את כוחם בסיוע לרייפמן.

כך, בעוד שחלק מעורכי הדין מסייעים לרייפמן מתוך היכרות אישית וידידות אמת, לחלקם יש בטן מלאה נגד הכוחות החזקים שפועלים נגדו - ומה רע אם על הדרך יש גם חשיפה תקשורתית.

במרכז השיקולים האפשריים נגד סיוע לרייפמן עומד חשש מעימות חזיתי עם השופטת אלשיך.

הכוורת של רייפמן, צילומים: אוראל כהן עמית שעל עטא עוויסאת הכוורת של רייפמן | צילומים: אוראל כהן עמית שעל עטא עוויסאת הכוורת של רייפמן, צילומים: אוראל כהן עמית שעל עטא עוויסאת

שלמה נס מייעץ

הפעם הראשונה ששמו של שלמה נס עלה בהקשר של רייפמן היתה באוקטובר האחרון, במהלך אסיפת הנושים הראשונה והאחרונה שהתקיימה עד כה בעניינו, במשרדי כונס הנכסים הרשמי. במהלך האסיפה, שהיתה סוערת, הציע איש השוק האפור שלי נרקיס, אחד מנושיו הגדולים של רייפמן, להעביר את מניותיו באמבלייז בנאמנות לידי נס.

מאוחר יותר באותה אסיפה הציע נרקיס למנות את נס כנאמן נוסף לצד ארז. נס ורייפמן, אגב, הכירו לראשונה במסגרת שיעורי הקבלה שרייפמן מעביר.

נס הבהיר שההצעה של נרקיס לא עברה דרכו, אך למרות דבריו, נראה כי איש לא היה מעלה את שמו בצורה כזאת אלמלא נתן את אישורו למהלך. משרדו של נס, למרות היותו אחד המובילים בתחום, לא קיבל לטיפולו בשנתיים האחרונות תיקים גדולים מאוד. הפעם האחרונה שבה טיפל נס בתיק כזה היתה כנאמן רשת קלאבמרקט, שקרסה בשנת 2005 ונמכרה לשופרסל.

נס שהוכיח בעבר כי דרכו היא יצירת שיתוף פעולה עם החייבים ולא מאבק חזיתי נגדם, ייעץ לרייפמן בכתיבת הסדר הנושים שהוגש בימים האחרונים לבית המשפט. הצעת ההסדר אגב כלל לא נדונה כשהשופטת קבעה בדיון האחרון כי "זה לא הזמן לדון בהסדרי נושים".

ינאי מעבירה מסרים

במהלך הדיון בבית המשפט בשבוע שעבר, התיישבה מאחורי רייפמן, לצד בני המשפחה והחברים, עוה"ד פנינת ינאי.

במהלך הדיון העבירה ינאי מסרים לרייפמן ובהפסקה ניגשה לעו"ד ארז והציעה לו להיפגש בארבע עיניים במטרה לקדם פשרה בתיק.

ינאי מסרה בתגובה כי היא מבקשת שלא להתייחס לדברים בשלב זה.

פלדמן שוקל

אחד השמות המפתיעים יותר שנקשרים לשמו של רייפמן הוא עורך הדין הפלילי הידוע אביגדור פלדמן. מקורות בסביבתו של רייפמן טוענים כי לשניים יש חברים משותפים, שניסו לקשר ביניהם ולהביא לייצוגו של איש העסקים על ידי פלדמן בדיונים שנערכו בבית המשפט העליון בעניין מאסרו.

לדברי המקורות, פלדמן הביע נכונות לייצג את רייפמן בדיון בבית המשפט העליון בערעור שהגיש על מאסרו, אך בסופו של דבר המהלך לא יצא לפועל. רייפמן יוצג באותו דיון על ידי שני עורכי הדין שייצגו אותו באותה עת, דורון אפיק ושלומי תורג'מן, שאמרו לאחר הפרישה מהתיק שימשיכו לסייע לו.

פלדמן מסר בתגובה ל"כלכליסט" כי היה מדובר בגישושים ראשוניים שנגוזו בתוך זמן קצר. "מישהו פנה אליי בעניין הזה, ושאל אם אהיה מוכן לחשוב על זה. אמרתי שארצה לשמוע יותר פרטים, ואכן חשבתי על זה בזמנו, אבל אף אחד לא חזר אליי. העניין נגוז כמו הרבה אחרים".

גיצלטר חוטף

גורם אחר שעשה כמה ניסיונות תיווך מול עו"ד ארז הוא עו"ד ארנון גיצלטר, שמלווה את אמבלייז מאז הקמתה בתחילת שנות התשעים. גיצלטר, שהיה גם זה שטיפל בהסכמי ההלוואה של החברה לרייפמן, נחשב לדמות מפתח בניסיונות הגישור, ובשלב מסוים כמעט כל מסר בין הצדדים עבר דרכו. לכל הצדדים היה נוח לדבר איתו.

"איתן ארז ביקש את העזרה שלי בכינוס הנכסים ועשיתי את מיטב יכולתי", אומר גיצלטר בתגובה. "כל זה הסתיים לפני מספר חודשים, לאחר שבתגובה לעזרה קיבלתי מארז כמה סטירות לפנים והחלטתי להפסיק. הוא עיוות אינפורמציה שמסרתי לו, וחשף לעיני כל אינפורמציה שנמסרה לו במכוון בחסיון. ארז תוקף אותי אישית ומשמיץ, למרות שאני הייתי באמת היחיד שדיברתי איתו מבלי להיחשב כמשוחד. וגם את זה הוא עיוות".

עו"ד ארז מסר בתגובה: "מה שיש לי לומר בתיק רייפמן ייאמר באולמות בתי המשפט. לגבי דבריו של עו"ד גיצלטר – אני מנוע מלהתייחס".

קבלו ישירות למייל שלכם את החדשות האחרונות בתחום המשפט. לחצו להרשמה

תגיות