אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט" - בכיר בבנק ING ההולנדי בביקור בישראל: "להשקיע במניות פארמה ולהיזהר ממניות הפיננסים" צילום: עמית שעל

ראיון "כלכליסט" - בכיר בבנק ING ההולנדי בביקור בישראל: "להשקיע במניות פארמה ולהיזהר ממניות הפיננסים"

מנו ונדנבלוק, מנהל השקעות בכיר בענק הפיננסים ING, ממליץ גם לבחון את מניות הנדל"ן באירופה המניבות תשואת דיבידנד גבוהה של 5%-6%

23.05.2010, 20:23 | ענת ציפקין

"שוק המניות הוא אלטרנטיבת ההשקעה הנכונה ביותר היום לטווח הארוך, ומניות של חברות המחלקות דיבידנד נחשבות להשקעה בטוחה אף יותר", מסביר מנו ונדנבלוק, מנהל השקעות בכיר בבנק ההולנדי ING. התמחותו של ונדנבלוק היא ניהול קרנות המשקיעות במניות שמניבות תשואת דיבידנד גבוהה, ומנהלות כ־5 מיליארד יורו. ונדנבלוק הוא גם מנהל הקרן Europe High Dividend של ING. ונדנבלוק הגיע לארץ כדי להיפגש עם לקוחותיו המוסדיים של בית ההשקעות טנדם קפיטל, המייצג בארץ את ING.

"תשואת הדיבידנד הממוצעת של לא מעט תאגידי ענק אירופיים צפויה לעלות בקצב דו־ספרתי כבר בשנת 2010, מכיוון שהרווח הנקי שלהם צפוי לגדול השנה לעומת השנה הקודמת, אך יש לזכור שמדובר בעלייה מנקודת השפל הנמוכה מאוד של שנת 2008", אומר ונדנבלוק, התולה את העלייה ברווחים בעיקר במהלכי ארגון מחדש תאגידיים ובקיצוצים עמוקים שעברו רוב החברות הגדולות באירופה, מהלכים שהגדילו באופן משמעותי את פריון העבודה ואת היעילות בחברות אלו.

תשואת דיבידנד מבטאת את היחס בין סך הדיבידנד שחולק במזומן למניה, לשער המניה בזמן חלוקת הדיבידנד. ההשקעה במניות המניבות תשואת דיבידנד אטרקטיבית במיוחד בתקופות שבהן סובל שוק המניות מתנודתיות

"במונחים היסטוריים, קרוב לשני שלישים מהתשואות על השקעה במניות נובעות מתשואת דיבידנדים", אומר ונדנבלוק. להערכתו, מדובר בהשקעה בעלת סיכון נמוך יותר למשקיעים, שכן בהשקעה במניות בלבד, ללא תשואת דיבידנד, אם מחיר המניה יורד, אין מה שמפצה על זה.

את דבריו של ונדנבלוק מחזק ארז ברית, מנכ"ל טנדם קפיטל, שמסביר כי "דווקא עכשיו, לאור התנודתיות בשווקים הגלובליים בכלל ובאירופה בפרט, מצאנו לנכון להביא את מנהל הקרן לישראל ולהציגו למשקיעים מוסדיים. כיווני ההשקעה של הקרן שמנהל ונדנבלוק מתאימים למשקיעים המחפשים השקעה שמניבה תשואה גבוהה יותר מהשוק לאורך שנים, וגם נותנת סוג של הגנה בתקופות של ירידות בשווקים".

"להשקיע בפארמה"

באילו סקטורים כדאי להשקיע?

ונדנבלוק: "ב־12 החודשים האחרונים חלה התאוששות משמעותית בשוקי האקוויטי הגלובליים. מחירי השוק של המניות הנחשבות מסוכנות יותר ועונתיות יותר פחות אטרקטיביים, לדעתנו, ממחירי המניות הדפנסיביות, ובכל מקרה נעדיף מניות בעלות תשואת דיבידנד. הדיבידנד הממוצע שמעניקות החברות שבהן אנו משקיעים עומד על 4.5%, שזה 1% יותר מהממוצע בשוק המניות האירופי.

"באירופה נעדיף להשקיע בסקטורים כמו הפארמה והבריאות. אנחנו במשקל יתר של 2.5% על סקטור זה לעומת החלק היחסי שלו במדד MSCI אירופה. מניות של חברות המזון, לעומת זאת, כבר יקרות יותר, מכיוון שחברות אלו כבר הספיקו ליהנות מהביקוש של הצרכנים בשווקים המתעוררים, כשמנגד רוב המניות בסקטור הפארמה והבריאות עדיין לא נהנו מהביקוש של הצרכנים למוצרים שלהן בשווקים המתעוררים, כך שמבחינתנו הן עדיין זולות יחסית".

"להיזהר מפיננסים"

"גם תזרים הדיבידנדים העתידי של מניות חברות הפארמה הגדולות נראה איתן בשנים הקרובות. הוא עומד על כ־4% לעומת תשואת דיבידנדים ממוצעת של 3.5% בכלל המניות הנסחרות בדאו ג'ונס סטוקס 600 האירופי, ותשואת דיבידנד של 2.5%–3% בקרב יצרניות המזון הגדולות באירופה.

"סקטור מומלץ נוסף הוא טכנולוגיית המידע, שנהפך לבוגר מאוד לעומת לפני כעשור. בסקטור זה יש הרבה מאוד חברות שיושבות על מצבורי מזומנים. גם חברות האנרגיה נראות אטרקטיביות כיום, במיוחד לאור העלייה הצפויה במחיר הנפט. אנחנו במשקל יתר של 1.5% על סקטור האנרגיה".

באילו סקטורים לא תמליץ להשקיע באירופה?

"לא אמליץ להשקיע במניות של סקטור הכרייה ומוצרי צריכה בסיסיים. מניות חברות הכרייה כבר הגיעו בשנה החולפת לשיאן, ולא צפוי להן מרווח צמיחה גבוה בשנים הקרובות. אנחנו במשקל חסר של 5% בסקטור זה לעומת החלק היחסי שלו במדד MSCI אירופה.

"בסקטור הנדל"ן אפשר למצוא באירופה חברות המנוהלות היטב, וחלקן אף מניבות תשואת דיבידנד של 5%–6%, אך צריך לברור היטב את המניות בסקטור זה ולהעדיף חברות נדל"ן עם חשיפה נמוכה לשוק הנדל"ן האמריקאי. יש לנו חשיפה נמוכה לחברות נדל"ן - רק לכאלה הפעילות בגוש היורו ובריטניה. אני גם זהיר מאוד לגבי סקטור הבנקאות והפיננסים, בעיקר מכיוון שיהיה לו קשה מאוד לתמוך בעתיד בתשואות דומות לאלו שהניב בחמש השנים האחרונות. אנחנו במשקל חסר של 3% לסקטור זה בהשוואה לחלק היחסי שלו במדד MSCI אירופה. לעומת זאת אנחנו משקיעים בחברות ביטוח ובמבטחות משנה".

ונדנבלוק סבור שהמשבר היווני צפוי להשפיע לא רק על אירופה, אלא גם על שאר שוקי ההון - בארצות הברית וברחבי העולם כולו - אף שהחוב היווני מהווה אחוז שולי מכלל החובות הגלובליים. "הבעיה העיקרית היא אפקט ההדבקה שעלול להשפיע לרעה על השווקים, כי המצב שבו נמצאות מדינות אחרות בעולם, כמו ארצות הברית או בריטניה, אינו שונה בהרבה מהמצב הנוכחי של יוון, שבה שיעור החוב מהתמ"ג עובר את ה־100%". לדברי ונדנבלוק, שוק ההון האירופי יצטרך לעבור בטווח הארוך תהליך אבולוציוני שבמסגרתו ייאלץ ללמוד לחיות עם סיכוני החוב הריבוניים של חלק מהמדינות בגוש היורו, במיוחד ככל שחבילות התמריצים הממשלתיות יחלו להתפוגג.

כיצד אתה מסביר את הירידות האחרונות בבורסות אירופה?

ונדנבלוק: "הירידות בשוקי ההון בשבועות האחרונים נובעות בעיקר מחשש המשקיעים מהיקפי המינוף הגלובליים הגבוהים. השווקים מפנימים שהסיכון של הורדת דירוג האשראי של כמה מדינות מפותחות עדיין קיים, והירידות בשווקים משקפות את העובדה שייקח עוד כמה שנים טובות עד שהיקפי המינוף הגבוהים "ייספגו" בהדרגה במערכות הפיננסיות בשווקים הגלובליים. השאלה האמיתית היא האם ההתאוששות הגלובלית יכולה להחזיק מעמד גם לאחר שהיקפי תוכניות התמריצים של הממשלות השונות ייעלמו בהדרגה. קשה כיום לקבל תמונת מצב ברורה שתיתן תשובה לשאלה זו, כי הנתונים המאקרו־כלכליים מעוותים את היכולת להעריך עד כמה ההתאוששות הגלובלית חזקה בגלל הירידה הדרמטית בהיקפי הביקוש העולמי".

יש כיום באירופה מדינה בטוחה?

ונדנבלוק: "המקום הכי טוב להשקיע בו כיום מבחינת יציבות ריבונית הוא גרמניה. שם לא היתה עלייה מהותית בהיקפי המינוף הציבוריים קרוב ל־20 שנה. להפך, לאחר שמזרח גרמניה התאחדה עם מערב גרמניה הן דווקא סבלו מדפלציה שמנעה התפרצות אינפלציונית ובועת נדל"ן. התקציב הציבורי של גרמניה הוא החזק ביותר באירופה".

מה דעתך על השקעה בשוק הסיני?

"אין ספק שסין היא מרכיב דומיננטי, אם לא המרכזי, בהוצאתו של העולם מהמשבר הנוכחי. אך מנקודת מבט של השקעה באקוויטי, שווי השוק של המניות בה גבוה, ואנחנו מעוניינים להשקיע רק היכן שיש מקום לתשואות נוספות".

תגיות