אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנהל קרן הנאמנות הכי טוב שאתם לא מכירים: סודות ההשקעה של ברוס ברקוביץ' צילום: בלומברג

מנהל קרן הנאמנות הכי טוב שאתם לא מכירים: סודות ההשקעה של ברוס ברקוביץ'

דרך ניהול ההשקעות של ברקוביץ' תפתיע את רוב המנהלים: להחזיק הרבה מזומן ולקנות רק אחרי התייצבות השוק. עם התוצאות קשה להתווכח: קרן הנאמנות בניהולו השיגה תשואה של 253% בעשר שנים בהשוואה לתשואה שלילית של 8.74% במדד S&P 500

23.05.2010, 20:11 | שהם לוי

ברוס ברקוביץ' הוא אולי מנהל ההשקעות הכי טוב שאתם לא מכירים. ברקוביץ' נחשב לאחד הכוכבים העולים של וול סטריט בעיקר בזכות הגישה שלו לסיכונים. מחד אסטרטגיית ההשקעה שלו מתמקדת במספר מצומצם של חברות איכותיות, ומאידך ברקוביץ' נמנע מחשיפה גדולה בתיק לחברה בודדת. במילים אחרות: משקיע ולא מהמר.

מאז תחילת 2010 גרפה הקרן של ברקוביץ' תשואה של 17% כשמדד S&P 500 רשם באותה התקופה תשואה כמעט אפסית. שווי הנכסים שמנהלת הקרן זינק באחרונה ל-15.8 מיליארד דולר ובחברת דירוג קרנות הנאמנות מורנינג-סטאר מעניקים לה דירוג של חמישה כוכבים - הדירוג הגבוה ביותר.

למרות ההצלחה היחסית של Fairholme (סימול: FAIRX) ההשקעות שלה לרוב הן לא מובילות שוק, כלומר ברקוביץ' הוא מנהל השקעות שמצטרף למגמות אחרי שהן קורמות עור וגידים, ולא בראשיתן.

הגישה הזו לא מולידה רווחי עתק של קרנות גידור פנומנליות, אבל בשנים גרועוות מונעת הפסדים גדולים. למשל, כשהגורואים הגדולים של וול סטריט החלו להמר על מניות הבנקים בתחילת 2009, אחרי הקריסה הגדולה, ברקוביץ' עמד מהצד, הסתכל, ולמד את החומר. מאוחר יותר ברקוביץ' מעיד על עצמו כמי שנכנס להשקעות בסקטור הפיננסים כשהסיכון היה נמוך הרבה יותר.

תשואה שנתית ממוצעת של 14.3% ב-10 שנים

דוגמא אחרת לצורת הניהול הזהירה של ברקוביץ' היא הימנעות מהישענות על מניות בודדות. בשנת 2008 היוותה, חברת התרופות הגדולה בעולם, פייזר (סימול: PFE), כ-18% מהנכסים של ברקוביץ', אך זה החליט למכור כשני שלישים מאחזקותיו במניה. ברקוביץ' אמר למורנינגסטאר שהוא עדיין אהב את המניה, אך היא היוותה סיכון לקרן כולה בגלל הנתח הגבוה מתוך סך הנכסים.

באחד הראיונות שערך עם אתר האינטרנט GURUFOCUS סיפר ברקוביץ' שאחד מסודות ההצלחה שלו הוא שהוא משקיע את הכספים של משפחתו בקרן שלו.

מה עשה באפט? באפט עקף את מדד S&P 500 ב-6 מתוך 10 השנים האחרונות התשואה של ברקשייר עמדה על 76% בעשור האחרון, לעומת תשואה שלילית של 24.1% ל-S&P 500. מאז 1977 הרווחים השנתיים של ברקשייר עומדים על 27.7% לעומת 8.8% ב-S&P 500 סוכנויות הידיעות, תגובה אחתלכתבה המלאה

נכון לסוף חודש מרץ 2010 הקרנות של ברקוביץ' השיגו תשואה שנתית ממוצעת של 14.29% והכו את מדד היחס, S&P 500 ב-15% מדי שנה.

מיני וורן באפט

 

ברקוביץ' נחשב בעיני רבים למנהל השקעות ערך, דימיון רב קיים בין סגנון ההשקעה שלו לזה של וורן באפט. באפט לא מאמין בפיזור רחב מאוד של תיק ההשקעות

אגב, ברקוביץ' למד גם אם לא יודה בכך, הרבה דברים מוורן באפט. זה התבטא בהחזקה של 10.1% מפורטפוליו הנכסים במניותיה של ברקשייר האת'ווי, חברת האחזקות שמנהל באפט, נכון לסוף השנה שעברה. עובדה מעניינת נוספת היא שברקוביץ' החזיק ממניות ברליגנטון סנטה פה עוד לפני הרכישה של וורן באפט את יתרת המניות בחברה, מה שסידר לו תשואה פנומנלית ואקזיט מוצלח בתוך זמן קצר. 

סודות השקעה של ברקוביץ'

בניגוד למנהלי השקעות רבים שמצמצמים את החשיפה למזומן כשהשוק כובש שיאים, ברקוביץ' מאמין שמנהל השקעות טוב צריך כמעט תמיד להחזיק מזומן. ביוני 2008, רגע לפני ההתרסקות בשווקים החזיק ברקוביץ' 20% מנכסי הקרנות במזומן, החלטה שהצליחה להחזיק אותו עם הראש מעל למים וגם סידרה לו את התואר "מנהל הקרנות של העשור" ממורנינג סטאר.

למרות הטיפ הלא שגרתי, ברקוביץ' מספר באחד הראיונות שהעניק כי ההחזקה של המזומנים עלולה להביא מנהל השקעות לפגר אחר התעשייה שלו, אבל בעתות משבר המזומנים ישמשו אותו לניצול הזדמנויות.

ההשקעות הגדולות בקרן של ברקוביץ'

1. ההשקעה הגדולה ביותר בתיק של ברקוביץ' היא הקמעונאית האמריקאית Sears Holdings (סימול: SHLD) שנסחרת בשווי של כ-12 מיליארד דולר. החברה מפעילה כ-3,900 חנויות ברחבי ארה"ב וקנדה ומתמקדת במכירת מוצרים אלקטרונים ואביזירי בית.

2. ברוס ברקוביץ' רכש 13 מיליון מניות של סיטיגרופ במהלך הרבעון הראשון של השנה. הממשל האמריקאי עדיין מחזיק נתח ניכר מהמניות, אך ברקוביץ' מאמין שהתאוששות הכלכלה האמריקאית תחלחל היטב לרווחי הבנקים וגם לאלה של תיק ההשקעות שלו.

3. בקרן Fairholme מאמינים בהתאוששות ענף הנדל"ן המסחרי בארה"ב, אחרת קשה להסביר למה The St. Joe Company מהווה 8.26% ממשקל תיק המניות שלה. החברה ממקדת את השקעותיה בנדל"ן בפלורידה, מדינה שהוכתה קשות ממשבר הנדל"ן בארה"ב.

4. ברקוביץ' מתכנן גם מרפורמת הביטוח של אובמה היומנה (סימול: HUM) מספקת שירותי ביטוח בריאות. החברה נסחרת בשווי שוק של 7.86 מיליארד דולר ורשמה צמיחת רווח ממוצעת של 23.5% במהלך עשר השנים האחרונות.

5. חברת המימון AmeriCredit (סימול: ACF) מספקת הלוואות לרכישת רכבים ונתפסת בעיני ברקוביץ' כהשקעה שיכולה ליהנות מהתאוששות תעשיית הרכב האמריקאית. שווי השוק של החברה נאמד ב-2.94 מיליארד דולר.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
250 אחוז בעשור
זה לא הרבה בכלל לא מבין את ההתלהבות רק האינפלציה והמחירים שעלו זה 100 אחוז חוץ מזה תלוי על איזה תקופה מסתכלים הרי אנשים לא משגרים ושוכחים והמדד בתל אביב 25 עלה ב 10 שנים יותר מ 250 אחוז מספיק היה לשים על מדד 25 והיינו מקבלים תשואה של 300 אחוז בשנה האחרונה המדד שלנו עשה יותר מ 100 אחוז מי ששם על קסם פי 3 עשה בשנה 300 אחוז תשואה של 250 אחוז ב 10 שנים זה לא הרבה
גיל , תל אביב  |  23.05.10
4.
סוף כל סוף כתבה רצינית על מנהל השקעות סופר-רציני (שאינו באפט)
אני עוקב אחרי ברוס ברקוביץ מזה כשנה. מנהל השקעות משכמו ומעלה - משקיע את כספו שלו ושל משפחתו בקרן - בלי נוסטרו, בלי ניגודי אינטרסים ובלי שטויות. מכה את המדדים בלי למצמץ. לא סתם קיבל 5 כוכבים ממורנינגסטאר. התיאוריה שלו על איך להעריך שווי חברות - מומלץ בחום. למי שמתעניין, הכי נוח למצוא ולעקוב ב- www.gurufocus.com
עידן , ת"א  |  23.05.10
לכל התגובות