אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם ביל גייטס הצליח לחזות את העתיד? צילום: בלומברג

האם ביל גייטס הצליח לחזות את העתיד?

לפני 15 שנה פרסם מייסד מיקרוסופט תחזיות שונות הנוגעות לאינטרנט ולעולם המחשבים. האם הוא צדק?

23.05.2010, 22:47 | סוכנויות הידיעות

15 שנה עברו מאז פרסם ביל גייטס, מייסד מיקרוסופט, את ספרו "הדרך שלפנינו" (The Road Ahead) שהורכב מנבואותיו לגבי העתיד. השאלה העיקרית נוגעת כעת להווה - לאחר שהדרך כבר הגיעה - האם הנבואות של גייטס קלעו למטרה או פספסו?

מיילים. לא במקום פגישה, צילום: shutterstock מיילים. לא במקום פגישה | צילום: shutterstock מיילים. לא במקום פגישה, צילום: shutterstock
דואר אלקטרוני

הנבואה: גייטס כתב כי "דואר אלקטרוני ומסכים משותפים יבטלו את הצורך בפגישות רבות (...) כשפגישות פנים מול פנים אכן יתרחשו, הן ייאלצו להיות יעילות יותר, מכיוון שהמשתתפים כבר החליפו מידע על הרקע בדואר האלקטרוני".

פסק הדין: פספוס. תפישתו של גייטס את הדואר האלקטרוני נראית כיום כאוטופיה תמימה. דואר אלקטרוני למעשה הפך פגישות במקום העבודה לתכופות יותר ולפחות יעילות. על פי חלק מההערכות, קרוב ל-40% מהעובדים מעבירים לפחות שעתיים מיום העבודה במיון דואר. אחד הפיתרונות - קיום פגישות.

מחשבי כיס

הנבואה: "אפשר יהיה לשאת את המחשב האישי בתיק או בכיס. הוא יציג הודעות ויומן אירועים וגם יאפשר למשתמש לקרוא או לשלוח דואר אלקטרוני ופקסים, לעקוב אחר מזג האוויר ודיווחי הבורסה, לשחק משחקים פשוטים ומורכבים, לדפדף במידע כשמשעמם ולבחור תמונות של הילדים".

אייפון. מחשב כיס לפי הגדרתו של גייטס אייפון. מחשב כיס לפי הגדרתו של גייטס אייפון. מחשב כיס לפי הגדרתו של גייטס

פסק הדין: פגיעה. מחשב הכיס של גייטס הוא פחות או יותר הסמארטפון של היום.

רשתות אלחוטיות

הנבואה: "הרשתות האלחוטיות של העתיד יהיו מהירות יותר, אך אם לא תהיה פריצת דרך כלשהי, הרשתות המחווטות יהיו בעלות פס רחב יותר. ניתן יהיה לשלוח ולקבל הודעות ממכשירים ניידים, אך הם יהיו יקרים ולא יהיה נהוג להשתמש בהם לקבלת סרטי וידיאו".

פסק הדין: פספוס. היום קבלת סרט אינו תהליך יקר או בלתי רגיל. אף שרוב הרשתות המחווטות הן עדיין בעלות פס רחב יותר, הרשתות האלחוטיות מפצות על כך בזכות השימושים החברתיים שמאפשרים העברת מידע בכל זמן ובכל מקום.

רשתות חברתיות

הנבואה: "אוטוסטרדת המידע תסייע לשמירה על קשר, ואף למצוא חברים חדשים. חברות שתיווצר ברשת תוביל באופן טבעי למפגשים פנים מול פנים".

פסק הדין: פגיעה ופספוס. הרשתות החברתיות הן אחת ההצלחות של אוטוסטרדת המידע, אך חברויות שמתפתחות ברשת לרוב לא מובילות לפגישות אישיות.

פייסבוק. סיפור הצלחה, צילום מסך: facebook.com פייסבוק. סיפור הצלחה | צילום מסך: facebook.com פייסבוק. סיפור הצלחה, צילום מסך: facebook.com

קניות באינטרנט

הנבואה: "מכיוון שאוטוסטרדת המידע תכיל גם סרטי וידיאו, יהיה קל לראות מה בדיוק מזמינים (...) לא תהיה סיבה לתהות האם הפרחים שהוזמנו יהיו באמת מוצלחים. אפשר יהיה לראות את תהליך הרכבת הזר, ואפילו לשנות את ההזמנה במקרה הצורך ולהחליף פרחים נבולים".

פסק הדין: פספוס. אוטוסטרדת המידע באמת כוללת וידיאו, אך גייטס טעה בקריאת הגורמים החברתיים והכלכליים שעיצבו את השימוש במסחר מקוון.

שיחות ועידה בווידיאו

הנבואה: "מכשירי וידיאו קטנים עם מצלמות המחוברים למחשבים אישיים או למכשירי טלוויזיה יאפשרו לנו ליהנות מתמונות ושמע באיכות גבוהה יותר במחירים נמוכים יותר".

פסק הדין: פגיעה. מצלמות האינטרנט הפכו לפריט חובה בכל מחשב.

האינטרנט והרשת

פסק הדין: לאורך 286 העמודים בספר, גייטס מציין את האינטרנט רק על פני 4 עמודים. האינטרנט לטענת גייטס הוא אחד המבשרים החשובים ביותר של אוטוסטרדת המידע, יחד עם מחשבים אישיים, רשתות טלפון ורשתות כבלים. "האינטרנט אינו אוטוסטרדת המידע שאני מדמיין, אפשר לראות אותו כתחילת האוטוסטרדה".

פסק הדין: פספוס. עוד בתקופה בה יצא הספר הבין גייטס ששגה כשחשב שהאינטרנט הוא רק בעל תפקיד משנה בעתיד, ולא העתיד בעצמו.

פרטיות

הנבואה: "בעוד עשור מהיום, תתפלאו שבעבר היתה תקופה שכל זר או טעות במספר הפריעו לשלווה הביתית...על ידי הגדרה מפורשת של הפרעות מותרות אפשר יהיה להפוך את הבית, או כל מקום אחר שבו תבחרו, למקלט".

פסק הדין: פגיעה קלה, פספוס גדול. הטכנולוגיה באמת מאפשרת להגדיר הפרעות מותרות, באמצעות שיחה ממתינה וסינון שיחות לדוגמה. אך התפישה שהטכנולוגיה תסלול את הדרך ליתר פרטיות התגלתה כטעות מוחלטת.

תגיות

21 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
התחזיות שלו הרבה יותר מדויקות ממה שכתבתם!
* אימיילים - פגיעה מוחלטת! כולם משתמשים באימיילים, אפשר להיות הרבה יותר יעילים וגם אם עושים פגישות זה אכן על בסיס מיד שנעשה קודם לכן. לא ברור איך הפכתם את זה לפספוס?! * לגבי הרשתות האלחוטיות, זו לפחות חצי פגיעה - "הרשתות האלחוטיות של העתיד יהיו מהירות יותר, אך אם לא תהיה פריצת דרך כלשהי, הרשתות המחווטות יהיו בעלות פס רחב יותר" - עד כאן מדויק לחלוטין. לגבי הווידאו במכשירים הניידים, זה אכן קצת יותר יקר וגם פחות נוח. מתי למשל הורדתם מהאינטרנט סרט באורך מלא לטלפון הנייד? זה אפשרי אבל יקר ופחות נפוץ. * "אוטוסטרדת המידע תסייע לשמירה על קשר, ואף למצוא חברים חדשים. חברות שתיווצר ברשת תוביל באופן טבעי למפגשים פנים מול פנים". - למה יש כאן פספוס? אני פגשתי המון אנשים שהכרתי דרך האינטרנט כולל את אישתי. אתרי ההיכרויות עושים מליארדים בדיוק על הנקודה הזו. איך יש כאן פספוס? * גם לגבי הווידאו באינטרנט קלע גייטס בדיוק. נכון שהדוגמה הספציפית שנתן לא נפוצה היום, אבל מבחינה טכנולוגית יש כאן קליעה מדויקת. בקיצור מכל ה"פספוסים" שלכם נשארים רק כמה בודדים ואחוזי הקליעה של ביל גייטס עלו בצורה משמעותית. למה סתם להשמיץ?
24.05.10
19.
מזל שהוא לא המציא את הטלויזיה .
כי אז היינו תקועים עם טלויזות שצריכות מערכת הפעלה יחודית שעלינו לשדרג כל 3-4 שנים ,טכנאים שבאים והולכים . מי שקנה טלויזיה -רדיו- וידאו או כל מכשיר אחר ידע שהיצרן קנה כבר את כל הזכויות -פטנטים שצריך .כך שהלקוח שילם הגיע הביתה חיבר לחשמל וזהו. זה מה שהחברים מאפל רוצים לעשות לטלפון הסטנדרטי אם רק היו יכולים . לכן ידוע שחברת מיקרוספט לא מכרה את התוכנה ליצרני המחשבים ,אלא החליטה להחזיק כל משתמש בעולם בתוכנה שלה בב.. וזה ההצלחה . כמובן האינטרנט התפתח גם בזכות מיקרוספט והגיע לדברים בלתי צפויים . אבל עם שוק פתוח לתוכנות הינו מקבלים יותר חידושים והתקדמות .
אהרון , מרכז  |  24.05.10
לכל התגובות