אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רפי מהודר: "יזם חייב לשמור על גבולות, אסור לו לשעבד את הבית" צילום: תומי הרפז

רפי מהודר: "יזם חייב לשמור על גבולות, אסור לו לשעבד את הבית"

מהודר, ממציא טפטפות נטפים שישתתף השבוע בפאנל החדשנות במכללת כנרת: "לי כתלמיד תיכון היה קשה להשתלב, המדינה צריכה להשקיע בחינוך בפריפריה"

24.05.2010, 09:34 | נעמה סיקולר

"יש דברים שליזם אסור לעשות. אסור לו למשל לשעבד את הבית", אומר היזם רפי מהודר, ממציא הטפטפות, לקראת פאנל החדשנות והיזמות שבו ישתתף ואשר יתקיים השבוע במכללת כנרת. לדברי מהודר, יזם צריך לשמור על איזון ולא לקחת סיכונים מוגזמים: "אני מכיר הרבה יזמים שהתאהבו בהמצאה שלהם והלכו עם זה רחוק מדי. הם שעבדו את כל רכושם והפסידו הכל וזה לא נעים, בלשון המעטה. יש ביזמות הרבה סיכונים, אבל צריך לשמור על גבולות ברורים. אני מכיר הרבה אנשים שנפלו. הם השקיעו הכל עד שהלכו להם כל החסכונות והדירה".

מהודר מסביר כי "הגדרת הצורך בצורה מוצלחת היא 50% מהדרך ליזמות". לדבריו, "יזם אמיתי הוא כזה שיכול לחשוב מחוץ למסגרת ולהגדיר צרכים חדשים. חוץ מזה, צריך גם המון עבודה קשה והרבה מזל".

מהודר הוא בוגר הטכניון בהנדסת מכונות שהתמחה בהידראוליקה. את לימודיו סיים במסגרת העתודה האקדמית, שם גם המציא שורה של מוצרים חוסכי מים כמו ניאגרה דו־כמותית וממטרה שמשקה ריבועים. כמה שנים לאחר מכן המציא במקרה וללא ניסיון קודם את הטפטפות שמהוות עד היום את הבסיס לכל פתרונות ההשקיה של חברת נטפים.

"הטפטפה שלי" אומר מהודר, "היא דוגמה שההצלחה של מוצר היתה בכלל לא ביעד שלשמו הוא פותח. לא היה לי שום ידע בחקלאות ובסה"כ פיתחתי וסת לחץ לממטרות. נטפים זיהו את הצורך והפוטנציאל והשאר היסטוריה". ליזמים צעירים שמגיעים אליו לקבל עצה אומר מהודר: "למדו היטב את התחום והתמחו, אל תתפזרו ותנסו לפתח מוצרים בתחומים שונים".

עצה נוספת של מהודר היא "לבדוק את החדשנות. הרבה פעמים אנשים לא יודעים שהומצאו דברים בעבר. המצאה יכולה להיות לא רלבנטית, גם אם לא נעשה פיתוח מלא שלה וצריך לבדוק מה נעשה כדי לראות אם אפשר להשיג הגנה פטנטית".

כמו כן מציע מהודר "להביא בחשבון את עקרון אי־הוודאות בפיתוח. אין סיכוי בעולם שמישהו גם עם הרבה מאוד ידע יוכל לקבוע מראש אם הפטנט שלו יצליח או לא, כי הצלחה כבר משלבת הרבה מאוד פרמטרים שליזם אין שליטה עליהם".

אתה חושב שהמדינה מסייעת מספיק ליזמים בתחילת דרכם?

"אני חייב להגיד שאני באופן אישי זכיתי לשיתוף פעולה מכל גוף שפניתי אליו. בתחילת הדרך זה היה מכון התקנים, רשם הפטנטים והטכניון, כולם תמכו וניסו לסייע. המקום שבו אני מזהה את עיקר הבעיה הוא בחינוך. לי כתלמיד בתיכון היה מאוד קשה להשתלב כי היו הרבה דברים שנלמדו ולא עניינו אותי. המדינה צריכה לבנות מנגנון שידלה מתוך אוכלוסיות בפריפריה בני נוער עם פוטנציאל שהמסגרת הקיימת לא מאפשרת להם להתפתח. צריך לבנות לילדים הללו מסגרות שיאפשרו להם להתפתח. על זה בנוי העתיד שלנו".

תגיות