אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הערכות: רק 3 מ־15 ההנפקות המתוכננות יגיעו בקרוב לקו הגמר צילום: עמית שעל

הערכות: רק 3 מ־15 ההנפקות המתוכננות יגיעו בקרוב לקו הגמר

חלון ההזדמנויות לגייס הון מהציבור על בסיס הדו"חות של שנת 2009 ייסגר בסוף החודש, אך שוק ההנפקות עדיין קפוא. מתוך כלל המבקשות לגייס, סבירות גבוהה במיוחד שההנפקות של קבוצת עזריאלי, אפוסנס ואלביט מערכות ייצאו אל הפועל

26.05.2010, 07:26 | גולן חזני ועומר ענבר

האם השבוע האחרון של חודש מאי עתיד לחולל מפנה בקיפאון ששורר בשבועות האחרונים בשוק ההנפקות המקומי - תוצאת החששות מפריצת משבר חוב באירופה? שאלה זו היא שמעסיקה היום את שוק החיתום, בעיקר על רקע העליות שנרשמו אתמול בבורסה. האם המגמה החיובית האחרונה תעודד את החברות לחזור לשוק ולבצע את ההנפקה המתוכננת עד סוף החודש, או שמא החברות יתבצרו בעמדתן ויחליטו להשהות את התוכניות לגייס כסף מהציבור?

מה שבטוח, נכון להיום, רק על עובדה אחת יש קונצנזוס: הנפקת קבוצת עזריאלי - ההנפקה הגדולה ביותר של חברה בבורסה הישראלית - תצא אל הפועל. במוצאי שבת חזרו ראשי החברה מסבב פגישות עם משקיעים בלונדון, וכבר ביומיים הקרובים צפוי להיקבע תמחור ההנפקה, כאשר הקבוצה מבקשת לגייס 2.7 מיליארד שקל לפי שווי של 8.1 מיליארד שקל (לפני הכסף).

דוד עזריאלי. הנפקה כמעט ודאית, צילום: אוראל כהן דוד עזריאלי. הנפקה כמעט ודאית | צילום: אוראל כהן דוד עזריאלי. הנפקה כמעט ודאית, צילום: אוראל כהן

המוסדיים הגדולים, מצדם, טוענים כי על הקבוצה להנפיק לפי ההון העצמי שלה, כלומר לפי שווי של 7.3 מיליארד שקל בלבד, ולכן צפוי מאבק כוחות מעניין בין הצדדים. ברקע ארבעת החתמים של החברה - כלל, פועלים אי.בי.אי, לאומי ולידר - כבר מכינים את השטח. בכיר בגוף חיתום מוביל אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "קבוצת עזריאלי לא מוכנה להפחית כרגע את השווי אף שהמשקיעים לא מסכימים למחיר שננקב. עם זאת, ככל הנראה הקבוצה תיאלץ להתגמש בסוף, לאור תנאי השוק".

גם בהנפקתה של אלעד קנדה, חברת הנכסים הקנדית הפרטית של יצחק תשובה, מצויה סוגיית השווי תחת מחלוקת. במקרה זה מדובר על פער גדול יותר בין המחיר שבו נוקב תשובה - שווי של 700 מיליון דולר - לבין המחיר שהמשקיעים מסכימים לשלם - 450 מיליון דולר בלבד. הפער המהותי הזה גורם להקפאת ההנפקה, וספק גדול אם תצא אל הפועל.

עזריאלי - הנפקה ודאית

"אין ספק ששוק ההנפקות חווה האטה מסוימת בשל חוסר היציבות בשווקים והמשבר באירופה", אומר צבי מנס, מנכ"ל ברק־קפיטל חיתום. "בתקופות של חוסר ודאות המשקיעים סלקטיביים יותר, ומעדיפים לבחון את ההנפקות המוצעות ביחס לאלטרנטיבות המוכרות והסחירות הקיימות בשוק. חברות ייחודיות יוכלו לצאת להנפקה ראשונית גם בתקופות כאלה, אבל ישנן גם חברות שיצטרכו להמתין, אחרת הגופים המוסדיים יקנסו אותן - הן בגובה השווי והן ברמת החשיפה שהם יקצו לחברה המונפקת. מסיבה זו לא בטוח ששווה ללכת נגד הזרם, עדיף להמתין להתייצבות".

לגבי ההנפקה של קבוצת עזריאלי אמר מנס כי "לאור פורטפוליו הנדל"ן הרחב של הקבוצה, אחזקותיה הריאליות האיכותיות והנתונים הפיננסיים המרשימים, אין ספק שכניסתה למדד ת"א־25 תגדיל את סיכוייה לביקושים מצד כלל המוסדיים בשוק".

מנס מציין כי התחום הפגיע ביותר הוא הביומד. "הביומד הוא סקטור המאופיין בתנודתיות רבה ובמשקיעים שברובם הם מוסדיים קטנים. מסיבה זו בתקופה של אי־ודאות בשווקים ניתן להניח שההנפקות בסקטור הזה ייפגעו יותר. גם בתחום זה יש להניח כי ההנפקות של החברות הגדולות יעניינו יותר את הגופים המוסדיים, ולכן לדעתי הסיכויים של אלביט מדיקל ואפוסנס טובים".

מוטי זיסר. יצליח להנפיק את אלביט מדיקל?, צילום: שוגר דייויד מוטי זיסר. יצליח להנפיק את אלביט מדיקל? | צילום: שוגר דייויד מוטי זיסר. יצליח להנפיק את אלביט מדיקל?, צילום: שוגר דייויד

ביומד: שתיים משש

ואכן, כאשר בוחנים את ההנפקות בתחום הביומד, ההערכות בשוק מדברות על כך שמתוך שש חברות שבחנו ביצוע הנפקה ראשונית לציבור (IPO) עד סוף חודש מאי, רק שתיים עתידות להוציא את תוכניתן אל הפועל. כך, למשל, חברת אלביט מדיקל של מוטי זיסר, שבחנה אופציה של הנפקה ביום שני בשבוע שעבר, עשויה לבטל את תוכניותיה על רקע חוסר הוודאות שפוקד את השווקים. אלביט מדיקל תכננה להנפיק לפי שווי חברה של 250 מיליון דולר, אולם לפי ההערכות, אם היא אכן תבקש להשלים את ההנפקה הציבורית בשבועיים הקרובים, השווי האפקטיבי שייגזר לחברה כתוצאה מתנאי ההנפקה צפוי לנוע סביב 140 מיליון דולר (כולל שווי האופציות).

הדחייה המסתמנת בהנפקות חברות הביומד אמורה לפתוח חלון הזדמנויות להנפקות בחודשים יולי־אוגוסט, על בסיס דו"חות הרבעון הראשון של 2010. עם החברות שככל הנראה לא ינפיקו בשלב זה נמנות אינסוליין, שלפי ההערכות קיבלה החלטה שלא לצאת להנפקה בשלב זה כי איננה זקוקה למימון מיידי, ואף לא הגישה טיוטת תשקיף לרשות; ריל אימאג'ינג, שהגישה תשקיף לרשות, אולם לא ערכה עד כה סבב פגישות עם המשקיעים בשוק; ודימות אופטי, שאת הנפקתה היה אמור להוביל אנליסט חיתום, אולם נדמה שסיכוייה לצאת לגיוס אינם גבוהים היום.

מי כן אמורות להנפיק עד למועד האחרון - 6 ביוני? שתי חברות: אפוסנס ואפלייד ספקטראל אימאג'ינג (ASI).

אפוסנס, שמתכננת הנפקה בשבוע הבא, בהובלת לאומי פרטנרס חיתום, מבקשת לגייס 75 מיליון שקל. בסוף השבוע האחרון הודיעו שתי משקיעות גדולות של החברה, פונטיפקס (קרן ההשקעות של אלי הורביץ, המשמש גם כיו"ר אפוסנס) ומדיטק, כי ישקיעו באפוסנס 3 מיליון דולר במשותף, לפי שווי חברה של 225 מיליון דולר. במהלך זה ביקשו המשקיעות לחזק את ידיהם של המשקיעים, ולמנוע מצב של צניחת השווי של חברת הביומד כלפי מטה. בימים אלה נמצאת אפוסנס בשלבים מתקדמים של פגישות עם משקיעים בשוק, כאשר אלי הורביץ נוטל תפקיד פעיל בפגישות הללו.

חברה נוספת שסיכוייה להנפיק גבוהים יחסית היא חברת המכשור הרפואי אפלייד ספקטרל אימאג'ינג (ASI), שרוצה לגייס 30 מיליון שקל במניות ואופציות - לפי שווי של 150 מיליון שקל. את ההנפקה אמור להוביל כלל פיננסים חיתום, וסיכויי הצלחתה גבוהים יחסית בשל היותה חריגה בנוף - היא, בשונה מרוב חברות הביומד, לא רק מציגה הכנסות מהותיות, אלא גם שורה תחתונה חיובית.

יציבות בהנפקות האג"ח

עקרונית, החברות שהנפקותיהן מתויגות תחת סבירות בינונית לפי ההערכות בשוק הן אלקטרה צריכה, החברה לישראל, אפקון וסולקון. האחרונה היא יצרנית מערכות למנועי חשמל המוחזקת על ידי מרתון, שביקשה לגייס 40 מיליון שקל לפי שווי חברה של 150 מיליון שקל. את ההנפקה מובילה איפקס חיתום.

לצדן, ההערכות בשוק מעניקות סבירות נמוכה להנפקות של החברות הבאות: נמל חיפה ונמל אשדוד ואמפא נדל"ן.

יש לציין כי בניגוד לשוק הנפקת המניות, שוק הנפקות איגרות החוב יציב יותר. הנפקתה של אלביט מערכות, לראשונה בבורסה בתל אביב, אמורה לצאת אל הפועל. החברה מבקשת לגייס באמצעות אג"ח סכום של יותר ממיליארד שקל. כמו כן, נייר חדרה השלימה אתמול את השלב הציבורי של הנפקתה, עת גייסה באמצעות אג"ח 200 מיליון שקל בריבית של 5.8%.

תגיות