אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבוהלים מהמשבר? חכו להזדמנויות צילום: בועז אופנהיים

מבוהלים מהמשבר? חכו להזדמנויות

חברות אירופיות מוטות יצוא עתידות להרוויח מהמשבר הכלכלי בגלל היורו החלש, וכמובן גם הודו, סין, אינדונזיה טייוואן וברזיל — חמש המדינות שעתידות להמשיך ולצמוח. גם האג"ח של גרמניה וארה"ב צפויות לעלות

24.05.2010, 07:49 | אורי וויסבורד

הזעזועים האחרונים שפקדו את שוקי ההון החלו כטרגדיה יוונית מקומית, התפשטו במהירות לספרד ולשאר מדינות אירופה, ומאז הם משפיעים על בורסות ברחבי העולם. נראה כי בכל תרחיש אפשרי האירופים ישלמו מחיר כבד על היסודות הרעועים של האיחוד המוניטרי, והשאלה שנותרה פתוחה היא מה יהיה גובה המחיר. עם זאת, כבר כעת אפשר למפות כמה השלכות מרכזיות שיהיו למשבר:

  • ירידה באטרקטיביות של היורו כמטבע להשקעה ובוודאי כמטבע לרזרבות. המשבר חשף את החולשה המובנית של גוש היורו: היעדרו של בנק מרכזי עצמאי שיכול לאכוף מדיניות מוניטרית ראויה על החברות בגוש, והיעדרה של ממשלה מרכזית בעלת תקציב אשר ביכולתה לכפות מדיניות פיסקאלית.

  • קיצוצים כואבים. כל מדינות גוש היורו צפויות לבצע קיצוצים נרחבים בתקציבן - המדינות העניות כתוצאה מכורח המציאות, והעשירות כתוצאה מהצורך לעזור למדינות העניות. קיצוצים אלו יקשו על ההיחלצות מהמיתון.

  • ירידה משמעותית בשיעור הצמיחה בגוש היורו. הקיצוצים התקציביים יאטו את צמיחת התוצר במדינות היורו ועלולים בסופו של דבר ליצור מעגל קסמים. כיצד? קיצוצי התקציב יובילו להאטת הפעילות הכלכלית, וזו תביא בתורה לקיטון בתקבולי המס (לצד עלייה בתשלומי ההעברה). אלו יחייבו לבצע קיצוצים נוספים - וחוזר חלילה. לכן, פיחות בערכו של היורו נראה כהתפתחות סבירה מאוד בטווח הארוך.

מטייוואן עד פולקסווגן מי צפוי להרוויח מהמשבר?

  • יצואנים אירופים. פיחות המטבע (זה שכבר התרחש וזה שצפוי בעתיד) משפר במידה משמעותית את התחרותיות של היצואנים האירופים. כתוצאה מכך שורת חברות מתחומי התעשייה, הרכב והתיירות עתידות לשפר את האטרקטיביות שלהן.

  • איגרות חוב של ממשלות גרמניה וארצות הברית. האיתנות הפיננסית של גרמניה, לצד העובדה שכרגע היא נתפסת כמדינה שברצונה יקום או ייפול גוש היורו, מגדילות את האטרקטיביות של האג"ח שלה.

  • להערכתנו, למרות הזרמות הכספים שגרמניה התחייבה להן, האג"ח שלה עתידות לשמש מקלט בטוח עבור משקיעים המעוניינים לעגן את תיק ההשקעות שלהם ליורו. גם האג"ח של ממשלת ארה"ב צפויות לחזור ולשמש מפלט בטוח עבור המשקיעים.

  • סין, אינדונזיה, טייוואן, הודו וברזיל. המהומה באירופה וספיחי המשבר בארה"ב הופכים את חמש המדינות הללו לאזורי הצמיחה המובילים בעולם. בעוד שמרבית המדינות המפותחות עסוקות בליקוק פצעי המשבר, הרי במדינות האמורות מנעה הצמיחה המהירה צבירה של גירעונות ממשלתיים גדולים, ובלמה נפילה למלכודת שאליה נפלו ארה"ב ומדינות אירופה.

במבט ספציפי כדאי לשים לב לחברות הבאות:

  • חברות תעשייה מוטות יצוא כדוגמת סימנס (סימול: SIE.GR) ו־ABB שכ־50% מהכנסותיהן נובעות מיצוא; יצרנית כלי החיתוך (והמתחרה הבולטת של ישקר) סנדוויק (סימול: SAND.ST); והחברות אלסטום (ALO) וטייסן (TKA). אפשר להיחשף למגזר התעשייה גם באמצעות תעודות סל (כגון SXNREX ו־XSNR) העוקבות אחר המדד האירופי לחברות תעשייה ושירותים לתעשייה, DJ STOXX 600 Industrial Goods & Services.

  • לתשומת לב מיוחדת ראויות יצרניות הרכב רנו (RNO), וולוו (VOLV B.ST), פולקסווגן (VOW), דיימלר (DAI) וב.מ.וו, ששליש עד מחצית מהכנסותיהן נובעות מיצוא.

  • מאחר שהיחלשות היורו תעלה את האטרקטיביות של אירופה כיעד תיירותי מרכזי, כדאי לשים לב לרשתות המלונאות אקור (סימול: AC) ותומס קוק (סימול: TCG). כדאי להימנע מהשקעה בחברות תיירות החשופות למחיר הדלק (לכן לא הזכרנו את לופטהנזה) ולרשתות בתי מלון שעיקר פעילותן מחוץ לאירופה.

התרחיש החלופי

מדי פעם אנו אוהבים להשתעשע בבניית תרחישים חלופיים. אמנם אלו אינם התרחישים בעלי הסבירות הגבוהה ביותר, אך כפי שראינו לא פעם, לעתים דווקא התרחישים בעלי הסבירות הנמוכה מתממשים...

הרבה מדינות חוו לאורך ההיסטוריה שלהן רגע מכונן שעיצב וקיבע את דמותן הנוכחית. בארה"ב זו היתה מלחמת האזרחים - אשר חיזקה במידה רבה את השלטון המרכזי והובילה להטלת מס פדרלי; ואילו ביפן ובבריטניה זו היתה מלחמת העולם השנייה - ששינתה מהיסוד את המבנה החוקתי ותפיסת העולם אצל הראשונה, וגרמה להיפרדות ממרבית מושבות הכתר אצל השנייה.

המשבר הפיננסי יכול להיהפך לאותו רגע מכונן של האיחוד האירופי אם ישכילו המדינות החברות בו למנף את הקשיים לבניית שלטון מרכזי וחזק, בעל סמכויות ותקציבים.

הסבירות לכך נמוכה, אך יש לזכור שגם לואי ה־16 לא העלה על דעתו שפיטורי שר האוצר ז'ק נקר ב־11 ביולי 1789 יובילו להסתערות המונים על הבסטיליה ולנפילתה שלושה ימים לאחר מכן. זמנים קשים מחייבים צעדים אמיצים.

נכתב על ידי מנהל המחקר בקמליה קפיטל מרקט. האמור אינו בגדר ייעוץ השקעות. הכותב עשוי להחזיק בניירות הערך המוזכרים לעיל

תגיות