אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הישר למקום ה-3 במדד הביומד: פרולור מגיעה לתל אביב אחרי ראלי של 665% בשנה

הישר למקום ה-3 במדד הביומד: פרולור מגיעה לתל אביב אחרי ראלי של 665% בשנה

חברת הביומד של יו"ר טבע פיליפ פרוסט, הנסחרת בארה"ב בשווי של 230 מיליון דולר, תבצע רישום כפול של מניותיה

24.05.2010, 14:24 | עומר ענבר

הפופולריות של שוק הביומד הישראלי - על עשרות החברות הנסחרות שבו והמדד המגזרי שהושק לא מזמן - החלה למשוך גם את תשומת לבן של חברות ביוטק שאינן ישראליות במהותן. חברת פרולור ביוטק, שנמצאת בשליטת יו"ר טבעפיליפ פרוסט, מתכננת לבצע בשבועות הקרובים רישום כפול של מניותיה. כעת נסחרת החברה בבורסת איימקס שבניו יורק לפי שווי של 230 מיליון דולר.

מאחר שמתחילת השנה זינק שווי השוק של פרולור במאות אחוזים, תזכה המניה למשקולת המרבית (9.5%) במדד הביומד הישראלי, ותיהפך למניית הביומד השלישית - לאחר כלל תעשיות ביוטכנולוגיה וגיוון אימג'ינג - שתיסחר במדדי ת"א־100 ות"א־75. אין ספק כי לפרולור טכנולוגיה מעניינת, ואולם האם חברה שסיימה רק את השלב הניסויי הראשון במוצר המוביל שלה מצדיקה שווי של 230 מיליון דולר?

רוח גבית ממרק

הטכנולוגיה הביולוגית של פרולור מתמקדת בתחום המכונה biobetter, כלומר ייצור גרסאות משופרות של תרופות ביולוגיות קיימות. התרופות הביולוגיות המשודרגות הן בעלות פרופיל בטיחות טוב יותר - כלומר תופעות הלוואי שלהן מתונות יותר לעומת תרופות המקור הביולוגית - או שמשך הפעילות שלהן ארוך יותר.

הטכנולוגיה של פרולור היא פרי פיתוחה של אוניברסיטת וושינגטון, והיא מאפשרת להפחית את מספר ההזרקות של תרופות ביולוגיות הניתנות לחולים בלי לפגוע ביעילותן. לפי מחקריה של אוניברסיטת וושינגטון, צירוף הדנ"א של רצף חומצות האמינו CTP לדנ"א של חלבון המשמש לתרופות מעכב את החלבון הטיפולי מלהגיע לכבד ולהתפרק. בפרולור מקווים כי השהיית החלבון בגוף תפחית את המינונים הנדרשים לתרופות. כך, למשל, אם כיום הטיפול המקובל בהורמון גדילה מבוסס על מינון של פעם ביום, הרי שהמוצר המקביל - והמוביל - של פרולור אמור להינתן פעם בשבועיים בלבד.

האוניברסיטה מסחרה את הטכנולוגיה לשתי חברות: מרקופרולור. מעניין לציין כי מרק השלימה לא מכבר ניסוי קליני שבו השתתפו 1,500 נבדקות לתרופה המסייעת להפריה חוץ־גופית. ענקית התרופות הגישה את תיק התרופה לקבלת אישור ממינהל המזון והתרופות האמריקאי, FDA. אין ספק כי קבלת אישור שכזה יספק רוח גבית לפרולור שכן מדובר בטכנולוגיות זהות.

המוצר המוביל של פרולור הוא כאמור הורמון הגדילה, ובחודש פברואר הודיעה החברה על סיומו המוצלח של השלב הניסויי הראשון. לא רק שהושגו יעדי הבטיחות של הניסוי, אלא שהתוצאות העידו כי המוצר, אף שניתן רק פעם בשבועיים, אכן פועל לאורך זמן בגוף הנבדק. בחודשים הקרובים מתכוונת פרולור לפתוח בשלב הניסויי השני ולסיימו בסוף השנה.

מלבד זאת מפתחת פרולור מולקולות ליישומים נוספים, וכמו במקרה של הורמון הגדילה, הכוונה היא להאריך את משך יעילות התרופה כך שיהיה אפשר ליטול אותה בתדירות נמוכה משמעותית לעומת תרופת המקור הביולוגית.

נשיא פרולור הוא שי נוביק והיו"ר הוא פרוסט. נוביק עבד בשנות התשעים במריל לינץ' שבארצות הברית, וב־2005 הוא הכניס לתפקיד המנכ"ל את ד"ר אברהם הברון, שהיה בצוות שפיתח את תרופת הרביף לטרשת נפוצה. ב־2007 נכנס לתמונה היו"ר פיליפ פרוסט, עת השקיע 2 מיליון דולר מתוך סבב גיוס של 15 מיליון דולר לפרולור. מאז ועד היום השקיע פרוסט כ־7 מיליון דולר בחברת הביומד, ונתן קו אשראי של 10 מיליון דולר.

אין ספק כי המוניטין של פרוסט גלום בתוך שווייה של פרולור, ותומכיה הנלהבים יכולים להשליך את יהבם על ההתקדמות המהותית של מרק - בתרופה להפריה חוץ־גופית - כמרכיב הממזער מהותית את הסיכון הגלום בפרולור הצעירה, אף שחובת ההוכחה הניסויית מוטלת על כל יישום בנפרד.

שני הכובעים של פרוסט

במרץ 2010 השלימה פרולור PIPE (השקעה פרטית בחברה ציבורית) של 24.4 מיליון דולר שאותה הוביל בנק ההשקעות לנדנברג תלמן. במהלך ההשקעה חבש פרוסט שני כובעים, מאחר שבנק ההשקעות האמריקאי נמצא בשליטתו והוא גם משמש היו"ר שלו.

בדומה לחברות ביוטכנולוגיה קטנות, ובעיקר צעירות, הסיכונים בהשקעה בפרולור הם רבים. בשלב זה מייעדת החברה את הורמון הגדילה למבוגרים בלבד, המהווים שליש משוק של 3 מיליארד דולר. גם אם תצליח פרולור להראות שאין תגובות שליליות אקוטיות לחלבון הנמצא בדם ברמות גבוהות ולאורך זמן, הרי שהמסלול לקבלת אישור לתרופה הניתנת לילדים - שהם הקהל העיקרי של הורמוני הגדילה - יהיה סבוך ומורכב פי כמה. לא בכדי נמנעת פרולור מלבחון ילדים בשלב זה.

היישום השני של פרולור, מולקולת האינטרפרון ביטא לטרשת נפוצה, נמצא עדיין בשלב פרה־קליני, וככל שיתקדם הפיתוח, הוא צפוי להיתקל בשוק תחרותי במיוחד. חברת ביוג'ן האמריקאית כבר מוכרת שנים רבות ובהצלחה תרופה לטרשת נפוצה בשם אבונקס הניתנת לחולים אחת לשבוע. התרופה אמנם ניתנת בהזרקה תוך שרירית כואבת, ואולם העובדה שהיא ניתנת בתדירות נמוכה יחסית, מחלישה כל יתרון פוטנציאלי שיכול להיות למוצר של פרולור. יתר על כן, הטכנולוגיה של פרולור מבוססת על הזרקה בשעה ששוק הטרשת הנפוצה צפוי לעבור לנטילה אוראלית.

גם אם אחת המולקולות של פרולור תעבור את הדרך הקלינית הארוכה ואת המסלול הרגולטורי המוקפד, הרי שאין לחברה יכולות ייצור בהיקפים גדולים ובוודאי שאין לה יכולות שיווק. תהליך הייצור של תרופות ביולוגיות איננו טריוויאלי, תשאלו את ג'נזיים, חברה של מיליארדים, שפעילות הייצור הביולוגית שלה שותקה כליל כתוצאה מתקלה בפס הייצור.

תגיות