אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בהתאם לציפיות: פישר השאיר את הריבית ללא שינוי - ברמה של 1.5% צילום: בלומברג

בהתאם לציפיות: פישר השאיר את הריבית ללא שינוי - ברמה של 1.5%

זה החודש השני ברציפות שנגיד בנק ישראל מותיר את הריבית על כנה. הסיבה העיקרית להשארת הריבית ללא שינוי היא החשש של בנק ישראל שהעלאת ריבית נוספת תגדיל את פערי הריביות בין השקל לבין המטבעות החשובים בעולם, דבר שיביא לפגיעה ביצואנים

24.05.2010, 17:30 | אמנון אטד

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, נמנע גם הערב (ב'), זה החודש השני ברציפות, מלהעלות את הריבית, והודיע כי הריבית לחודש יוני תישאר ללא שינוי, ברמה של 1.5%.

את ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי קיבל הנגיד למרות מספר נתונים התומכים בהעלאת ריבית נוספת: מדד אפריל עלה בשיעור חד-יחסית של 0.9% ומחק בכך את כל ירידות המחירים שנרשמו בשלושת החודשים הקודמים.

ריבית בנק ישראל הנוכחית משקפת ריבית ריאלית שלילית של כ-1.1%. הריבית הנמוכה תומכת ביצירת "בועה" במחירי נכסים שונים במשק, בעיקר במחירי הדירות.

לצד נתונים אלה, מראה ניתוח מעמיק יותר של התפתחות המחירים במשק כי האינפלציה מתכנסת אל תוך תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%): בארבעת החודשים האחרונים מצביעה מגמת האינפלציה על קצב עליות מחירים שנתי של 1.7%, וב-12 החודשים הבאים צפויה האינפלציה שצופים הפעילים בשוק ההון להסתכם ב-2.7%.

אולם הסיבה העיקרית להשארת הריבית ללא שינוי היא החשש של בנק ישראל שהעלאת ריבית נוספת תגדיל את פערי הריביות בין השקל לבין המטבעות החשובים בעולם. התפתחות כזאת תגביר את האטרקטיביות של השקל ותגרום להתחזקותו, דבר שיפגע ביצואנים. הרצון לסייע ליצואנים מקבל בשבועות האחרונים חשיבות רבה, על רקע הזעזועים בשוקי העולם בשל משבר החובות באירופה.

אלחדיף: מברך על החלטת הנגיד

נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, יהודה אלחדיף, אמר כי הוא "מברך על החלטת הנגיד להותיר את הריבית במשק על כנה לחודש נוסף. בכך ייחסכו מהמגזר העסקי כמיליארד שקל עלויות מימון, שיוכלו כעת להיות מופנים להתאוששות וצמיחה. כל הפרמטרים: משבר החובות באירופה, החשש להאטה בפעילות הכלכלית בישראל וקיומה של רמת אינפלציה מתונה, הצדיקו את הותרת הריבית במשק על כנה. זוהי בשורה טובה למגזר העסקים הקטנים והבינוניים, לאחר הבשורה המרה שקיבלנו היום על תמיכת הממשלה בהעלאת שכר המינימום, שעלולה למוטט אלפי יצרנים קטנים ובינוניים".

יהודה טלמון, נשיא להב, צילום: מוטי מילרוד יהודה טלמון, נשיא להב | צילום: מוטי מילרוד יהודה טלמון, נשיא להב, צילום: מוטי מילרוד

אריה טל מנהל המחקר בבית ההשקעות אלומות ספרינט מסר כי "הותרת הריבית על כנה מעידה על חששות בנק ישראל מפני השלכות משבר החוב באירופה. גורם נוסף אשר תמך בהחלטה זו הוא תחזית בנק ישראל להתמתנות האינפלציה ב-12 החודשים הבאים עקב פער התוצר השלילי לרמה של 2.2%. אנו צופים כי בנק ישראל ימתן את קצב העלאות הריבית בחצי השנה הקרובה. על כן אנו מורידים את תחזית הריבית לשנת 2010 לרמה של 2.00%-2.25%"

דן רון, סמנכ"ל השקעות בתכלית בית השקעות, מסר כי "אנו צופים המשך ירידה בציפיות האינפלציה בהמשך השנה, מה שיוביל להעלאות ריבית בקצב מתון, לרמה של עד 2.5% בסוף השנה".

אורי יהודאי, יו"ר ועדת כלכלה בהתאחדות התעשיינים: "אי הודאות הכלכלית הולכת וגדלה. אני מברך על החלטת הנגיד להותיר את הריבית ללא שינוי. גם רוב הבנקים המרכזיים בעולם נזהרים מהעלאות ריבית במטרה לספק למגזר העסקי תנאים אופטימליים להתאוששות".

טלמון: "יש לנהוג בזהירות"

יהודה טלמון, נשיא להב - לשכת ארגוני העצמאים בישראל: "טוב עשה הנגיד שלא העלה את הריבית. המשבר הכלכלי ברחבי אירופה מוכיח את מה שאמרנו לכל אורך הדרך: סכנת המשבר הכלכלי עדיין לא חלפה מעל ראשה של ישראל ויש לנהוג בזהירות מרבית בכל הקשור בקבלת החלטות שישפיעו באופן קריטי על מצבו של המגזר העסקי במדינת ישראל. בחודש האחרון הצטרפה ישראל כחברה מן המניין ל-OECD. אני מקווה שמקבלי ההחלטות לא הולכים להתבשם מן ההחלטה הזו ולנוח על זרי הדפנה, אלא לעשות צעדים משמעותיים לעידוד המגזר העסקי במדינת ישראל. ישראל מדשדשת בכל הנושאים החשובים, כפי שהם באים לידי ביטוי בדו"ח הבנק העולמי לבחינת הסביבה העסקית במדינות השונות".

רפי גוזלן, אסטרטג המאקרו של לידר שוקי הון: "ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי הייתה צפויה לנוכח ההתפתחויות השליליות בשוקי ההון בעולם בחודש האחרון. התפתחויות אלו מגבירות את אי הוודאות לגבי קצב הצמיחה העתידי של המשק וזאת על רקע האטה בקצב הצמיחה עד כה ב-2010 בהשוואה למחצית השנייה של 2009. החלטה זו במקומה ובוודאי שבעת זו אין מקום ליצור לחצים נוספים להתחזקות השקל, כאשר העלאות הריבית בעולם נידחו באופן משמעותי ואף הוחזר השימוש בכלים לא קונבנציונאליים. כמו כן, הבנק מציין ובצדק, כי הירידה במחירי הסחורות צפויה למתן את הלחצים האינפלציוניים בחודשים הקרובים כאשר במקביל הוא פועל לבלימת עליית מחירי הנדל"ן באמצעות רגולציה ובכך צפוי לפעול לירידה בציפיות לאינפלציה".

תגיות