אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא קל להעביר שחקן צילום: אי אף פי

לא קל להעביר שחקן

אפילו העברות השחקנים שאמורות להסתיים בקלות צפויות להסתבך בקיץ הזה: המשבר הכלכלי בגוש היורו, הרגולציות החדשות, לחצים מקצועיים ומונדיאל יהפכו את שוק ההעברות לכאב ראש גדול

27.05.2010, 16:36 | אוריאל דסקל

המעבר של הקיץ?

הקיץ לא היה יכול להתחיל רע יותר עבור ארסנל. בימים האחרונים מנסה ארסן ונגר להשאיר את ססק פאברגאס בקבוצה. השחקן אמר לחבריו שהוא "בטוח ב־500%" שעתידו בברצלונה, ואף שאלופת ספרד עדיין לא הגישה הצעה רשמית, יש לה זמן. "אנחנו לא ממהרים", אמר ג'ואן אוליבר, מנהל בכיר בברצלונה. "אנחנו יודעים שהאופרציות הללו לוקחות זמן".

אבל ברצלונה כן ממהרת. ייתכן שאלו הימים האחרונים של הנהלת המועדון בידי אנשיו של ז'ואן לאפורטה. במועדון ממהרים כדי להראות עוצמות בשוק העברות השחקנים, עוצמות שימנעו מ־155 אלף חברי המועדון של בארסה להצביע עבור האופוזיציה ב־13 ביוני. ולכן דויד ויאה הובא מוולנסיה ב־40 מיליון יורו מיד עם שריקת הסיום של העונה. בארסה, שרווחיה צנחו בגלל עלויות שכר שחקנים נוסקות, תסיים את העונה עם רווח מינימלי ועם חוב של 489 מיליון יורו. כלל לא ברור איך תצליח להביא את ססק פאברגאס מבלי להיפטר עבור מזומנים רבים מכוכבים כגון זלאטן איברהימוביץ' ויא־יא טורה.

"אנחנו לא במצב טוב מבחינה פיננסית", אמר סנדרו רוסל, האופוזיציונר והפייבוריט לזכייה בנשיאות בארסה. "אנחנו ברמת חוב אדירות - 489 מיליון יורו. אנחנו חייבים לשפר את הסגל כל שנה אבל גם לנהל טוב יותר את המשאבים הפיננסיים שלנו". רוסל מציין שרכישת ויאה וססק תגדיל את החוב ב־100 מיליון יורו.

נכון, ססק פאברגאס רוצה לעבור לברצלונה, הקבוצה שבה גדל. הוא רוצה לשחק עם ליאונל מסי וג'רארד פיקה, שאיתם שיחק בנוער של ברצלונה, ולעבוד עם פפ גווארדיולה, השחקן שהעריץ בילדותו. אביו של ססק אישר שבנו רוצה לשחק בבארסה ושהוא רוצה ש"ארסנל תכבד את החלטתו". ונגר אף אמר להנהלת ארסנל "לצפות לעזיבת ססק", כך לפי "הסאן". אבל לכאן נכנסים המספרים. והמספרים לא נראים טוב מבחינת ברצלונה.

 

ארסנל רוצה - ויכולה - לבקש 80 מיליון ליש"ט עבור ססק. היא יכולה בגלל שהשחקן בן ה־23 חתום אצלה עד 2014. ברצלונה לא מוכנה לשלם יותר מ־40 מיליון ליש"ט. הקבוצה, שרוצה גם להיפטר מזלאטן איברהימוביץ' (למרות שבבארסה מכחישים זאת), נתקלת בבעיה נוספת: השחקנים שלה לא ממש רוצים לשחק בארסנל, אז צמצום העברת המזומנים על ידי שליחת שחקנים בטרייד לא בא בחשבון.

 

 

דויד ויאה (מימין)  וססק פאברגאס. ישתפו פעולה בבארסה?, צילום: רויטרס דויד ויאה (מימין) וססק פאברגאס. ישתפו פעולה בבארסה? | צילום: רויטרס דויד ויאה (מימין)  וססק פאברגאס. ישתפו פעולה בבארסה?, צילום: רויטרס

 

ריבית במקום שחקנים

בספרד חובות המועדונים צמחו ליותר מ־3.5 מיליארד יורו. רק שלוש קבוצות ספרדיות הצליחו לסיים את העונה באיזון תקציבי. קבוצת ענק כגון ולנסיה בחובות של 600 מיליון יורו. אתלטיקו מדריד ודפורטיבו לה קורוניה גם כן בחובות אדירים. סביליה, כדי להתמודד כלכלית עם קבוצות אחרות באירופה, צריכה למכור שחקנים מוכשרים. כל אלו ישפיעו רבות על שוק ההעברות בספרד. הקבוצה שכנראה תהיה הכי פעילה היא ריאל מדריד. פלורנטינו פרס, אחרי תחילת קדנציה שנייה מאכזבת כנשיא ריאל מדריד (הוא הוציא יותר מ־250 מיליון יורו על רכישת שחקנים ולא זכה בכלום), הבין שצריך גם קפטן לאונייה ולא רק מלחים מוכשרים והחתים את ז'וזה מוריניו. מוריניו כבר הורה לראשי ריאל שיביאו לו קשר הגנתי כמו מייקל אסיין ועושה משחק בסגנון ווסלי סניידר. זה יעלה כסף.

באיטליה הקבוצות כולן גם כן יצטרכו לצמצם. הגדולות בגלל שהכנסותיהן מזכויות השידור יקטנו. זאת בעקבות מכירת זכויות השידור בהסכם קולקטיבי שמונע מאינטר, מילאן ויובנטוס לקבל יותר מ־80% מסכומי זכויות השידור באיטליה. אינטר, מילאן ויובה גם יצטרכו לקצץ בעלויות כדי לעמוד בתנאים של הפייר פליי הפיננסי. שינויים רבים ייתכנו רק אם יימכרו שחקנים עודפים.

באנגליה, שם יחגגו הקיץ עם הסכם מכירת זכויות שידור גדול יותר, גם יצטרכו לצמצם בהוצאות.20 מועדוני הפרמיירליג שילמו העונה 150 מיליון ליש"ט בריבית על חובות. מנצ'סטר יונייטד, עם חוב של 716 מיליון ליש"ט, שילמה 41.9 מיליון ליש"ט בריבית. לשם השוואה, את וויין רוני רכשה ב־30 מיליון ליש"ט. כלומר עם 41.9 מיליון ליש"ט אפשר לרכוש את רוני ועוד בלם חזק. בליברפול גם משלמים ריביות גבוהות על ההלוואה שלקחו הבעלים כדי לרכוש את הקבוצה. היחידה שיכולה ורוצה להוציא כספים אדירים - 250 מיליון ליש"ט לפי ההערכות - היא מנצ'סטר סיטי. האסטרטגיה שלה תהיה להתעלם מאופ"א עד שתהיה מספיק גדולה כדי להכניס מספיק כסף.

 

הקיץ משפיע על הישגי הקבוצות. את הכישלון היחסי של נציגות הפרמיירליג בליגת האלופות (ליברפול הודחה בשלב הבתים, צ'לסי בשמינית הגמר, ארסנל ומנצ'סטר יונייטד ברבע הגמר) אפשר להסביר בהוצאות המינימליות שלהן בשוק העברות ואובדן שחקנים ליריבות ספרדיות. "הנפילה של הליש"ט, רמת החוב של המועדונים והרגולציה של אופ"א מונעות מאנגליה להשתלט לחלוטין על שוק ההעברות", אמר ליאונל פייג', מומחה לכלכלת ספורט מאוניברסיטת קיימברידג'. ובכל זאת - לאור הבעיות הכלכליות של איטליה וספרד, ייתכן שנראה פעילות רבה יחסית באנגליה. במיוחד של ארסנל - שלה יש כ־45 מיליון ליש"ט להשקיע ברכש (לפני מכירת ססק) ובשכר שחקנים חדשים - ומנצ'סטר סיטי, החבית ללא תחתית של אבו דאבי. מנצ'סטר יונייטד כבר רכשה שני שחקנים (כריס סמולינג וחאבייר הרננדס), ואלכס פרגוסון, המנג'ר, כבר אמר שהוא מחפש עוד שחקן אחד והוא לא ישלם עליו יותר "משווי השוק". צ'לסי תנסה לחזק עצמה עם שלושה שחקנים.

 

 

ג ג'ון טרי חוגג אליפות של צ'לסי. יש מספיק שחקני בית בסגל? | צילום: רויטרס ג

 

עם עין אחת על 2012/13

 

זה היה אמור להיות פשוט יותר, לא? מסתבר שלא. לא בשוק העברות השחקנים של אירופה שעם השנים נהפך ליותר ויותר מסובך, מבחינה מקצועית וכלכלית. "השוק לא כמו שהיה לפני עשור", אמר ארסן ונגר. "כולם עכשיו מכירים את כולם. עכשיו צריך להיות יותר ערמומי וגם לקחת את ההימור על שחקן שאף אחד לא מכיר לפני כולם".

 

נוספו לכך גורמים שמקשים על חייו של המנג'ר לנהל את הקבוצה שלו. הגורם הראשון שישפיע על שוק העברות השחקנים מהשנה הוא "הפייר פליי הפיננסי" של אופ"א שייכנס לתוקף בעונת 2012/13. סט החוקים המסובך של אופ"א קובע, בגדול, שקבוצה לא יכולה להוציא יותר ממה שהיא מכניסה. השקעות שיוצאות ממסגרת ההכנסות בתשתית ובנוער - יתקבלו בברכה אבל הזרמת כספים ממיליארדר או מגורם - חיצוני למען רכישת שחקנים ומימון משכורותיהם לא באות בחשבון. כלומר, קבוצה כמו אינטר - שמוציאה 150 מיליון יורו על שכר שחקנים, מכניסה פחות מ־200 מיליון יורו ומפסידה 500 מיליון יורו בשלוש שנים - לא תקבל רישיון להתחרות בליגת האלופות או בתחרויות של אופ"א.

 

"אנחנו צריכים עכשיו להיות מאוד זהירים עם התשלומים שאנחנו משלמים ועם המו"מ שאנחנו מקיימים עם השחקנים", אמר ברוס באק, יו"ר צ'לסי, שמ־2003 הפסידה יותר מ־700 מיליון ליש"ט. "החוקים החדשים מחייבים אותנו לסיים את העונה ברווח או עם תקציב מאוזן. גם אם נרצה להוציא יותר כסף אנחנו לא יכולים, אז אנחנו חייבים לעשות מה שהחוקים אומרים לנו".

 

אפקט המונדיאל

בפרמיירליג נוספו חוקים שיקשו על רכישת שחקן. ליברפול, למשל, התכוונה לרכוש את דני ווילסון, מגן גלזגו ריינג'רס המוכשר, ב־3 מיליון ליש"ט. ואולם ההסכם מתעכב, וזאת מאחר שליברפול גילתה כי המגן גדל במערכת נוער סקוטית ולא אנגלית. מה זה משנה? זה משנה כיוון שליברפול, וכל קבוצות הפרמיירליג, צריכות לרשום לפחות שמונה "שחקני בית" (Homegrown) בסגל, שהשנה יוגבל בפרמיירליג ל־25 שחקנים מקצועיים בלבד. "שחקן בית" הוא כדורגלן ששיחק לפחות שלוש שנים במערכת הנוער של מועדון מגיל ילדות עד גיל 21.

"עד סוף אוגוסט צריכים המועדונים להציג את סגל 25 השחקנים שלהם אחרי סגירת חלון העברות", אמר ריצ'רד סקאדמור, מנכ"ל הפרמיירליג. "מתוך ה־25 שחקנים לא יהיו יותר מ־17 שהם לא שחקני בית ומעל לגיל 21". את ווילסון רצה מנג'ר ליברפול רפא בניטס לרכוש כי חשב שהחוק קשור לדרכון ולא להתאחדות (לסקוטלנד ולאנגליה דרכונים זהים - בריטיים - בעוד התאחדויות הכדורגל שונות). הוא ייאלץ כעת למצוא שחקן בית אחר. אגב, ליברפול רכשה את ג'ונג'ו שלבי מצ'רלטון בן ה־18. הוא בריטי ואחד מהמוכשרים באי.

 

לכל לחצי הרגולציה נוספו לחצים מקצועיים אחרים כגון מונדיאל - שמעלה או מוריד מחירי שחקנים ב־13% בממוצע לפי מחקרים. המונדיאל גם מאיים על שחקנים וקבוצות בפציעות שעשויות לחסל קריירות. לכך נוספו לחצים כלכליים לא מבוטלים באירופה כולה.

 

 

גולדהאר. מכניס את השוק לטלטלה, צילום: טל שחר גולדהאר. מכניס את השוק לטלטלה | צילום: טל שחר גולדהאר. מכניס את השוק לטלטלה, צילום: טל שחר

 

בישראל שוב חוזר הניגון

 

בישראל, אגב, השוק שוב נכנס לטלטלה בגלל מעורבות של מיליארדר זר – שמשקיע בעיקר (ובניגוד לתקנות של אופ"א) ברכישת שחקנים. הפעם זה מיטץ' גולדהאר שמעלה את מחירם של השחקנים הישראלים ומשכורותיהם לרמות מעוררות גיחוך. הפועל תל אביב ומכבי חיפה ייאלצו להילחם על שחקנים בשוק רווי ולא הגיוני שוב. לפחות להפועל תל אביב יש הפוטנציאל להגיע לצ'מפיונס ליג – מה שיאפשר לשמור על השחקנים הטובים. אי־העפלה לשלב הבתים של הצ'מפיונס ליג עשויה לשנות את הסגל של הפועל לחלוטין. מכבי חיפה, עם ההכנסות מליגת האלופות השנה, תנסה לחזק איפה שצריך כדי להתמודד עם מכת הקיזוז. השאר? הסכומים מינימליים. רוב הקבוצות כבר שוברות את הראש איך יגיעו לתקציב המינימום.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
מה מונע?
מה ימנע ממאסימו מוראטי (בעל הבית של אינטר) לשלם לקבוצה 100 מיליון יורו בשנה בהסכם חסות על הסוליות של נעלי השחקנים? ממוראטי זה לא ימנע, גם לא מאברמוביץ' וגם לא מפרס. זה כן ימנע מקבוצות באנגליה, כי שם הכסף לא ניתן לקבוצה. הוא בסה"כ מולווה בריבית קצוצה. ולגבי גולדהאר, הסכומים שהוא משקיע לא מופרזים, אם חיפה הייתה מוכנה לשלם בשנה שעברה יותר ממיליון יורו לבני יהודה על אלירן עטר והשנה מכבי ת"א קנתה אותו ב-1.2 זה לא מופרז. לפי אותו מדד, אם אלירן עטר שווה מיליון יורו, אז יצחקי לא שווה 1.8 מיליון דולר? שכר השחקנים במכבי ת"א דומה לשכר בהפועל ת"א (עטר מקבל 250 אלף דולר בעונה שזה פחות מאניימה ומוורמוט), אז על מה התלונות? הנזק היחיד שמכבי ת"א עושה זה שהיא קונה כל שחקן שהיריבות שלה רוצות. אבל אם איך שהפועל ת"א ומכבי חיפה נראו השנה, השקעה מינימלית בשחקן או שניים בקבוצות האלה אמורה להשאיר אותן חזק מאוד במירוץ לאליפות. על הפועל אני סומך, הם מוציאים על פי ההכנסות שלהם ככה שלא צפויה התפרקות. על חיפה אני פחות, הרי 60 מיליון שקל נעלמו להם לאוויר השנה. לגבי הסיפא שלך. כאילו מכבי חיפה היא היחידה שצריכה להתמודד עם מכת הקיזוז.
אביעד , השרון  |  28.05.10
2.
שכחו את גרמניה
בכתבה שכחו לציין את גרמניה שהחוק החדש שיכנס הוא מה שהיא כבר מבצעת ב 10 שנים אחרונות אחריות תקציבית מחלקות נוער גדולות שוויון בחלוקת כספי טלוויזיה תחרותיות מתקנים ברמה גבוהה מחירי כרטיסים נמוכים והמון קהל ועניין. לדעתי ספק אם יאכפו את החוק החדש מ 2012 - כיוון שכל "הגדולות" של ספרד אנגליה ואטליה לא עומדות בו.. לחשוב צמפיונס בלי ברצלונה ריאל וולנסיה (לשלושתם חוב של כמעט 2 מליארד יורו) מנצסטר וליברפול (מליארד וחצי פאונד חוב) מילאן רומא אינטר ושות'.. (מעל מילארד חוב) האליפות תהיה בין צלסי לבאיירן קבוע.. צלסי כי הבסיס טוב והחוב הוא לבעלים באיירן כי היא המועדון שמנוהל הכי נכון באירופה עם יתרות של מאות מליונים בבנק. לחשוב שההכנסות שלהם קטנות מריאל ב 200 מליון ומצד שני הם מקבלים כ 150 מליון פחות בזכויות שידור, מצד שני גם ההוצאות של באיירן נמוכות. כהכנה לחוק החדש הביאו את ואן חל והוא מסתמך על מחלקת הנוער
גל  |  27.05.10