אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: גוגל מצפצפת על העולם צילום: cc-by-byrion

דו"ח טכנולוגי: גוגל מצפצפת על העולם

גוגל מסרבת למסור את המידע שליקטה באמצעות רכבי Street View, פרשת פוקסקון ממשיכה להסתבך, נמצאה הסיבה לכך שמעסיקים משתמשים באינטרנט אקספלורר 6, ונייטרליות הרשת בבעיה

30.05.2010, 12:54 | יוסי גורביץ

 

אסור לנו לומר לכם מה גנבנו. זה בניגוד לחוק

דיווחנו כאן בהרחבה על שערוריית הטכנולוגיה של השנה - בספק אם מישהו יצליח לשבור את השיא הזה - שבה גוגל השתמשה ברכבי סטריט וויו שלה, שגם כך היו תחת ביקורת כבדה, כדי למפות בחשאי את הרשתות האלחוטיות במקומות בהם נסעו הרכבים - וגם לשאוב מתוכם מידע. ביום חמישי, חלף התאריך שבו גוגל היתה אמורה למסור למשטרת גרמניה את המידע שגנבה. היא הבטיחה, לא מזמן, גם תגובה.

עכשיו קיבלנו את התשובה: גוגל הודיעה כי היא לא יכולה להעביר לרשויות את המידע, משום ש... אם היא תעביר את המידע לרשויות, היא חוששת מעבירה על חוקי הפרטיות של גרמניה. חוצפה עוצרת נשימה כזו לא נראתה מאז המקרה המיתולוגי של האיש שרצח את הוריו וביקש את רחמי בית המשפט משום שכעת הוא יתום.

התשובה של גוגל הפתיעה את הרשויות הגרמניות, והתובע הכללי במדינה שבה נפתחה החקירה דווקא הודיע שעד כמה שידיעתו מגעת, ויש לו הכרות מסוימת עם החוק הגרמני, העברת המידע מגוגל לרשות החוקרים דווקא חוקית לגמרי. הרשויות שוקלות להטיל קנס על גוגל, אבל הקנס המקסימלי שניתן להשית עליה מגוחך - 50 אלף יורו בלבד. גוגל תהיה מוכנה לוותר על רבע שעה של הכנסות כדי שלא נדע מה בדיוק היא גנבה מהרשתות שלנו. אסון היח"צ יהיה גרוע הרבה יותר מה-50 אלף.

התובע של הונג קונג, שקיבל התייחסות דומה לדרישה הזהה שלו מגוגל, תקף אותה בחריפות, הגדיר את ההתנהגות שלה כחסרת יושר, ואיים בסנקציות בלתי ברורות. השאלה הגדולה היא מה גוגל יודעת, מה היא מחזיקה שם שהיא לא מוכנה לדעת שהיא אספה. זה מה שצריך לברר. השאלה אם לנציגי הציבור, שאמורים להגן עליו מתאגידים דורסניים, יהיה די אומץ.

ואם כבר מדברים על תאגידים דורסניים...

רשתות הצלה סביב המפעל

נמשך משבר פוקסקון: עוד עובד של החברה שמייצרת את רוב מוצרי אפל ניסה להתאבד בקפיצה בסוף השבוע, ומפעילת סדנאות היזע נוקטת בשורה של צעדים, נואשים במידת מה. ראשית כל, היא הציבה רשתות סביב המבנים הגבוהים שלה, כדי שאם מישהו יקפוץ, אולי הוא גם ישרוד. זה היה, כזכור, אחרי שהיא אסרה רשמית על עובדיה להתאבד.

שנית, היא מעלה את משכורותיהם של העובדים בנסיון לשכנע אותם לא לקפוץ. לא בהרבה: היא אמורה להעלות את המשכורות ב-20%, אבל ההעלאה הזו מסתכמת מבחינתה ב-84 מיליוני דולרים ברבעון. לפוקסקון יש 480,000 עובדים, כך שכל אחד מהם יקבל בממוצע תוספת רבעונית של 200 דולרים, או עוד 67 דולרים לחודש עבודה.

בכלל לא בטוח שזה יעבוד. המתמטיקה קלה ועגומה: עובד פוקסקון ממוצע מקבל 130 דולרים לחודש. אם הוא מתאבד, המשפחה שלו מקבלת פיצוי של 16,100 אלף דולרים - שווה ערך לכמעט עשר שנות עבודה. מכאן הסעיף בחוזה החדש של פוקסקון, זה שאוסר על התאבדויות - הוא גם רומז שמעכשיו, סדנת היזע תפסיק לשלם למשפחות.

פוקסקון. גל ההתאבדויות נמשך, צילום: בלומברג פוקסקון. גל ההתאבדויות נמשך | צילום: בלומברג פוקסקון. גל ההתאבדויות נמשך, צילום: בלומברג

אבל הדבר המרתק ביותר בכל הפרשה הוא התגובה של הפנאפלים. דן ליונס אסף מדגם מרשים של פנאטי אפל שמנסים לומר שבעצם, מספר ההתאבדויות בעצם סביר, ואולי אפילו נמוך מדי. ההנחה, כמובן, מבוססת על מספר ההתאבדויות בכלל אוכלוסיית סין - או, אם לדייק, על ההערכה על המספר הזה. חלק מהמקורות הם מקורות תעמולה סיניים רשמיים. זה לא מפריע לפנאפלים להשען עליהם, וגם לא מופרכות התפיסה שיש קשר בין שיעור ההתאבדויות באוכלוסיה ובין שיעור ההתאבדויות בחברה מסוימת. אם בתוך חצי שנה תריסר מעובדי דואר ישראל היו מתאבדים, אני חושב שהיינו שואלים כמה שאלות קשות. זה מה שקרה בצרפת, כשלפני כשנה היה גל התאבדויות בפרנס טלקום - גל שסטטיסטית, זה של פוקסקון חמור ממנו (13 התאבדויות או נסיונות התאבדות בחצי שנה לעומת 23 התאבדויות ב-18 חודשים).

הסיבה, כמובן, היא הדיסוננס הקוגניטיבי. מאמיני אפל לא מתייחסים אליה כאל עוד תאגיד, אלא כחלק מרכזי מישותם ומהגדרתם העצמית. הם לא יכולים לחיות עם העובדה שמישהו שאליו יש להם קשר רגשי חזק כל כך עשה את כספו מעבודת עבדים, שהמוצרים שהם קונים ושסביבם הם בונים את קיומם רוויים בדם, ועל כן הם נכנסים למבוך הזה. לא ראינו תגובות כאלה אצל משתמשי HP, למשל, וזאת משום שהם אנשים בריאים, שיודעים שגאדג'ט הוא גאדג'ט, לא מרכיב קיומי קוסמי.

הסיבה המפתיעה לשימוש באינטרנט אקספלורר 6

תופעה מפתיעה נרשמה בשנים האחרונות: יותר ויותר מעסיקים ממשיכים להנשים באופן מלאכותי זומבי, הדפדפן אינטרנט אקספלורר 6, למרות שהיוצר שלו - מיקרוסופט - מתחנן שיתנו למפלצת המסכנה למות כבר. מיקרוסופט מנסה לשכנע את משתמשי IE6 לשדרג, והיא אפילו השתתפה בהלוויה לדפדפן האומלל.

ולמרות הכל, IE6 - שנת יצור 2001; אהוד ברק עוד היה ראש ממשלה בתחילת השנה, ג'ורג' בוש רק נכנס לתפקידו, יאסר ערפאת (זוכרים?) היה האויב האולטימטיבי; לפני שנות אור, בקיצור - עדיין מחזיק בנתח שוק של כ-17%. מה, לעזאזל?

ובכן, יש מצב שהתעלומה נפתרה. בכיר במיקרוסופט אוסטרליה, סטיוארט סטראת'די, שם לב ש-IE6 לא מסוגל להציג אתרים חברתיים כמו פייסבוק כמו שצריך. כידוע, מעסיקים מתעבים רשתות חברתיות, שנחשבות לזוללות זמן עובדים. להערכת סראטת'די, הדפדפן המוקצה מחמת מיאוס פשוט משמש את המעסיקים כתחליף למסנן רשתות חברתיות - ולשימוש הזה בו יש בונוס נוסף: לא צריך לשדרג. הגיוני, באופן מעוות למדי.

הקונגרס ל-FCC: חריגה מסמכות

 

דיווחנו בתחילת חודש אפריל על כך שדוקטרינת נייטרליות הרשת - שקובעת שלספקיות הרשת אין רשות להתערב בתוכן שבתעבורה שלהן, או לתעדף מקור אחד על אחר - ספגה מכה קשה בארה"ב, לאחר שבית משפט קבע שהרשות הפדרלית לשידורים, ה-FCC, חסרת סמכות לקנוס ספקית רשת שחרגה מהנחיותיה.

קווין מרטין, יו"ר ה-FCC. ניסיון הרגולציה כשל, צילום: בלומברג קווין מרטין, יו"ר ה-FCC. ניסיון הרגולציה כשל | צילום: בלומברג קווין מרטין, יו"ר ה-FCC. ניסיון הרגולציה כשל, צילום: בלומברג

לכך יש משמעות שלילית ניכרת. ספקיות הרשת, חתולים שמנים גם כך, יוכלו כעת להתעלל במשתמשים ככל העולה על רוחם, ולהאט - למשל - את גלישתם של צופי וידאו. ה-FCC ניסתה לעשות תרגיל ולהגדיר את ספקיות הרשת מחדש כתעבורת מידע ולא כטלקומוניקציה, מה שהיה מאפשר לה להטיל עליהן רגולציה, וחטפה על הראש.

שתי קבוצות של חברי קונגרס, 73 דמוקרטים ו-171 רפובליקנים, שלחו ל-FCC מכתב תוקפני - כל אחת בתורה - והורו לה לחזור למימדים המקוריים שלה ולא לחרוג מסמכויותיה. שזה בסדר: ככה זה צריך להיות. הבעיה היא שאותם רפובליקנים, מתוקף עמדתם הנצחית בעד עסקים ונגד הלקוח, גם חוסמים חקיקה שתעניק ל-FCC סמכויות כאלה - והעמדה האמריקנית בנושא משפיעה עמוקות על העמדה בשורה של מקומות אחרים בעולם.

קצרצרים

ג'וליין בארו, צרפתי בן 20, הגיע למסקנה שחייו אינם חיים לאחר שמישהו הרג את הדמות שלו בקרב סכינים במשחק Counter Strike. אי לכך ובהתאם לזאת, הוא עשה מה שכל פסיכי היה עושה במקומו: הוא בירר מי היה השחקן שהרג את הדמות שלו, צד אותו, ודקר אותו. למרבה המזל של כל המעורבים, הוא החטיא את הלב. באופן תמוה, נסיון הרצח הזה עלה לו בשנתיים מאסר בלבד.

לפני כמה ימים חשפה פייסבוק בקול תופים ומצילתיים את הנחיות הפרטיות החדשות שלה, והבטיחה לכולם שיהיה בסדר ושאין ממה לחשוש. את זה היא אמרה ליחידות היצור שלה, כלומר המשתמשים שעוד לא התנתקו מהשירות. ללקוחות שלה, קרי המפרסמים, היא אמרה משהו אחר לגמרי: "אנא שימו לב שהשינוי הזה לא ישפיע על קמפייני הפרסום שלכם ושאין שום פעולה שנדרשת מצדכם". לידיעתכם/טיפולכם. מחר, כזכור, הוא היום הבינלאומי להתנתקות מפייסבוק.

בחודש האחרון, במאמץ ניכר, הצליחה חברת הנפט בריטיש פטרוליום, הידועה בשם החיבה שלה BP, לעקוף את גולדמן סאקס ולהפוך לחברה השנואה ביותר בארה"ב. כדי להשיג את המעמד הנכסף הזה, היא נאלצה לארגן את דליפת הנפט הגדולה ביותר בהיסטוריה במפרץ מקסיקו, ואחר כך להכשל בסתימתה. ואם זה לא הספיק, האקרים השתלטו על חשבון הטוויטר של החברה ופרסמו שם ציוצים סאטיריים. כמו במקרה של הנפט, מסתבר שמדובר בכשל אבטחה.

לפני מספר שבועות דווח שחברת ההפקות של הסרט "מטען הכאב", שכל מיני גנבים הפיצו ברשת עוד לפני שהספיק בכלל לצאת לאקרנים, מתכוונת לתבוע את הפיראטים. דיווחנו גם על כך שהמפיק מסתבר כטיפוס לא כל כך נעים כלפי גנבים. עכשיו הגישה החברה בקשה לבית משפט פדרלי לחשוף את זהותם של 5,000 גנבים, כדי שתוכל להגיש נגדם את התביעה המיוחלת. ספק אם זה יצליח, אבל אם 5,000 נוכלים יזכו לטיפול שזכו לו ג'יימי תומאס-ראסט וג'ואל טננבאום, יהיה קצת יותר צדק בעולם.

  • "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה החמישית)

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
שערוריית גוגל חסרת בסיס
הרכב של גוגל הסתובב ברחוב והקליט את מה ששודר באופן פתוח ולא מוצפן באוויר. באותו אופן בדיוק אני יכול לנסוע ברחוב ולהקליט עם טייפ את מה שאנשים צועקים ברחוב. זה לא פגיעה בפרטיות של אף אחד מכיוון שמדובר במרחב הציבורי. למרבה הצער יש אנשים תמימים שמשתמשים ברשת פתוחה ולא מבינים שכל מה שהם עושים פרוץ לכל רוח כמו צעקה ברחוב. אבל מי שדאג להפעיל את ההצפנה שקיימת בכל ראוטר אלחוטי - גוגל הקליטו לו רק מספרים אקראיים חסרי כל משמעות. חשבתי שאולי עכשיו אנשים יתחילו להבין את העניין, אבל כמובן שיותר קל להאשים את גוגל בכל הצרות מאשר לנסות להבין מה באמת קרה ולהסיק מסקנות אישיות. לגבי הטענה של גוגל שאי אפשר להעביר את המידע לרשויות - הם צודקים. אם הם יעבירו את זה למשטרת גרמניה, איך הם יוכלו לסרב למשטרת סין כשזו תבקש את תכתובות הג'ימייל או מילות החיפוש של אזרחים סינים? בכלל, למה המשטרה צריכה את החומר הזה? איך זה יעזור לחקירה? לצורך חקירה המשטרה צריכה את החומרה ותוכנה שהקליטו, ולא את החומר שהוקלט. אבל בעצם מה הסיכוי ששוטר מבין את ההבדל בין שני הדברים...
חזי , תל אביב  |  30.05.10
6.
נייטרליות הרשת - לא מה שחשבתם
נייטרליות הרשת תאפשר ("אם וכאשר") לספקי התקשורת להתערב בתעבורת הרשת על מנת לנהל אותה `באופן סביר` כאשר נוצר גודש (Congestion) במקטע כלשהו ברשת. במצב כזה (ולא על מנת להתעלל במשתמשים), נתן יהיה, ל`דכא` ישומים מסוימים - עפ`י סוגם ולא על פי ספק התוכן שלהם. כך למשל כל ההורדות מסוג P2P יקבלו את אותה רמת שירות ע`י ספק הרשת וכל הצפיות ב streaming video גם הם יקבלו את אותה רמת שרות - אך יתכן ויהיה שוני בין הקבוצות. זה מה שעשתה Comcast במקרה המוזכר בכתבה, וכך עושים ספקים רבים בארץ ובעולם היום בעיקר ע`י שימוש בציוד DPI – Deep Packet Inspection. יו"ר ה FCC הוא כעת Julius Genachowski שמונה ע"י הנשיא אובמה.
עזי רונן , תל אביב  |  30.05.10
לכל התגובות