אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
על פרשת דרכים

על פרשת דרכים

מה יקרה בשוק המט"ח בשנה הקרובה?

31.05.2010, 15:37 | גדעון בן נון

לאן הולכים השערים? כמובן שלא ניתן לדעת, אבל עדיין כולם מנסים להבין את הכיוון. גם אנחנו ננסה להניח מספר הנחות ולהמר על הכיוון.

אז איפה היינו?

ראשית, ברור כי אנו נמצאים בתקופה של תנודות ומהלכים אינטנסיביים מאוד בשווקים בכלל ובשוקי המט"ח בפרט. במסגרת רכבת ההרים של שוקי המט"ח סטיות התקן, המסמנות את התנודתיות – עלו באופן משמעותי ושערים רשמו שינוי קיצוני בתוך זמן קצר.  

התנודות החדות לא מפתיעות: תחילה משבר פיננסי הגדול ביותר במאה שנה, כאשר המוקד הוא בארה"ב. לאחר מכן, תחילתה של התאוששות כלכלית גלובלית בהובלת ארה"ב וכניסה של אירופה למשבר. הדבר יוצר ריצה מסיבית אל הדולר, על בסיס הציפיות השונות.

בתוך כך אנו רואים את מחירי הסחורות אשר קרסו במשבר – מתאוששים באופן מרשים המחזק את המדינות המפיקות. גם מדינות אשר יש להן מה למכור לעולם – דוגמת הודו (שירותי תכנה) וישראל (יצוא הייטק) רואות חזרה מהירה לצמיחה, ביקושים ואינפלציה. כתוצאה, תחילתה של העלאת ריבית במדינות אלו ובמדינות אלה, דבר המחזק את המטבעות שלהם.

מה סביר שיהיו הגורמים הדומיננטיים?

ננסה להבין את התהליכים הגדולים אשר עשויים להשפיע על שוקי המט"ח בעתיד הנראה לעין. נכון להיום יש כמה דברים ברורים ויש מספר תובנות דומיננטיות אשר עשויות להוביל את שוקי המט"ח. הנה כמה מהן:

  • הצמיחה ריאלית. העולם חזר לצמוח, בהובלת שני גושים: ארה"ב, אשר מראה תהליך עקבי ומתמשך והתייצבות בקצבי הגידול וסין, אשר כמעט ולא עצרה את הגידול בכלכלתה. אירופה ממשיכה לסבול מחוסר איזון ומלבד גרמניה, קשה לראות צמיחה. מדינות המפיקות נפט וסחורות שונות ימשיכו להוביל.

  • המערכות הפיננסיות. להוציא את אירופה, המערכת הפיננסית בעולם עוברת תהליך של שיקום. מרווחי הסיכון ראויים, ארה"ב בונה מערך רגולציה קפדני יותר וההון יחסית זמין. אירופה לעומת זאת, תאלץ להתמודד בשנה הקרובה עם משבר פיננסי.

  • התנהגות בעיתות משבר. הדולר התברר כמפלט עיקרי בעיתות משבר. הדבר חוזר על עצמו, כמעט ללא קשר לסוג המשבר. ריצה אל הדולר עשויה להתרחש במספר אפשרויות: משבר בשוקי ההון, משבר נזילות או עימותים גיאופוליטיים שונים. כאלה לא יחסרו בשנים הקרובות.

  • יואן סיני. היואן הסיני ימשיך להיות צמוד לדולר למרות תחינות ולחצים של ארה"ב. עם זאת, יהיה על הסינים לבצע מהלכים חד פעמיים מעת לעת. לאור עמדתם כלפי היורו, אף כי הוכחשה, יש להניח כי צעדי ניוד לא יובילו אותם אליו, אלא אל הדולר בלבד.

ואולי בכל זאת, נתנבא?

לאחר הדברים הנ"ל לא נצא פטורים מתחזית כלשהי. במצב העניינים שנוצר אנו רואים את שוקי המט"ח מתייצבים לאחר מהלכים חדים ונראה כי עשוי להיווצר מסחר בתחום צר יחסית בתקופה הקרובה.

עם זאת, קרב הענקים – הדולר והיורו – מתנהל בעצמה וכמו כן קיימת ריצה של מטבעות נוספים אשר יש להם "סיפור רקע" מעניין.

למרות שיווי המשקל העשוי להיווצר בטווח הקצר, מהתהליכים הנ"ל ברור כי הדולר יהיה חזק יותר בשנה הקרובה.

הכלכלה האמריקאית מתחזקת בעקביות ויש סיבה כלכלית לכך. ארה"ב תיראה כיעד פיננסי מועדף והדבר יגרור ביקוש לדולר. תזכורת לעימותים גיאופוליטיים קיבלנו רק בשבוע שעבר בקוריאה. לאחר המשבר הכלכלי הגלובלי – יש להניח כי יהיו עוד כאלה. ולבסוף, לאחר שנות היחלשות בהן הדולר היה שנוא בעולם עקב השנאה לארה"ב של ג'ורג' בוש, נראה כי הוא יזכה לעדנה מחודשת.

פוטנציאל לתיקון באירופה

 

יש עוד מטבעות שנוכל לצפות מהם ליציבות יחסית או החלשות מתונה אל מול הדולר. המדינות המפיקות סחורות, בהן רוסיה, אוסטרליה, קנדה, ברזיל ועוד. מטבעות אחרים רואים סיכון גבוה אך גם תקווה ופוטנציאל לשינוי, בהן הלירה שטרלינג בבריטניה והמטבע האירופי. שתי הכלכלות מצויות בעיצומו של המשבר, אשר מייצר פוטנציאל לתיקון.

השקל הישראלי רואה סיכוי עקב ההתאוששות הכלכלית אולם הוא נתון בסיכון עקב אי הוודאות הבטחונית. הצופרים נתנו השבוע תזכורת טובה לסיכון זה. כל התחזיות הללו יכולות להיות סבירות עד לשבירתה של המשוואה. אחד המועמדים הטובים לשינוי מהותי הוא היואן הסיני.

בכל מקרה, כל חיזוי נדון לכשלון, אבל כמו כולם, ניסינו.

 

הכותב הוא מנכ"ל שקל אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות, מקבוצת שקל

תגיות