אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לשכת עוה"ד עתרה נגד גניזת תיקי הוצאה לפועל ישנים צילום: אלכס קולומויסקי

לשכת עוה"ד עתרה נגד גניזת תיקי הוצאה לפועל ישנים

בעתירה נטען כי המדינה מוותרת על חובות כלפי האזרחים אך אינה מעלה על דעתה לוותר על חובות מס כלפיה

31.05.2010, 17:52 | ענת רואה

לשכת עורכי הדין הגישה היום (ב') עתירה לבג"ץ נגד "תקנות הגניזה והביעור" שהתקין שר המשפטים יעקב נאמן בסוף מרץ 2010 ואשר מורות לרשות האכיפה והגבייה וללשכות ההוצאה לפעול לבער תיקי הוצאה לפועל אשר נפתחו לפני 31 בדצמבר 2002 ואשר לא בוצעו בהם פעולות כלשהן מאז 31 בדצמבר 2005.

לפי הנטען בעתירה, התוצאה הנובעת מהפעלת התקנות תביא לכך שבתום 30 יום ייסגרו למעלה מ-700 אלף תיקי הוצאה לפועל ויימחקו חובותיהם של כ-700 אלף חייבים בהיקף אסטרונומי כולל העומד על 15 מיליארד שקל. עוד נטען, כי בכך גם ממילא יוסרו כל המגבלות אשר הוטלו על אותם חייבים והם יהיו חופשיים לנהוג בנכסיהם כאוות נפשם.

יעקב נאמן, צילום: טל שחר יעקב נאמן | צילום: טל שחר יעקב נאמן, צילום: טל שחר

בעתירה שהוגשה באמצעות עורכי הדין שמוליק קסוטו וגיא נוף, נטען כי התקנות פוגעות פגיעה קשה ביותר בזכות הקניין של ציבור הזוכים בתיקי ההוצאה לפועל. לפי הנטען בעתירה, הפעלת התקנות מהווה פגיעה קשה בעיקרון השוויון בפני החוק, שכן אם אכן הרציונל של התקנות הינו שיש לגנוז תיקים מחמת ויתור על החוב של הזוכה כלפי החייב, מן הראוי הוא שהמדינה היתה מחילה דין זהה ביחס לכל החובות אשר נכללים בפקודת המסים גבייה.

"כך למשל אדם שחייב כסף למס הכנסה מן הראוי שבמידה והמדינה לא פעלה נגד אותו אדם במשך 4 שנים - רואים גם אותה כמי שוויתרה על החוב. הוא הדין שיש להחיל לגבי רשות מקומית שלא פעלה לגבות דוחות חניה, היטלים וכו' מאדם במשך 4 שנים".

שופטת בית המשפט העליון מרים נאור הורתה לשר המשפטים ולרשות האכיפה והגבייה להגיש את תגובתם לעתירה בתוך 3 ימים.

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
הוצאה לפועל - גן עדן לחיבים וגיהנום לזוכים
מערכת ההוצל"פ לקויה בלשון המעטה!! אין אכיפה מספקת לגביית חובות. יותר ניירת וכאב ראש מגבייה בפועל. החייבים כבר מנוסים בהתחמקות מן החוב ומחוק ההוצל"פ. יש לבצע רפורמה משמעותית במערכת ההוצל"פ. כך למשל - מאסר בפועל עד לתשלום החוב או לפחות עד לביצוע הסדר בפועל עם החייב בצורה שיעמוד בו. הזוכים, לא רק שנותרו עם "חור בכיס", גם כדי לגבות את החוב, עליהם להוציא הוצאות אין סופיות כדי גבייה זעומה ביותר. לדעתי, "סטטוס חייב" - צריך להופיע בכל מסוף בארץ, הגם אם לצורך ההרתאה, כך למשל, אם חייב מתחיל לעבוד כשכיר במקום עבודה כל שהוא, באופן אוטו' משכורתו תעבור לידי הזוכה, כמו כן, שמו יופיע כחייב אפילו במסופי קניית כרטיס לסרט קולנוע, כך שאפילו את העודף, הוא לא יקבל. דוגמא נוספת: הטלת עבודות שירות לטובת המדינה כאשר השכר יעבור לידי הזוכה. וכיוצ"ב. המצב של המדינה יכול להשתפר משמעותית, כאשר תחל תוכנית גבייה אמיתית כנגד חייבים. ואולי אף, הדבר יסייע גם לחייבים, אשר לבסוף, יסירו את חובם ויוכלו לחיות חיים נורמאליים. יש להחמיר עם החייבים!! יש לבטל את תשלומי האגרות של הזוכים (למשל: ארגות בגין פתיחת תיקים, צווים, עיקולים וכו')., כך תהיה לזוכים יד חופשית יותר לפעול בכל כוחם כנגד החייבים ללא מנוס. ניתן לפטור את עניין האגרה בכך, כי מתוך הגבייה עצמה, ישולם אחוז מסויים ללשכת ההוצל"פ, וניראה לי אפילו שירוויחו בדרך זו אף יותר ומאידך, הזוכים יפעלו במרץ לגביית החוב ולא יהיו עסוקים בחישובים ושיקולים כלכליים. בקיצור, במצב הנוכחי, אין תועלת לזוכים אלא רק נזק!! והחייבים - מצליחים לסובב את כולם. ובשפה המשפטית זה מכונה: "עשית עושר ולא במשפט"!! (מומחית בהוצל"פ - חייבים/זוכים)
בתאל (מתמחה) , קריות  |  04.06.10
12.
חייבים לערוך רפורמה כללית בחוק ההוצל"פ ותקנותיו
המדינה הנאורה הזו דואגת כל הזמן לחוקק חוקים שיבטיחו קיום בכבוד מינימאלי גם לחייבים. אכן עניין נאור, חייב שבאמת עושה הכל כדי להחזיר את הכספים שחייב לא צריך להיזרק לרחוב או לשבת בכלא. הבעיה שאין לנו שום כלים כנגד חייבים שגם ככה חיים מצויין, הם גרים אצל ההורים או בדירה שרשומה על הדודה שלהם. הם יוצאים כל ערב לבלות ונובעים ברכבי פאר. הם מרוויחים כסף בשחור ככה שמוציאים אותו על בילויים בלבד ואינם מדווחים עליו לרשויות המס ואינם משלמים את חובותיהם. באופן אישי אני מכיר אדם שהקים עסק מצליח, עד שלקוחות כאלו שהזמינו סחורה בסכומי עתק, החליטו שאין סיבה לשלם לו עבורה כי גם ככה יש להם תיקים בהוצל"פ. הזוכה לא הצליח לגבות את חובותיו מאחר ואין נכסים הרשומים על שמם של אותם חייבים מיליונרים. מאחר שהזוכה לא הצליח לגבות כספים, הוא נפל והפך בעצמו לחייב (רק שהוא החזיר את חובותיו עד השקל האחרון). חוסר היכולת לגבות חובות מחד, והקלות הבלתי נסבלת בה מתגלגלים כספים בשחור מאידך. יוצרת מצב אבסורדי לפיו ישראל היא גן עדן לחייבים, בעוד הזוכים שמגיע להם לקבל את כספם נשארים ללא כל יכולת לגבות אותו.
זוכה קטן שהפך לחייב גדול , מרכז  |  02.06.10
לכל התגובות