אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ניצחון לתושבי חוף הכרמל: חלופת האסדה הימית חוזרת לדיון במועצה הארצית צילום: גלעד ריכטנבאום

ניצחון לתושבי חוף הכרמל: חלופת האסדה הימית חוזרת לדיון במועצה הארצית

ל"כלכליסט" נודע שחברי ועדת העורכים של תוכנית המתאר גילו כי יש צורך בבניית מתקן נוסף, להפחתת לחץ, בשטח 40 דונם על החוף

31.05.2010, 18:44 | רויטל חובל

ועדת העורכים של תוכנית המתאר לחיבור מאגר הגז הטבעי תמר למערכת ההולכה היבשתית החליטה להחזיר לדיון את חלופת האסדה הימית. חלופת האסדה הימית נפסלה בעבר על ידי המועצה הארצית בדיון שערכה באפריל לאחר שנטען על ידי רשות הגז הטבעי במשרד התשתיות בטענה כי משך הקמת האסדה צפוי לארוך 60 חודשים.

ים-יבשה קיבלו את הצינור יצחק תשובה ושותפיו לקידוח תמר צריכים לחלץ 8 מיליארד דולר שקבורים מתחת לים בצורה של גז בלחץ מסוכן. הפתרון הבטוח היה לבנות מתקן לקליטת הגז בלב ים, אלא שזה יקר ומורכב. הרבה יותר זול לבנות על חוף דור, לכרסם בשמורת הטבע, לסכן את התושבים - ולטעון שהכל בשם האינטרסים הלאומיים רויטל חובל, 60 תגובותלכתבה המלאה

ל"כלכליסט" נודע כי חברי ועדת העורכים הופתעו לשמוע כי מלבד הצורך בהקמת מתקן קליטת וניקוי הגז הטבעי בגודל של 150 דונם במרחק של כקילומטר מהחוף, דורשים מתכנני היזמים הקמה של מתקן להפחתת לחץ בשטח של 40 דונם על החוף. מידע זה הביא את חברי הוועדה להמליץ לבחון חלופות נוספות.

שותפות תמר: הגז נחוץ עד 2012

שותפות תמר ממשיכה לטעון כי הגז מתמר נחוץ למשק עד 2012 על רקע אזילת הגז ממאגר ים תטיס, ועל רקע העובדה כי דחייה בחיבור תמר למערכת ההולכה תביא למחסור בגז טבעי. רשות הגז תומכת בעמדה זו וטוענת כי כל דחייה בחיבור תמר תעלה למשק 700 מיליון דולר בשנה.

את ועדת העורכים מינתה המועצה הארצית ולה סמכות מייעצת. בידיה של המועצה הארצית לקבל את ההמלצה להחזיר את הנושא לדיון ואפשר שלא, אולם סביר שהחשש מהביקורת יביא את המועצה הארצית לקבל את ההמלצה. משמעות נוספת היא שעל היזם יהיה לערוך תסקיר השפעה על הסביבה גם על חלופה זו ורק לאחר שזה ייערך, ייבחנו כל 7 החלופות (דור, מעיין צבי, עין איילה, חדרה, קיסריה - אורות רבין, אשדוד והאסדה הימית) יחד.

תושבי חוף הכרמל ובאחרונה גם החברה להגנת הטבע קראו להחזיר את הדיון על חלופת האסדה הימית שיתרונותיה הם טיפול בגז הטבעי והפחתת הלחץ הגבוה של הגז בלב הים, כך שהסיכונים יורחקו מאוכלוסייה ומהחוף. לדעת רשות הגז, לוח הזמנים הארוך מהווה חסרון משמעותי. כמו כן, טוענת הרשות, על בסיס מחקר של חברת ייעוץ בריטית, PDC, כי לאסדה הימית אמינות אספקה נמוכה לעומת מתקן יבשתי.

מחאת תושבי חוף הכרמל נגד קליטת הגז בשטח המועצה, צילום: גלעד ריכטנבאום מחאת תושבי חוף הכרמל נגד קליטת הגז בשטח המועצה | צילום: גלעד ריכטנבאום מחאת תושבי חוף הכרמל נגד קליטת הגז בשטח המועצה, צילום: גלעד ריכטנבאום

טיעון נוסף הוא שהאסדה לא תייתר את הצורך בהקמת מתקן יבשתי, אולם במקרה של אסדה, המתקן היבשתי צפוי להיות קטן ומצומצם יותר באופן משמעותי. מצד היזמים, אסדה היא חלופה בעייתית, שכן היא מייקרת את עלויות פיתוח המאגר מ 2.8 מיליארד דולר לכ-4 מיליארד דולר, כך על פי הערכות PDC.

בתוך כך, החליטה המועצה הארצית לדחות את הדיון שהיה צפוי היום בעניין שש החלופות למיקום מתקן קליטת הגז מתמר, על אף שחלופת דור הממוקמת במעין צבי עדיין נחשבת לעדיפה ביותר על ידי היזמים. התושבים הביעו שביעות רצון היום נוכח ההודעה של המועצה הארצית, שמשמעותה עיכוב בלוח הזמנים של אישור התוכנית. "המסר שלנו עבר והמועצה הארצית מבינה זאת", אומרים התושבים. "המועצה מבינה שלא כל מה שהיזם אומר הוא קדוש ולא צריך ללכת שבי אחרי לוחות הזמנים שלהם".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
למה דחיתם? זה יבוא על חשבון כולנו! פחם! התיקרויות! קריסת המשק! התחממות גלובאלית!
זה מה שהטוקבקיסטים של תשובה ינסו למכור לכם, אל תאמינו... אף אחד כולל חברת חשמל לא מתכנן על הגז הזה, לא יהיה גרם אחד של פחם שיתווסף, רק יהיה תהליך יותר בטוח ומניעת בכייה לדורות. סוף סוף ישראל חוזרת לשפיות!
י. תשובה , מדינת תל אביב  |  31.05.10