אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קוריאה הדרומית, סין ויפן יוזמות הקמת אזור סחר חופשי צילום: בלומברג

קוריאה הדרומית, סין ויפן יוזמות הקמת אזור סחר חופשי

בהצהרה משותפת לראשי הממשלות של המדינות העריכו השלושה כי שיחות רשמיות יחלו בתוך שנתיים; אם יוקם, יכלול אזור הסחר כ-1.5 מיליארד בני אדם

01.06.2010, 17:48 | אמיר שטוקהמר

שלוש כלכלות הענק של דרום מזרח אסיה, סין, יפן וקוריאה הדרומית בוחנות אפשרות הקמתו של אזור סחר חופשי. בהכרזה משותפת שפרסמו נשיא קוריאה הדרומית ליי מיונג־באק, ראש ממשלת יפן יוקיו האטוימה, וראש ממשלת סין וון ג'יה־באו, נאמר כי שלוש המדינות הסכימו להאיץ את תהליך כריתתו של הסכם השקעות בין מדינותיהם, וכן לפתוח בבדיקת היתכנות של הסכם סחר חופשי.

"עד 2010, בכוונתנו להשלים את המחקר המשותף בנוגע להסכם" נאמר במסיבת עיתונאים שנערכה בתום מפגש פסגה בין המנהיגים שהתקיים השבוע בסיאול. בימים האחרונים אישרו משרדי המסחר של שלוש המדינות כי עבודת המטה הנערכת בנוגע להקמתו של גוש כלכלי משותף תושלם בתוך שנתיים. במידה ויוקם יכלול אזור הסחר כ־1.5 מיליארד בני אדם.

בשנים האחרונות ניסתה קוריאה הדרומית, ללא הצלחה, לגבש הסכמי סחר חופשי נפרדים עם סין ויפן.

הסכם מסוג זה שנחתם בינה לבין ארה"ב ב־2007 ממתין עדיין לאישור הקונגרס. הסיבה לכך נעוצה, בין היתר, בשל חששם של חברי קונגרס מפני ההשלכות העשויות להיות לכך על תעשיית הרכב האמריקאית לנוכח ייבוא מוגבר של כלי רכב מהמדינה האסייתית. בשנה שעברה חתמה קוריאה הדרומית על הסכם סחר חופשי עם האיחוד האירופי.

על רקע ההכרזה המשותפת הסכימו סיאול ובייג'ינג לפתוח בשיחות הנוגעות למגזרי סחר רגישים כגון חקלאות כשלב מוקדם למשא ומן רשמי. סין נחשבת לשותפת הסחר הגדולה ביותר של קוריאה הדרומית. בשנה שעברה רכשה המדינה הקומוניסטית 24% מהתוצר הקוריאני שיועד לייצוא.

"סין מפרה התחייבויות"

 

הכרזתן של השלוש מגיעה על רקע טענות לפיהן סין נמנעת מליישם באופן מלא התחייבות לפתוח את השווקים שלה לחברות זרות, ולהרחיב את מגמת הליברליזציה בכלכלתה. נציג האיחוד האירופי לארגון הסחר העולמי (WTO), ג'ון קלארק, פנה השבוע במכתב חריף לראשי הארגון בו האשים את בייג'ינג ביישום מדיניות סחר מגוננת תוך זניחת הניסיון להגביר את הביקוש בקרב הצרכן הסיני. "הצהרותיה של סין בעניין מחויבותה לרפורמה אינן באות לידי ביטוי במציאות" כתב קלארק, "למעשה, חברות זרות רבות מדווחות על הראה בתנאים העסקיים במדינה". לדבריו, רמת המעורבות הממשלתית בכלכלה היא עדיין גבוהה וחוקי המסחר בה הם "מורכבים במיוחד ומאופיינים בחסמי סחר רבים שאינם בהכר מכסים ובעודף רגולציה".

כלכלתה של סין צמחה ברבעון מהראשון של השנה ב־11.9% ולפי הערכות היא עתידה לתפוס בשנה הקרובה את מקומה של יפן ככלכלה השנייה בגודלה בעולם. בשנתיים האחרונות מקובע שער המטבע המקומי, היואן, לזה של הדולר. לטענת בייג'ינג המהלך נועד לסייע ליצואנים המקומיים להתמודד עם המשבר החריף שפקד את הכלכלה העולמית. קיבוע המטבע נחשב לאחד הנושאים השנויים ביותר במחלוקת בין סין לממשל האמריקאי, על אף שבשבועות האחרונים אותתו בכירים במדינה הקומוניסטית כי הם עשויים לפעול לייסוף היואן בטווח הזמן הקרוב.

על אף הצמיחה המרשימה, בחודש מאי האחרון חלה בסין ירידה בהיקף הייצור התעשייתי, כך עולה מנתונים רשמיים שמפרסם איגוד הלוגיסטיקה והרכש במדינה. מדד מנהלי הרכש של האיגוד ירד בחודש מאי ל־53.9 נקודות לעומת 55.7 בחודש אפריל. מדד דומה של בנק HSBC צנח בחודש מאי לשפל של 12 חודשים. כלכלנים מציינים כי הירידה בייצור נובעת מהתמנות הביקוש למוצרי תעשייה סינים הן בשווקים הבינלאומיים והמקומיים. עם זאת, הכלכלה הסינית אינה צפויה להיפגע מכך באופן משמעותי לנוכח תוכניות התמריצים בשווי מאות מיליארדי דולרים בהן נוקטת הממשל בבייג'ינג.

ירידה ביצוא האמריקאי

בתוך כך, נתונים חדשים מעידים כי ברבעון הראשון של השנה חלה דעיכה ביקפי הסחר הבינלאומי. מנתונים שפרסם מכון המחקר ההולנדי CPB עולה כי ברבעון הראשון של 2010 חלה עליה של 5.3% בהיקף הסחר בין מדינות, לעומת עליה של 6% ברבעון האחרון אשתקד. בחודש מרץ נרשמה עלייה של בשיעור 3.5% בהיקפי הסחר — שיעור כפול בהשוואה לפברואר במהלכו נרשם גידול של 1.7%. בנוסף עולה מהנתונים עולה כי שיעורי הסחר הבינלאומי במרץ האחרון היו גבוהים ביותר מ־20% בהשוואה למאי 2009 הנחשב לנקודת השפל של השנים האחרונות בתחום זה.

דעיכה בולטת נרשמה בייצוא האמריקאי שהתרחב ברבעון הראשון של השנה בשיעור 2.8% לעומת 7.9% ברבעון הקודם. במדינות אמריקה הלטינית נרשם לעומת זאת בראשית השנה זינוק של 8.8% בייצוא, לעומת עלייה של 4% ברבעון האחרון של 2009.

תגיות