אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כנס תיירות יערך תחת הכותרת: 'היום שאחרי טורקיה' צילום: אורן אגמון

כנס תיירות יערך תחת הכותרת: 'היום שאחרי טורקיה'

סמנכ"ל רשת יוטראוול: "המשבר עם טורקיה לא יחלוף בעוד שבוע-שבועיים"; רוכשי נופש בטורקיה יוכלו לבטל מבלי לשאת בקנס

01.06.2010, 17:23 | יסמין גיל
האם נוסעים שמבקשים מחברות התיירות וממשרדי הנסיעות לבטל את הזמנותיהם לנופש בטורקיה, בשל האווירה המתוחה בין המדינות לאחר תקרית המשט אתמול, צפויים לשלם קנס? לדברי עו"ד רם אפרתי, בעל משרד המתמחה בתחום האזרחי-מסחרי, התשובה היא לא. "אם במצב רגיל מי שמבטל חבילת נופש צפוי לקנס", מסר היום (ג'), "הרי שהפעם המצב שונה: מרגע שממשלת ישראל הודיעה כי היא ממליצה לאזרחיה שלא לנסוע לטורקיה עקב המצב הביטחוני המסוכן שנוצר, יכולים רוכשי החבילות לבטל אותן ללא תשלום קנס מצידם".

הוא הוסיף כי, "חוק הגנת הצרכן מגביל את אפשרויות הביטול, תוך עריכת איזון בין ספקי התיירות לציבור הנופשים". אלא שלדבריו, "מאחר שחוק החוזים הינו חוק כללי וכולל בתוכו סעיף מפורש המתייחס למצב של 'כוח עליון', הוא גובר בנושא זה על חוק הגנת הצרכן. לכן, כל מי שרכש חבילת נופש לטורקיה ואינו מעוניין לנסוע עקב המצב הביטחוני החדש, יוכל לבטלה בטענה של 'כוח עליון', תוך דרישת מלוא התמורה מספק התיירות".

אלא שתושב מרכז הארץ שביקש לבטל את חופשתו המשפחתית בקלאב-מד פלמייה בטורקיה, נתקל בסירוב. לדבריו, הוא הזמין חופשה שבועית לכל המשפחה לאמצע אוגוסט, בעלות של 6,000 יורו: "ביקשתי לבטל את החופשה, ובסוף הם הסכימו שאמיר אותה ליעד אחר - באיטליה. אלא שהחופשה באיטליה עולה 4,000 יורו, ובחברה מסרבים לזכות אותי בכסף הנותר. אמרו לי שאוכל לקבל זיכוי ולהשתמש בו בעתיד, אבל מי יודע מתי אשתמש בו? זה בלתי נתפס. הרי לא ביטלתי בגלל שבא לי".

סבין סיטרוק, סמנכ"ל שיווק בקלאב-מד, מסרה בתגובה: "כל נוסע שמבקש לעבור מטורקיה ליעד אחר, אנו מעבירים למועדון באותה רמה בלי קנס על שינוי הזמנה. יתרה מכך, אנחנו אפילו לוקחים על עצמנו הפרש די גדול בהעברה למועדונים אחרים, ומשלמים אותו מכיסנו. הצענו לאיש מועדונים באותה רמה והוא סירב. יש לנו 80 מועדונים ברחבי העולם, אופציות קיימות בכל מקום". עוד הוסיפה כי "לאחר ה-24 ביוני, אם עוד יהיה משבר, נבדוק כל מקרה לגופו. בינתיים ההחלטה היא לתת זיכוי".

בתוך כך, רשת הנסיעות יוטראוול, המונה 146 משרדי נסיעות ברחבי הארץ, צפויה לקיים באמצע יוני כנס תחת הכותרת: 'נסיעות וצ'רטריסטיקה - היום שאחרי טורקיה'. לדברי סמנכ"ל הרשת, משה שמא: "החלטנו על קיום הכנס כבר לפני שלושה שבועות, כי זיהינו מגמה בעייתית של ירידה בתנועה לטורקיה. לאחר מה שקרה אתמול וגל הביטולים, הכנס הופך לרלוונטי עוד יותר. ברור לי שהמשבר עם טורקיה זה לא דבר שיחלוף בעוד שבוע-שבועיים. גם אם במישור הדיפלומטי יהיה שיפור, ההשפעה על התייר הישראלי תהיה ארוכת טווח ותימשך לפחות חודשים. לכן הכנס נועד לחשיבה משותפת, איך להיערך מהר עם יעדים חלופיים, כמו יוון או קפריסין. כמובן שאין מענה מהיר ושלם למוצר שטורקיה נתנה לתייר, אבל כיום לא נעים לטוס לטורקיה ולכן מחפשים חלופות".

לדברי אייל אטיאס, סמנכ"ל תיירות יוצאת באשת טורס, האתרים החלופיים שיבלטו השנה בביקושים לטיולי משפחות, יהיו בורגס בבולגריה, כרתים ביוון וקוסטה ברווה בספרד: "יוני הוא חודש חזק מאוד בהזמנות לקיץ", אומר אטיאס, "ב-2007 ו-2008 כבר לא היו מקומות לקיץ לטורקיה בחודש זה. ב-2009 חלה ירידה קלה והזמנות התקבלו בעיקר ברגע האחרון, ואילו בתקופה האחרונה ראינו ניצנים של חזרה לטורקיה. אלא שכבר אתמול נוסעים החלו לשאול שאלות וחלקם גם ביטלו נופשונים. לכן אנחנו נערכים עם יעדים חלופיים".

לדברי סמנכ"ל השיווק של איסתא, רונן קרסו, "היקף התיירות השנתי לטורקיה עומד על כ-200 מיליון דולר. כעת עיקר התנועה תעבור לאיי יוון ולמלונות באילת". לדבריו, "התנועה הישראלית לטורקיה נעה סביב 1.5% מכלל התיירות שמגיעה לטורקיה, אלא שהישראלים - למרות מספרם הקטן בין התיירים בטורקיה - היו אהודים שם ויש מסורת שהחלה בשנות התשעים, של נופש, בעיקר בקלאבים 'הכל כלול'. יש מלונות שבהם הישראלים מהווים 30%-40% מכלל הלנים. בשנה שעברה, כשהייתה שנת משבר כלכלי עולמי, המלונאים הטורקים חיזרו במרץ אחר הנופש הישראלי, ואכן ביולי-אוגוסט 2009 היתה תנועה גבוהה למדינה. כרגע נראה שהמשבר חזק ובתקופה הקרובה צפויה שוב ירידה חדה בתנועת הישראלים לטורקיה".

"התקווה של אנשי ענף התיירות הינה שטורקיה תשוב ותהווה יעד מוביל, כשיירגעו הרוחות", אמר קרסו.

תגיות