אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: העולם על פי ג'ובס צילום: Asa Mathat | All Things Digital

דו"ח טכנולוגי: העולם על פי ג'ובס

סטיב ג'ובס משכתב את המציאות, בסין נלחמים בחוסר הכנה לבחינות, הסלולר - אולי - מעלים את הדבורים, וסריקת מוח עוד לא מתפקדת כגלאי אמת

02.06.2010, 12:59 | יוסי גורביץ

שדה עיוות מציאות

ציפור לא צייץ, עוף לא פרח, פאנבוי לא געה, שרפים לא אמרו קדוש: במעמד חריג שמשלב בין ההיסטוריה והמיתולוגיה, מעמד שניתן להשוותו רק לריקוד סביב עגל הזהב למרגלות הר סיני, ענה אתמול (ג') מנכ"ל אפל סטיב ג'ובס לשאלות מהקהל בכנס של הוול סטריט ג'רנל.

נו. ואם הוא כבר חרג ממנהגו ודיבר עם בני אדם, יהיה קצת מוגזם לצפות ממנו גם לומר אמת, נכון? הוא אמר שאדובי וגוגל "התחילו קטטות" עם אפל. זה מנוגד, איך לומר, למה שקרה בעולם כפי שחוותה אותו שאר האנושות. זה בוודאי הפתיע את הנהלת אדובי, שהפכה את עצמה לנערת גומי כדי שלא להביא לג'ובס את הסעיף.

עכשיו, אין לי ספק שג'ובס מאמין בכך: ידידיו כבר שמו לב שהוא מסוגל להאמין בכל ליבו בדברים שהכחיש בתוקף זמן קצר קודם לכן. זוכרים איך לפני פחות משנתיים הוא אמר בלהט שאפל לא יודעת לייצר מחשב בפחות מ-500 דולרים, שכל מחשב כזה יהיה זבל, ושה-DNA של אפל לא יתיר לה למכור כאלה? אחר כך בא האייפד, וכולם שכחו את הציטוט הזה.

ג'ובס התייחס גם לפוקסקון, והכחיש שמדובר בסדנת יזע; חזר על קו ההסברה של אפל על פיו שיעור ההתאבדות בפוקסקון נמוך יחסית (אבל לא הסביר למה דווקא 13 מעובדיה בחרו להתאבד); והוסיף שהוא בכלל לא בטוח שג'ייסון צ'ן מגיזמודו, שלבקשת אפל המשטרה הסתערה על ביתו, הוא בכלל עיתונאי. כמובן שלא: ג'ובס אוהב את העיתונאים שלו כנועים ומעריצים, וצ'ן העז להתייחס אליו כאל בן תמותה מן השורה.

בנאומו, מיהר ג'ובס לקבור את המחשב השולחני, הכריז על סופו של פלאש, ובנרקיסיזם אופייני הבטיח חגיגית שאם רק המו"לים יצייתו לו, ויניחו לו לנהל אותם כפי שהוא מנהל את תעשיית המוזיקה, הוא יציל אותם. כהרגלה של אפל, הוא חבט ב-AT&T, השותפה האסטרטגית שלו לפרויקט האייפון: הוא אמר שהיא "סובלת מתקלות" ושזה לא יהיה רעיון רע כל כך אם חברות טלפונים אחרות ימכרו גם הן את האייפון. לא שהוא יעשה את זה בקרוב, כמובן.

יציל את עולם העיתונות, אם רק יקשיבו לו. סטיב ג יציל את עולם העיתונות, אם רק יקשיבו לו. סטיב ג'ובס | צילום: Asa Mathat | All Things Digital יציל את עולם העיתונות, אם רק יקשיבו לו. סטיב ג

ובחזרה לעולם מבוסס המציאות.

כולם להתרכז, בפקודה

אחד ההיבטים הפחות דוחים של ההיסטוריה של סין הוא הבחינות. פעם, בתקופה הקיסרית, הקפידו שם על מערכת אובייקטיבית כלל-קיסרית של בחינות לפקידות, וברמה העקרונית – בפועל זה קרה אך לעיתים נדירות – נער איכרים שהצליח בבחינות היה נשלף באחת ממעמדו, הופך לחלק מהביורוקרטיה וסובל עד שארית ימי חייו מהלעג המעודן של עמיתיו שהמזל ארגן להם לידה מוצלחת יותר. אבל ילדיו, אלא אם היו מטומטמים במיוחד, כבר היו חלק מהאליטה.

תפיסת השלטון הקומוניסטית, במיוחד הזוועה של מהפכת התרבות, שיבשו הרבה מכל זה. אבל היסטוריה של אלפי שנים איננה נשברת בקלות, והבחינות – הפעם בחינות הכניסה למכללות – שבו בעוצמה. המבחנים מהווים נקודה קריטית בחייו של צעיר: הם קובעים אם הוא ימשיך לאקדמיה ולתפקיד ביורוקרטי במשטר, או יישלח מיד לכוח העבודה המנוצל. המשטר מעניק לבחינות את חסותו, וכמו סטיב ג'ובס הוא יודע מה טוב לנבחנים יותר טוב מהם.

אי לכך ובהתאם לזאת, כל בתי קפה האינטרנט במרכז סין נסגרו לרגל תקופת הבחינות. כולם. הסיבה: צעירים בזבזו את מיטב שנותיהם במשחקי מחשב, במיוחד משחקי מחשב מקוונים, במקום ללמוד. המשטר יודע טוב יותר מהם מה הם צריכים לעשות, ועל כן הוא פשוט שלל מהם את היכולת הזו בצו מנהלי. אה, כן, הוא שלל באותה הזדמנות גם את יכולת הפרנסה של מפעילי בתי הקפה, אבל שרידותה של הביורוקרטיה חשובה יותר ממטה לחמם של כמה סוחרים מלוכלכים.

לאן עפו הדבורים?

בשנים האחרונות נתקל העולם בבעיה חמורה: דבורים החלו להיעלם. אוכלוסיית הדבורים בבריטניה ירדה בכ-15%, והחלה תופעה של גניבת כוורות. אך היעלמות דבורים היא לא רק בעיה של חובבי דבש (נוכחות דבורים היא בעיה, כידוע, של דובים); הצוף שמעבירות הדבורים מפרה חלק ניכר מהצמחים. היעלמותן היא בעיה אסטרטגית כמעט לעולם כולו.

הדבורים הנעלמות, צילום: גדי קבלו הדבורים הנעלמות | צילום: גדי קבלו הדבורים הנעלמות, צילום: גדי קבלו
בהתחלה חשבו שמדובר בתוצאה של נשק ביולוגי כלשהו שיצא מכלל שליטה. היו אפילו דיווחים שהפנו אצבע מאשימה לכיוון מכון מסוים בנס ציונה. מסתבר שזו כנראה לא הבעיה: חוקרים הגיעו למסקנה חד משמעית שגורם מרכזי בהיעלמות הדבורים הוא הקרינה הסלולרית.

החוקרים ביצעו ניסוי אמפירי, בעל תוצאות מחרידות, בו הציבו טלפונים סלולריים בלב כוורות, והופעלו לפרקים קצרים ביום. וכקבוצת בקרה הם השתמשו בכוורות שבהן הוצבו סלולריים מזויפים, שלא פלטו קרינה. מתוצאות הניסוי מתברר שבכוורת שבה היה טלפון סלולר, חלה ירידה דרמטית במספר הדבורים, המלכה הפסיקה להטיל ביצים והדבורים הפסיקו לייצר דבש. להערכת החוקרים, הקרינה משבשת את יכולתה של הדבורה לנווט, ועל ידי כך לשוב הביתה. יצוין, עם זאת, שאיגוד מגדלי הדבורים בבריטניה אומר שיש כוורות שמתפקדות היטב בלב לונדון עמוסת הקרינה. הגיע הזמן לממן עוד מחקרים – ולחשוב שוב על הרעל שכולנו נושאים איתנו.

חכו עם זה קצת

אחד הרעיונות המפחידים ביותר של העת האחרונה הוא חיבורם של עדים למערכות סריקת מוח (MRI), שיוכלו לומר בזמן אמת האם העד משקר או דובר אמת. בכמה בתי משפט כבר נערכו נסיונות כאלה, אך עכשיו דחה בית משפט אמריקני, בפסק דין זהיר וכתוב היטב, את הטכנולוגיה. בינתיים, על כל פנים.

ממשלת ארה"ב תבעה את לורן סמראו, מנהל שני בתי אבות, בטענה שהוא הורה לעובדיו לזייף מסמכים וכך להוציא יותר כסף מהממשלה. סמראו, כמובן, הכחיש, ורצה להגיש סריקות מוח כחלק מהראיות להגנתו.

יש כמה בעיות עם זה. ראשית, כפי שאמר פרופסור אוון ג'ונס, מומחה למשפט ומדעים ביולוגיים, הסקירה תתן תמונה של מצב תודעתו של סמראו כעת, לא תמונה של מצבו בעת האירועים. שנית, כפי שקבע השופט פאם, יש מספיק בדיקות מעבדה שמוכיחות ש-MRI עובד – בתנאי מעבדה, לא בתנאי בית משפט אמיתיים. הטכנולוגיה, לדברי פאם, עוד לא מוכנה: בין השאר, אי אפשר לדעת מה שיעור הטעות של הבדיקה. בלי מידע כזה, אי אפשר לקבל החלטה שקולה על קבלה או דחיה של הטכנולוגיה.

בקיצור, אמר בית המשפט, תחזרו אלי עוד כמה שנים ואחרי הרבה בדיקות נוספות. כמו שצריך.

קצרצרים

העולם יכול להיות מקום מבלבל מאד לפעמים. משטרת פינלנד ערכה לאחרונה שורה של פשיטות אמיתיות לחלוטין, בחמישה אתרים שונים, בנסיון ללכוד גנבים שבאמצעות מזימת פישינג מתוחכמת גנבו חפצים וירטואליים במשחק Habbo Hotel. העולם הווירטואלי של האבו הוטל, כמסתבר, הוא מטרה לפעילותם של מספר גדול של האקרים חסרי חיים.

רוצים לדעת איפה נמצא ציד העכברים שלכם בכל רגע נתון? אוניברסיטת טוקיו – אלא מי? – פיתחה גאדג'ט חדש, שנתלה על צווארו של החתול, עוקב אחרי פעילותו ומעדכן בטוויטר. מספר העדכונים מוגבל, למרבה הצער, ל-11 פעילויות שגרתיות כמו הליכה, שינה, והכרה עצלה בסגידה מבני האדם שסביבו. הגאדג'ט מצויד גם במצלמה. פריט חובה לחתול המודע לעצמו.

עוד יום, עוד שרירותיות באפסטור: מפתח אוסטרלי עלום שם, שלפני מספר חודשים יצא להגנה נלהבת על הדיקטטורה המקוונת של סטיב ג'ובס, שינה את טעמו לאחר שאפל ירתה בעורפה של האפליקציה שלו. עכשיו הוא מאשים את עצמו בסגידה לאל שהכזיב. הסיבה לחיסול האפליקציה? היא לא תואמת את החוש האסתטי של ג'ובס ונראית יותר מדי כמו ווידג'ט. המשטרה החשאית של אפל אישרה את האפליקציה בשעתה, אבל עכשיו היא לא תואמת את הקו האמנותי החדש של המפלגה, אז היא הולכת.

הדפדפן כרום של גוגל, שבשנה הראשונה לקיומו דשדש, ממשיך לטפס על חשבון המתחרים: בחודש מאי נתח השוק שלו בקרב הדפדפנים עלה ב-0.3% ל-7.1%, והוא מחזיק במקום השלישי בשוק. הדפדפן אינטרנט אקספלורר על שלל צורותיו ממשיך להוביל, ומחזיק בנתח שוק של 59.7%, ירידה של 0.3%; פיירפוקס, במקום השני, איבד גם הוא נתח שוק זעיר (0.2%) והשימוש בו עומד על 24.4%. במקום הרביעי נמצא ספארי של אפל, עם 4.8% (עליה של 0.1%).

הפייננשייל טיימס פרסם שלשום ידיעה על כך שעובדי גוגל קיבלו הנחיות שקטות להפסיק להשתמש במערכת ההפעלה חלונות. מיקרוסופט, שמחלקת היח"צ שלה כנראה סובלת מעודף אנשי הסברה לשעבר, עשתה את השגיאה הבסיסית הצפויה ונגסה בפתיון. היא יצאה בהודעת הגנה על האבטחה של מוצריה והצביעה על בעיות האבטחה של ג'ימייל, שגרמו לאוניברסיטת ייל להפסיק את השימוש בו. בקיצור, היא משכה תשומת לב נוספת לסיפור. לא חכם.

· "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה החמישית)

· לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

·ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי" 

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
שני דברים לא ברורים לי
"חזר על קו ההסברה של אפל על פיו שיעור ההתאבדות בפוקסקון נמוך יחסית (אבל לא הסביר למה דווקא 13 מעובדיה בחרו להתאבד); " לא ברור לי מה צריך ג'ובס להסביר, בהנחה שמה שאמר נכון. אנשים מתאבדים מכל מיני סיבות. אם נניח שבאוכלוסיה הסינית ככלל יש 2% התאבדות, ובחברת פוקסטון מתאבדים רק 1% מהעובדים, הרי מפעל פוקסטון עושה עבודה מצויינת במניעת התאבדות. ננסה לנסח את זה אחרת: האם במפעלים של נוקיה ישנן התאבדויות פחותות? אם לא - התגובה של ג'ובס לגיטימית לחלוטין. "לחשוב שוב על הרעל שכולנו נושאים איתנו." אם אין לך חדשות עבורי, טרם נתגלה בגוף מחקרים מבוסס קשר בין חולי כלשהו, לבין טלפון סלולארי.
גורו יאיא , רעננה  |  02.06.10
לכל התגובות