אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מיליארדרים מאחורי הסורגים צילום: בלומברג

מיליארדרים מאחורי הסורגים

מיכאיל חודורקובסקי ומרתה סטיוארט לא לבד. רשימת בעלי ההון שנאלצו לוותר על חיי המותרות לטובת מאסר, לעיתים ממושך, או לחיות במנוסה

03.06.2010, 23:08 | סוכנויות הידיעות
כסף הוא לא בהכרח ערובה לחיים חופשיים חסרי דאגות. לפניכם רשימת המיליארדרים שנאלצו לוותר על חיי מותרות (אם כי לעתים באופן זמני בלבד) לטובת מאסר, לעיתים ממושך, או לחיות במנוסה.

סין: וונג קוונג יו - במאסר

וונג קוונג יו, הידוע גם כחואנג גואנגיו, שהיה בעבר האיש העשיר בסין, נידון בשבוע שעבר ל-14 שנות מאסר לאחר שנמצא אשם ב"פעילות עסקית בלתי חוקית" ובשוחד אנשי ציבור ביותר מ-600 אלף דולר. וונג, שייסד את הקמעונאית גומה אלקטריקל אפליינסס, דורג במקום השני ברשימת האנשים העשירים בסין באוקטובר 2008 עם שווי של 2.7 מיליארד דולר. בחודש שלאחר מכן הוא נעצר ודיווח כי הוא נתון לחקירה על מסחר פנימי ומניפולציות בשוק המניות. בהמשך הוא התפטר מתפקידו כיו"ר גומה. וונג, שיצא מרשימות המיליארדרים של "פורבס", לא הואשם רשמית עד פברואר האחרון.

חואנג גואנגיו, צילום: בלומברג חואנג גואנגיו | צילום: בלומברג חואנג גואנגיו, צילום: בלומברג

ארה"ב: אלן סטנפורד - במאסר

פעם הוא התפאר בשווי נקי של 2.2 מיליארד דולר, התרברב כי ממשלת אנטיגואה העניקה לו תואר אביר וטען כי השקיע 100 מיליון דולר בליגת קריקט בקריביים. כעת הוא מואשם בניהול הונאת פונזי של 8 מיליארד דולר באמצעות אינטרנשיונל סטנפורד בנק שבבעלותו. הוא הואשם ונעצר בשנה שעברה, ודווח כי בספטמבר אושפז בעקבות קטטה עם אסיר אחר. סטנפורד, שטען כי הוא חף מפשע, מחכה בכלא בטקסס למשפטו שיחל ב-2011. 

אלן סטנפורד. אושפז בעקבות קטטה בכלא, צילום: בלומברג אלן סטנפורד. אושפז בעקבות קטטה בכלא | צילום: בלומברג אלן סטנפורד. אושפז בעקבות קטטה בכלא, צילום: בלומברג

רוסיה: מיכאיל חודורקובסקי - במאסר

באוקטובר 2003 הקרמלין הורה לעצור את חודורקובסקי באשמת מעילה. איל הנפט, שהיה בעבר האיש העשיר ברוסיה, עם שווי נקי של 15 מיליארד דולר, נמצא מאז בכלא. לשעבר יו"ר ענקית הנפט יוקוס, חודורקובסקי צבר את הונו בתחילת שנות התשעים בבנקאות ובסחורות. עם זאת, הוא אומר כי הביקורת הגלויה שלו כנגד ולדימיר פוטין בסופו של דבר הובילה לאובדן האימפריה והחופש שלו. חודורקובסקי עומד כעת שוב למשפט וטוען לחפותו בנוגע לאישומים נוספים.  

חודורקובסקי. ביקורת כנגד פוטין, צילום: בלומברג חודורקובסקי. ביקורת כנגד פוטין | צילום: בלומברג חודורקובסקי. ביקורת כנגד פוטין, צילום: בלומברג

רוסיה: פלטון לבדב - במאסר

השותף העסקי לשעבר של חודורקובסקי נעצר ארבעה חודשים לפני חודורקובסקי. גם הוא הואשם במעילה ועדיין נתון במעצר, וכמו חודורקובסקי, הוא עומד למשפט נוסף, בו הוא מכחיש את ההאשמות כי גנב רווחים של מיליארדים מיוקוס.

איטליה: קליסטו טאנצי - הפסיד בערעור, הורשע

המיליארדר לשעבר ומייסד חברת מוצרי החלב פרמלאט, הואשם בהונאת החברה שלו כשהוביל אותה לפשיטת הרגל הגדולה בהיסטוריה של אירופה. לאחר משפט שנמשך 3 שנים הוא הורשע ב-2008 ל-10 שנות מאסר. טאנצי ערער על גזר הדין, אך הערעור נדחה במאי; בינתיים, המשטרה פשטה על ביתו בדצמבר 2009 והחרימה חפצי אמנות בשווי של יותר מ-100 מיליון דולר. פרמלאט יצאה מפשיטת הרגל ב-2005 ובהמשך נרשמה מחדש בבורסת מילאנו.

תאילנד: תאקסין שינאוואטרה - אסיר נמלט

המיליארדר וראש הממשלה לשעבר של תאילנד נמצא במנוסה, עם צו למעצרו. הוא מואשם בכך שעמד בראש מהומות בבנגקוק שנמשכו חודשיים ובמהלכן נהרגו לפחות 88 איש. תאקסין טוען כי האישומים "מבוססים על ראיות כוזבות". הוא הודח בהפיכה צבאית ב-2006 ולאחר מכן הורשע שלא בפניו לשתי שנות מאסר על שחיתות. תאקסין חי בגלות ומבלה את רוב זמנו בדובאי ובלונדון. הרשויות בתאילנד הקפיאו נכסים שלו בשווי של יותר מ-2 מיליארד דולר. אם ייעצר, הוא עלול לעמוד בפני עונש מוות.

תאקסין שינאוואטרה. הודח בהפיכה צבאית, צילום: בלומברג תאקסין שינאוואטרה. הודח בהפיכה צבאית | צילום: בלומברג תאקסין שינאוואטרה. הודח בהפיכה צבאית, צילום: בלומברג

מקסיקו: חואקים גוזמן לוארה - אסיר נמלט

האיש המבוקש ביותר במקסיקו. פושע שצבר מיליארד דולר לפחות באופן בלתי חוקי, העומד בראש קרטל סינאלואה, אחד מספקי הקוקאין הגדולים לארה"ב. הוא נעצר במקסיקו על רצח ואישומי סמים ב-1993 וברח מהכלא 8 שנים לאחר מכן, לפי הדיווחים בעזרת מערכת הכביסה. פרס של 5 מיליון דולר מוצע על מידע שיוביל ללכידתו.

טורקיה: כמאל אוזאן ובניו - במנוסה

אוזאן, בנו של מיליארדר טורקי לשעבר, הורשע באפריל באישומים שונים, כולל הונאה ושוחד. לפי הדיווח הוא נמצא בגלות בצרפת, כדי להימנע ממאסר של 23 שנה שהוטל עליו. אביו כמאל ואחיו האקאן חשודים גם הם. המשפחה פורעת החוק יצאה מדירוגי המיליארדרים ב-2004, כאשר ממשלת טורקיה החרימה יותר מ-200 חברות השייכות למשפחה בניסיון לגבות חוב של 5.9 מיליארד דולר.

ארה"ב: אלפרד טאובמן - 9 חודשי מאסר

אייל הקניונים ויו"ר סותבי'ס לשעבר בילה תשעה חודשים בכלא ב-2004 על רמאות במכירות פומביות. טאובמן התעקש כי הוא חף מפשע, וב-2007 פרסם ספר שתיאר כיצד הפך למיליארדר ואת התקופה שבילה בכלא. הוא שמר על מעמדו כמיליארדר (השווי הנקי העדכני שלו: 1.5 מיליארד דולר). טאובמן סנטרס מחזיקה ב-25 קניונים ב-16 מדינות. לטאובמן  

דרום קוריאה: צ'יי טאי-וון - 9 חודשי מאסר

יו"ר קבוצת SK, הקונגלומרט השלישי בגודלו בדרום קוריאה לפי נכסים, בילה שבעה חודשים בכלא ב-2003 על הונאה חשבונאית, חזר לתפקידו לאחר ששוחרר, וקיבל חנינה ב-2008.  

ארה"ב: מרתה סטיוארט - 5 חודשי מאסר

אחת מהיזמיות העשירות בעולם. הדיווה הביתית עטתה סרבל כתום במשך חמישה חודשים בכלא וירג'יניה ב-2004. הרשעתה בשיבוש הליכי בית המשפט הייתה קשורה למכירת מניות בלתי הולמת ב-2001, אך לא פגעה בהונה בהתחלה. מחירי המניות של חברת מרתה סטיוארט ליבינג אומינימדיה עלו פי שניים בתקופת מאסרה, כך שהיא שבה להיות מיליארדרית, אך לפרק זמן קצר בלבד – כשהשתחררה המניה החלה לצנוח. סטיוארט טרם חזרה לדירוג המיליארדרים של "פורבס".

תגיות