אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"צדק זה כוכב, והמטרה שלי בכל משפט היא לנצח" צילום: יואב גלאי

"צדק זה כוכב, והמטרה שלי בכל משפט היא לנצח"

עו"ד יוסי ארנון, המייצג בין השאר את אורי מסר, מספר על טקטיקות מקוריות להשגת מטרותיו באולם המשפט

03.06.2010, 08:38 | מארק שון

אחד הפאנלים הנחבאים יותר בכנס הלשכה חשף במלוא העוצמה את המתח בין שופטים לעורכי דין. כותרת הפאנל, "אסטרטגיות בניהול תיק", לא רמזה על העתיד להתרחש בו - קרב בין גישת עורכי הדין (מותר לעשות הכל בשביל לנצח בתיק) לבין גישת השופטים (צריך לשמור על הגינות).

"כשאתה מגיע לבית המשפט אתה צריך לדעת מיהו השופט שמולו אתה ניצב", הסביר הליטיגטור הוותיק יוסי ארנון, שמייצג בין היתר את אורי מסר. "סוג השופטים - בין היתר המזג שלהם ויכולת הקליטה - משתנה מאחד לאחד. זה מכתיב הרבה מהטקטיקה".

זאת היתה רק ההתחלה. בעוד שמנגד מאזינים לו שופט המחוזי בתל אביב, יהודה זפט, ושופט המחוזי בנצרת, עאטף עילבוני, המשיך ארנון: "הרבה פעמים עו"ד מפחדים להתלונן על שופטים כדי שלא יתנקמו בהם. זאת טעות. אם אתה חושב שצריך להגיש תלונה - הגש תלונה! מי שנושך פעם אחת, לא ירצו לקבל ממנו נשיכה נוספת".

יהודה זפט יהודה זפט יהודה זפט
"צדק זה כוכב"

אחד הוויכוחים העקרוניים שהתפתח בדיון נסב על קטיעת חקירות נגדיות על ידי שופטים. "אני לא מקבל את זה שיש לעו"ד 20 דקות לשאול שאלות", אמר ארנון. "אם אני שואל שאלות ענייניות, אל תחתוך אותי. רוצה לקטוע אותי? כתוב זאת בפרוטוקול. היה פעם שופט ירושלמי שקצב לי שלוש דקות לחקירה, ואמר שעל כל שאלה נוספת הוא יגזור לי 100 שקל הוצאות. המשכתי לעוד 34 שאלות והגענו ל־3,400 שקל".

בעניין עשיית צדק אמר: "צדק זה כוכב, והמטרה שלי בכל משפט היא אך ורק לנצח. התפקיד למצוא את הצדק הוא לא שלי. לא אעלים עובדות ולא אגיד לעדים לשקר, אבל כן אשתמש בכל הכלים המשפטיים כדי לנצח.

"היה לי תיק של איש מכובד", הדגים, "ששימש עד במשפט. הוא בא אליי בבוקר ואמר לי: שמעתי עליך, לקחתי שני ואליום בבוקר בשביל לא להתעצבן. עם תחילת המשפט ביקשתי שבנוסף לאזהרת העד השופט ישביע אותו, בגלל שהוא שקרן בן שקרן. היה ויכוח של חצי שעה על זה. לא קיבלתי את מה שביקשתי, אבל העד יצא משלוותו והעיד כמו שרציתי. תשתמשו בטקטיקה!"

זפט ועילבוני הסתייגו מאוד, בלשון המעטה, מדבריו של ארנון. "השיטה של ה־100 שקל היא שיטה ירודה, אבל אני מצפה שתעצור, כי השופט לא עוצר אותך כעניין של גחמה", אמר זפט. "הגבלת הזמן היא מציאות קיימת, חייבים לפקוח את העיניים ולהבין שאנחנו חיים בה. זה לא משום שאין לנו זמן, ולא עניין של 1,000 שקל, אלא של יעילות".

עילבוני הוסיף כי "הגבלת הזמן היא דבר מחויב המציאות וענייני. לבוא מראש עם גישה שזה מכעיס אם ביהמ"ש מגביל, זאת גישה שאינה ראויה".

בעניין הטקטיקות אמר: "יש טקטיקה מכובדת ויש מכובדת פחות. אם עו"ד מרשים לעצמם להשתמש בטקטיקה לא מכובדת, ביהמ"ש צריך לעצור אותם".

"מילת המפתח: מיקוד"

לפני הצטרפות ארנון לדוברים, הפאנל התנהל על מי מנוחות יחסית. במרכז הדברים עמדו טיפים שנתן השופט זפט לעו"ד שטוענים מולו. חלק מהעצות כבר נשמעו בעבר, אבל היו גם טיפים מפתיעים. אחד מהם התייחס לאי־צירוף נספחים לכתב טענות עב כרס.

"בעבר היתה בקשה לסמן את המסמכים בעזרת דגלונים, כדי ששופטים לא יצטרכו לחפש כל נספח בנפרד", הסביר זפט. "היום, כשכל המסמכים נסרקים במערכת נט־המשפט, כל המסמכים מוגשים כחבילה אחת. אם שופט רוצה להגיע לאחד מהם הוא צריך לדפדף בכל דף בנפרד. זה יוצר קושי עצום".

מהו אפוא הפתרון? "בתיקים עבי כרס עם המון מסמכים, הדרך הנכונה היא לצטט נכון ובלי סלקציה סעיפים רלבנטיים, ולציין שהנספחים מוחזקים בנאמנות אצל עורך הדין למקרה הצורך".

זפט נתן עוד כמה טיפים, רובם צפויים יותר, שעיקרם: למקד את המסר ולא לערפל את כתבי הטענות. "מילת המפתח לדעתי היא מיקודו של הדיון", אמר זפט, "תפיסת השור בקרניו; להגדיר בצורה חדה את ליבת הסכסוך. אפשר להשחיר את הצד שכנגד ואפשר להוסיף הכל - זה לא עוזר וזה גוזל זמן, ולא מאפשר לו למצוא את הקרניים של השור".

תגיות

30 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

29.
"צדק זה כוכב" ...אלו מילים של ניצחון השטן על הטוב
של חידלון הציוויליזציה. של חברה שהחיים בא יהפכו לגיהנום עלי אדמות לכולנו._________חברה בא יושביה לא מאמינים בצדק אינה יוכולה להתקיים,ואינה ראויה להתקיים, דווקא דווקא בימים שכאלו שמפוררים את הלגיטמזציה הקיומית שלנו בהצגתנו כפושעים פורעי חוק וחסרי מוסר וצדק הרי שהמשפט הזה הוא חמור שבעתיים!!!
מילים שלא יאמרו במיוחד בימים אלו  |  04.06.10
27.
הנקודה היא מלחמות האגו והכח בין שופטים ועורכי דין על מי מנהל את הדיון ומי יותר פיקח
בסופו של דבר זו מלחמה לא הוגנת מבסיסה מאחר והשופט הוא שמחליט . אז אם אתה ממילא מחליט מה שאתה רצה בסוף (ואם מדברים על זפט - אז גם דואג למסמר את ההחלטה בצורה כזו שאי אפשר יהיה לערער עליה) אז לפחות תנו לנו מינימום כבוד וצ'אנס לנסות לשכנע וכל האיומים בהוצאות והקצבת דקות וכל התרגילים האלו הם לא מכובדים ופוגעים בראש ובראשונה בשופטים עצמם ובכבוד שהם רוצים לקבל. ובסופו של דבר מגיע הגאון והנשיא הבלתי מעורער והשליט שעל פיו נשק דבר - אהרון ברק - ומראה קבל עם ועדה שנאה דורש לא נאה מקיים ומדבר בזלזול לשופט מכהן רק בגלל שהוא מעז לחשוב אחרת ממנו. אז מר ברק - כבודו - כולנו ראינו ושמענו ולמדנו. מה שמותר לך מותר גם לנו הגמדים.
עורך דין , תא  |  03.06.10
לכל התגובות