אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט" - מנכ"ל גיזה: "אנדורן הצילה את ההנפקה? זה כמו שפוקס הצילה את מגדל עזריאלי"

ראיון "כלכליסט" - מנכ"ל גיזה: "אנדורן הצילה את ההנפקה? זה כמו שפוקס הצילה את מגדל עזריאלי"

יריב פילוסוף, מנכ"ל גיזה-זינגר-אבן הודף את הטענות על חולשתה של ההנפקה, מאמין שהזרים עוד ייכנסו למניה, וחושף: "גם כשהיה קשה, עזריאלי לא מצמץ"

03.06.2010, 10:12 | גולן חזני

היום (ה') תתמודד קבוצת עזריאלי עם השלב השני בהליך הנפקתה - המכרז הציבורי. שלב זה עתיד להיות מבחן עבורה, שכן עליה לגייס במהלכו כ־200 מיליון שקל כדי להיכנס למסחר בקרב מניות מדד ת"א־100. לפי ההערכות בשוק, הסיכויים שהקבוצה אכן תצליח לגייס את הסכום גבוהים, לאור העובדה שבמכרז המוסדי שנערך בתחילת השבוע גויסו 1.7 מיליארד שקל, בשוק קשה במיוחד לאור אירועי המשט לעזה.

חברת הייעוץ שליוותה את הליך הנפקה, שהחל בציפיות גבוהות והערכות להצלחה חד־משמעית, והסתיים לבסוף בגיוס נמוך מהרצוי (תוך התפשרות על שווי חברה נמוך יותר) היא גיזה זינגר אבן בניהולו של יריב פילוסוף. בראיון ראשון מאז ההנפקה פילוסוף מספר איך הדברים נראו מאחורי הקלעים.

בוא נשים את הדברים על השולחן. יעל אנדורן וקרן עמיתים שבניהולה, שרכשה כמעט 30% מהמניות, הצילה את ההנפקה.

"לומר את זה, זה כמו לומר שחברת פוקס, ששכרה 2,000 מ"ר בקניון, הצילה את מגדלי עזריאלי, או לחלופין שבזק, ששכרה עשר קומות, הצילה את המגדל. זו שותפות לדרך. אנדורן ועמיתים  הבינו שהם קונים נכס טוב, שיעלה עם הזמן. זו הסיבה היחידה שהיא קנתה וזו גם הסיבה היחידה שעזריאלי מוכר. דוד עזריאלי אמר לכל אורך הדרך - כישלון בשבילי זה שאנשים יפסיקו לקנות בקניון. אבל את הקניונים אנחנו מנהלים בצורה טובה. הביזנס שלנו הוא לא ההנפקה, אלא פעילות הנדל"ן".

מה היתה הלהיטות להוציא את ההנפקה אל הפועל בשוק כזה קשה?

"התהליכים שעברו על קבוצת עזריאלי לקראת ההנפקה שקולים לתהליכים לקראת הקמת מגדלי עזריאלי. לכל חברה יש שלבים מהותיים בהתפתחותה, ועבור קבוצת עזריאלי המשמעות של ההנפקה הזו שווה בחשיבותה להקמת המגדלים. גם המגדלים הוקמו בעיצומם של משבר ואינתיפאדות, בלי שמסביב יהיה אפילו בניין משרדים אחד. עזריאלי זכה במכרז כי היה המתמודד היחיד שהתחייב לבנות את כל המגדלים, הקניון והחניון ביחד. גם באותה עת אפשר היה לשאול למה הוא לא חיכה לעיתוי טוב יותר. התשובה היא שזה האיש, זו הקבוצה וזו העוצמה שלה.

"צריך להבין שמדובר בהנפקה טובה. תנאי השוק ישתנו בעתיד, וחשיבותה של ההנפקה הזו היא שכולם מבינים היום שגם בתנאי שוק לא קלים אפשר להוציא אל הפועל הנפקות גדולות וטובות".

בסוף, אף שהנפקתם לפי ההון העצמי, הזרים לא באו. ולא רק הם.

"כל מי שהיה לצד עזריאלי לאורך 88 שנותיו, תמיד נהנה. גם השוכרים הראשונים בקניון איילון וגם השוכרים של מגדלי עזריאלי התמודדו כל אחד בזמנו עם השאלה האם זה כלכלי ללכת עם עזריאלי. בסופו של דבר כולם נהנו מהמהלך, כפי שכולם ייהנו גם מההנפקה הזו. האמונה של המשק הישראלי בעזריאלי מוכיחה את עצמה - אנחנו לא מגייסים כדי להראות שאנחנו גיבורים. אנחנו רוצים להגיע לת"א־100  כדי שהמשקיעים שלנו יחזיקו במניה סחירה. אם המניה תיסחר במדד היתר, לא תהיה בה סחירות והמשקיעים לא יוכלו לממש את הערך הגלום בה".

עלו במהלך הדרך מחשבות לדחות או לבטל את ההנפקה?

"קבוצת עזריאלי יודעת לנתח מצבים ולהגיע להחלטות הנכונות. ב־25 שנות פעילותה הפכה הקבוצה ממפעילת קניון אחד לחברה בשווי של 10 מיליארד שקל. הנועזות שראשי הקבוצה הוכיחו, לצד המחויבות והאמון שהביע הסקטור העסקי- קבוצת אי.די.בי, קבוצת אריסון, משפחת עופר, קרן עמיתים בניהולה של יעל אנדורן, קבוצת מגדל, כלל ביטוח ועוד - מדברים בעד עצמם. כשאתה מקבל יחס כזה מהמגזר העסקי, אתה מבין שעשית את הדבר הנכון. זו תהיה הצלחה ענקית, להבדיל מהצורה שהתקשורת מודדת את ההצלחה לפי היקף הסכום שגויס - האם התקבלו הזמנות של 1.7 מיליארד שקל או 1.9 מיליארד שקל.

"אנחנו מודדים את ההצלחה אחרת: בעל שליטה שמגיע למצב שבו החברה שהקים שווה 10 מיליארד שקל. מדובר בחברה שתהיה בעלת סכום של 2 מיליארד שקל נזיל בקופה לשימוש הפעילות העסקית".

עד כמה המשט לעזה והמשבר באירופה הפריעו?

"גיזה שותפה בימים אלה בהרבה הנפקות, חלקן של המדינה וחלקן של יזמים פרטיים. קור הרוח והנועזות שהפגין דוד עזריאלי יחידים במינם. אם היית יושב מולו, ורואה את השלווה בעיניים שנובעת מתוך אמונה אמיתית בדרך, גם אתה היית שותף לדעה שמדובר בהנפקת המאה. הוא לא מצמץ".

מה הבריח את הזרים?

"שלושה דברים: התאמת המחירים ההכרחית שביצענו ערב ההנפקה במוצאי שבת, העובדה שהבורסות בחו"ל היו בחופש ביום שבו התקיימה ההנפקה והשפעת האירועים הביטחוניים. עם זאת, אני בטוח שנראה בקרוב מאוד את הזרים נכנסים למניה, בדיוק כפי שהם מושקעים בבזק, בבנקים, בכיל ובטבע. מהלך כזה עוד ייצר אפסייד גדול מאוד למשקיעים שקנו ויקנו בהנפקה".

אבל הזרים לא היו לבד. היו גם כמה מוסדיים מקומיים שהחליטו לוותר, או להיכנס בהיקף נמוך יותר.

"אני לא מכיר אף אחד שוויתר. כל המשק הישראלי היה מעורב בהנפקה - הן גופים עסקיים והן גופים פיננסיים. פשוט יש כאלה ששמו יותר וכאלה שפחות".

כפי שפורסם לראשונה ב"כלכליסט", הגיוס הנמוך מהצפוי ישפיע גם על כיסם של היועצים והחתמים, שיקבלו מהקבוצה 12 מיליון שקל בלבד, במקום 32 מיליון שקל שהיו אמורים לקבל.

עד כמה הנפקת עזריאלי היתה מהותית עבור גיזה, שכן בסופו של דבר העמלות שתקבלו נחתכו ל־12 מיליון שקל בלבד?

"מי שמכיר אותי יודע שבשבילי כל העסקאות חשובות באותה מידה. בשבילי הנפקה ב־100 שקל שווה בחשיבותה להנפקה ב־10 מיליון שקל".

תגיות