אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - חוק האנג'לים: אקזיט לכל פועל צילום: עטא עוויסאת

בלעדי ל"כלכליסט" - חוק האנג'לים: אקזיט לכל פועל

האוצר יקדם השבוע יוזמת חוק שתהפוך השקעה בחברות הייטק צעירות להוצאה מוכרת לצורכי מס. המטרה: להרחיב את מעגל המשקיעים הפרטיים. רשות המסים תומכת במהלך מתוך תקווה לקבל את הכסף חזרה באמצעות אקזיטים

06.06.2010, 07:00 | אסף גלעד

חוק האנג'לים בדרך לאישור? ל"כלכליסט" נודע כי משרד האוצר מתכוון לקדם חוק המעודד השקעה פרטית בחברות הייטק בתחילת דרכן, וכי ועדת השרים לענייני חקיקה תדון בחוק השבוע.

הולכים בעקבות אובמה יוזמה חדשה של האוצר: מועצת־על להייטק המועצה תרכז את כל פעילות השקעת המו"פ הקיימת כיום בזרועות הממשלה וגופי הביטחון - ותתווה מדיניות אחידה אסף גלעדלכתבה המלאה

יוזמת החוק היא של ח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו), אך בניגוד ליוזמה המקורית, שעסקה בהטבות על רווחי הון בבורסה, האוצר מתכוון ללכת שלב אחד קדימה ולהחיל את ההטבות גם על מס ההכנסה שמשלם כל שכיר ממוצע.

עד כה, אדם פרטי שהיה מעוניין להשקיע בהייטק לא היה מקבל שום הטבת מס. התוכנית החדשה מאפשרת למשקיע לפרוס את ההשקעה על פני שנתיים או שלוש, כך שתוכר לצורכי מס. לדוגמה, אדם המרוויח 10,000 שקל בחודש מעוניין להשקיע 36 אלף שקל בהייטק. לפי ההצעה החדשה, 36 אלף השקלים יתפרסו על פני שלוש שנים - קרי 1,000 שקל בחודש. בשל כך, רשויות המס יכירו בהשקעה כהוצאה בת 1,000 שקל בחודש, מה שאומר שאותו אדם ישלם מס הכנסה על משכורת בגובה 9,000 שקל בלבד.

כיום המשקיעים הפרטיים בחברות הייטק מזרימים מדי שנה עשרות בודדות של מיליוני דולרים לענף. בניגוד לחוק שהציע אילטוב, האוצר לא יגביל את הסכום שהמשקיע יכול להוציא מכיסו, אך תהיה הגבלת מקסימום של השקעה עד 5 מיליון דולר לחברה. בכל מקרה יוכל המשקיע להשקיע בכמה חברות שירצה, ללא הגבלה כלשהי. עם זאת, באוצר שוקלים לקבוע סכום השקעה מינימלי להכרה בהוצאה לצורכי מס, וזאת כדי לעודד השקעות גדולות.

כדי למנוע מצב שבו חברות ללא כל זיקה להייטק יוגדרו כחברות הייטק, האוצר מתכוון להגדיר בחוק אילו חברות ייהנו מההטבה. לשם כך, יסתמך האוצר על הכללים הקיימים בחוק המו"פ המגדירים חברה כחברת הייטק וכחברה ישראלית. למשל, יידרש כי לפחות מחצית מעובדי החברה שתגייס השקעה, יכללו אנשי פיתוח אקדמאים. רשות המסים תומכת במהלך מתוך תקווה שהכסף יחזור לקופת האוצר באמצעות הגדלת חברות ההייטק ועלייה במספר האקזיטים.

שורת תמריצים חדשים

החוק מהווה נדבך משלים בתוכנית התמריצים החדשה שמתכנן בימים אלה צוות בראשות מנכ"ל האוצר חיים שני. מטרת התוכנית היא להגביר את ההון הזמין להייטק הנמצא על סף משבר מימוני. פרט להקמת מועצת־על לענייני הייטק, מתכנן הצוות גם להעניק רשת ביטחון שתעודד גופים מוסדיים כגון חברות ביטוח או בנקים להשקעה בהייטק הישראלי. כמו כן יוענקו הטבות מס על רווחי הון בעת הנפקה בבורסה, זאת כדי לעודד משקיעים להמתין עד להנפקת החברה במקום למהר ולמכור אותה.

עיקרי התוכנית הוצגו בשבוע שעבר בפני שר האוצר, התמ"ת וראש המועצה הכלכלית־חברתית, אך בפני האוצר עוד עבודה רבה בתכנון והוצאתה לפועל.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
אני - רק שאלה?
אם נכון שלמדינת ישראל עתודות גז בהקף 300 מליארד דולר, ועוד לפני ששונה החוק ההערכה השמרנית היא שהמדינה עומדת לקבל עם הזמן סכום של כ-60 מליארד דולר. למה צריך קומבינות, הקלות מס וכל מיני תעלולים? אני כמובן יודע את התשובה אבל אשמח לדעת מה חושבים קוראי כתבה זו.
משה השואל , תל-אביב  |  06.06.10
3.
משקיעים פרטיים הם העתיד
מאחר ורוב קרנות הון סיכון משקיעות פחות מ- 5% מהכסף ב "פרוייקטים חדשים", משקיעים פרטיים יכולים להציל את חברות הסטארטאפ, ולהשקיע בשלב ה"סיד". בשנת 2009 הקרנות השקיעו ב - 33 פרוייקטים חדשים, בלבד . ישנם אלפי יזמים שמנסים לפרוץ, ונעצרים בגלל המצב בקרנות. היוזמה מבורכת והלוואי שתעבור מהר את כל שלבי האישור ותהפוך לחוק.
מנהל בכיר , עמק יזרעאל  |  06.06.10