אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": השווי של סטימצקי התכווץ צילום: גלעד קוולרציק שאול גולן

בלעדי ל"כלכליסט": השווי של סטימצקי התכווץ

שווייה של רשת הספרים בדו"חות מרקסטון פחת ב־4% ל־35 מיליון דולר, אף שמכירותיה צמחו ב־10% ברבעון הראשון. רשת התכשיטים מגנוליה מסתמנת כבשלה ביותר למימוש. תסריט אפשרי: מרקסטון תבקש מהמשקיעים להאריך את תקופת ההשקעה

07.06.2010, 06:59 | רחלי בינדמן

לפני כשבועיים הגיעו משקיעים בקרן מרקסטון מרחבי העולם למשרדי החברה בתל אביב, שם הציגו בפניהם רון לובש ואמיר קס, המנכ"לים המשותפים, את תוצאות הרבעון הראשון של הקרן.

לובש וקס הקפידו לשדר עסקים כרגיל למרות פרשת השוחד שקיבל היו"ר לשעבר אליוט ברודי, שנחשפה אשתקד, אולם למשקיעים דווח כי מרקסטון תשגר להם בהקדם האפשרי הודעה שתתייחס לאירוע. תקנון השותפות קובע כי במקרה שבו שותף עוזב את הקרן, למשקיעים יש זכות לדרוש שלא לבצע השקעות נוספות בקרן. בספטמבר הקרוב ממילא צפויה להסתיים תקופת ההשקעה של הקרן. אחד התסריטים האפשריים הוא שמרקסטון תבקש מהמשקיעים להאריך אותה.

* לא כולל ההשקעות בדפי זהב וזרעים חדרה שממושו * לא כולל ההשקעות בדפי זהב וזרעים חדרה שממושו * לא כולל ההשקעות בדפי זהב וזרעים חדרה שממושו

ברבעון הנוכחי, להבדיל מהקודם, לא בוצעו שיערוכים דרמטיים בשווי חברות הפורטפוליו. כך, למשל, אחזקות מרקסטון באמצעות פריזמה בבית ההשקעות פסגות רשמו הפחתה מינורית של 0.3%, לאחר שברבעון הרביעי ב־2009 נרשמה מחיקה של 54% משווי האחזקה בעקבות חקירת רשות ני"ע בחשד להרצת ני"ע בחשבון הנוסטרו של פסגות. "ברבעון הראשון ביצע פסגות מהלכים להקטין את ההשפעה של הפרשה על המותג ושמר על ערוץ פתוח עם הלקוחות", מספר הדו"ח. "איננו יודעים עדיין אם הרשות תגיש כתבי אישום בפרשה ואם החקירה תשפיע על רכישת פסגות על ידי קרן אייפקס".

החברה שרשמה את הפחתת הערך הגבוהה ביותר הרבעון היא סטימצקי, שבימים של טרום המשבר ביצעה מרקסטון מהלכים למכירתה. שווי החברה בספרים עמד נכון לסוף מרץ על כ־35 מיליון דולר, לאחר שבוצעה הפחתה של כ־4% בשווי החברה בספרים. לא ברור אפוא מדוע מתארת מרקסטון בדו"חות המשך התאוששות של חברת הספרים: "סטימצקי צמחה במהלך הרבעון ביותר מ־10% בהשוואה לרבעון המקביל. מה שתרם לצמיחה הם עסקי הליבה של הספרים והמוזיקה, לצד קטגוריות מכירה חדשות".

מגנוליה: תוצאות מרשימות

חברת התכשיטים מגנוליה נהנתה הרבעון משיערוך של 4% כלפי מעלה בשווייה, שעמד על 110.7 מיליון דולר. בדו"ח נחשף כי מגנוליה מציגה צמיחה של 12% בחנויות הזהות לעומת הרבעון המקביל, בעוד שסך מכירותיה זינק ב־18%.

החברות־הבנות של מגנוליה הציגו צמיחה של 45% באוסטרליה, 59% בקנדה ו־28% באנגליה. בספרד לא מוצגים נתוני צמיחה: "בספרד שבה התנאים הכלכליים קשים, מגנוליה מייצבת את החנויות הזהות וממשיכה לעדכן את דפוסי הפעילות שלה לסביבה המשתנה באמצעות סגירה של ארבעה מתחמים ופתיחה של דוכן אחד בלוקיישן חדש". עוד מתברר כי מגנוליה שכרה באחרונה את שירותי חברת יחסי הציבור הבריטית Greyling.

נדמה כי התוצאות המרשימות של מגנוליה מסמנות אותה כחברה הראשונה בפורטפוליו שמרקסטון תנסה לממש בה את אחזקותיה. בדו"ח הרבעון הקודם רמזה מרקסטון כי מימוש האחזקות עשוי להתבצע באמצעות הנפקה של החברה לפי שווי תלת־ספרתי במיליוני דולרים, באחת הבורסות בעולם, מהלך שלא ברור אם יבשיל לנוכח האי־יציבות בשווקים.

ההשקעה של מרקסטון ביצרנית מערכות ההשקיה נטפים, הפועלת ב־110 מדינות, מציגה עלייה נאה של 2.8% בשווי הכולל בספרים, שהסתכם ב־91.3 מיליון דולר. "בנטפים הורגשה צמיחה מתונה בביקושים, כשחקלאים ברוב אזורי הביקוש ממשיכים להגדיל את השקעותיהם. עוד מצוין, כי כעת מנהל את נטפים יגאל אייזנברג לבדו, לאחר שבשנה שעברה נוהלה החברה על ידיו ועל ידי אלי שוחט בשיתוף.

ההשקעה בחברת ההנדסה PRS מאבדת כ־2% מערכה ברבעון הנוכחי ושווייה מסתכם ב־24.8 מיליון דולר. מרקסטון מספרת כי החברה ממשיכה להפיץ בעולם את הטכנולוגיה החדישה שפיתחה, NEOWEB. במהלך הרבעון התמקדה PRS בקנדה, שבה ישנם כמה פרויקטים גדולים בתחומי האנרגיה והמשאבים הטבעיים, וכן מדווח כי החברה חתמה על הסכמים עם מפיצים חדשים באיטליה ובהודו. בקולומביה החלה PRS בפיילוט עם חברת נפט גדולה, והנהלת PRS מפתחת את קשריה עם צבא נאט"ו שעשוי לספק זרם הזמנות בעתיד הקרוב.

נילית, יצרנית סיבי הניילון והפלסטיקה, נהנתה הרבעון מצמיחה כשהשווקים באירופה וארה"ב המשיכו להתאושש. "נילית יצאה מהמיתון בעמדה חזקה. הרכישה שביצעה נילית בארה"ב, של חברת Nylstar, שהושלמה ב־2009, סיפקה לה דריסת רגל משמעותית ללקוחות חשובים והסינרגיה של החברה הנרכשת מצליחה מעבר לציפיות", מדווחת מרקסטון.

עקב האכילס של מרקסטון ממשיכה להיות חברת הנדל"ן הציבורית אלרן שבשליטת משפחת דנקנר, לאחר שמרקסטון רשמה על השקעתה תשואה שלילית של 84.1%. מעניין כי מרקסטון ממשיכה לשערך באופן אופטימי יחסית לשוק את השקעתה באלרן. בעוד שמרקסטון מחזיקה בכ־21% בלבד בחברה, השווה בשוק כ־10 מיליון שקל, הרי ששווייה הכולל בספרי מרקסטון עומד על כ־4 מיליון דולר, כ־15 מיליון שקל.

מחיקה של 2% בתומקאר

כפי שנחשף לראשונה ב"כלכליסט", תומקאר, יצרנית רכבי השטח הישראלית, החליטה בשלהי 2009 לסגור את פס הייצור בדטרויט ולחזור לייצר את תומקאר בתעשיית רכב נצרת, זאת לאחר שהייצור בארה"ב לא הוכיח את עצמו כרווחי. המהלך הוביל את מרקסטון למחוק כ־45% מהשקעתה בתומקאר במהלך הרבעון השלישי של 2009. כעת מבצעת מרקסטון מחיקה של כ־2% בלבד, לעומת הרבעון הרביעי של 2009 שבו דווקא ביצעה שיערוך של 1% כלפי מעלה.

תגיות