אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אהרון ברק: "זכויות תת-חוקתיות נתונות גם לתאגידים; שוויון לא" צילום: יניב כהן

אהרון ברק: "זכויות תת-חוקתיות נתונות גם לתאגידים; שוויון לא"

פרופסור ברק אמר ביום עיון בנושא דיני תאגידים כי לדעתו יש להחיל עקרונות מן המשפט החוקתי גם על תאגידים, ככל הניתן

07.06.2010, 18:48 | איתי הר אור

יש להחיל עקרונות מן המשפט החוקתי גם על תאגידים. כך אמר אחר הצהרים פרופ' אהרן ברק ביום עיון בנושא דיני תאגידים, שמתקיים באוניברסיטה הפתוחה. בכנס משתתפים עוד פרופ' זאב סגל, פרופ' אוריאל פרוקצ'יה ופרופ' הדרה בר-מור, שלכבוד צאת סדרת ספריה בנושא דיני תאגידים התקיים יום העיון.  

ברק חילק את הדיון לזכויות תת-חוקתיות כגון זכויות פליליות, חוזיות ונזיקיות, כאלה שאינן מעוגנות בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו – אשר אין קושי להחילן גם לזכותם של תאגידים.

בהמשך דן ברק בשאלה העקרונית לגבי זכויות חוקתיות מובהקות, כאלה שמעוגנות בחוקי היסוד כבוד האדם וחירותו כגון הזכות לקניין, לשוויון ולחופש ביוטי.

לגבי הזכויות התת-חוקתיות אמר ברק כי הוא אינו רואה קושי בהחלתן גם לזכות תאגידים כנגד המדינה. לגבי השאלה העקרונית, האם יש אפשרות להחיל את כבוד האדם גם על גוף שהוא לא בן אדם אלא תאגיד, אמר ברק: "בישראל, כך אני כתבתי, בהיבטים ספציפיים, חל ולפעמים לא. סעיף שלמות הגוף - הסעיף הזה לא חל על תאגיד. אין לתאגיד גוף, אין לו את חייו. את כל אלה אין לתאגיד בניגוד לבשר ודם". 

לגבי הזכות לקניין אמר ברק כי אינו רואה קושי להחיל סעיף זה גם על תאגידים, ולגבי הזכות לחופש מהגבלת החירות ממאסר, הסגרה ומעצר, הרי שזכות זו לא חלה על תאגידים. "תאגיד אי אפשר לעצור ואי אפשר להסגיר", אמר ברק והוסיף כי גם הסעיף שלפיו "כל אדם זכאי לצאת מישראל – לא חל על תאגידים. לגבי הזכות שלפיה "כל אדם זכאי לפרטיות ולצנעת חיו, אמר ברק "פרטיות אני חושב שכן". 

ברק המשיך למנות את הזכויות המנויות בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו: 'אין נכנסים לרשות של אדם אלא בהסכמתו' – אני חושב שחל על תאגידים. הרציונאל הוא למנוע מהשלטון להיכנס למקום שאינו שלו. לגבי 'אין עורכי חיפוש על גופו של אדם, בגופו ובכליו' – לא יחול. לגבי 'לא יתבצע חיפוש בסוד שיחו של אדם, כתביו ורשומותיו' – יכול לחול", אמר ברק.

לקראת סוף נאומו הגיע ברק לעסוק בזכות לשוויון, ואמר: "הנושא בעייתי. בחוקות רבות שוויון עקרוני חל. בארץ אין סעיף מיוחד על שוויון, ואני עקבי בעמדה הבסיסית שלי, שאפשר לגזור מכבוד האדם את הזכות לשוויון. אבל ככל שמדובר בשוויון תאגידי, הזכות לא עומדת. צריך לעשות זאת דרך הרמות מסך. התאגיד יכול לטעון לשוויון, אבל לא ברמה החוקתית, אלא ברמה התת-חוקתית". גם לגבי הזכות לחופש הביטוי אמר ברק: "זה גם לא חל, כי גם כאן דרך המלך היא באמצעות הרמות מסך".

תגיות