אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי - הזוכה במכרז ההתפלה באשדוד מאיימת: "אם המכרז יבוטל, נגיש תביעה של 80 מיליון שקל'" צילום: עמית שעל

בלעדי - הזוכה במכרז ההתפלה באשדוד מאיימת: "אם המכרז יבוטל, נגיש תביעה של 80 מיליון שקל'"

קבוצת IVM, הכוללת את Sadyt הספרדית ואת מנרב, זכתה במכרז של מקורות בנובמבר, אבל עימות בין האוצר למקורות מעכב את תחילת העבודות. עו"ד יהודה רוה: "החלטת ועדת המכרזים לבסס את מחיר המים על פרויקט יחיד חורגת מתחום הסבירות"

08.06.2010, 06:59 | גולן חזני

קבוצת IVM מאיימת להגיש תביעה של כ־80 מיליון שקל נגד מקורות ונגד המדינה, אם יבוטל ההסכם שנחתם עמה להקמת מתקן ההתפלה באשדוד. הדברים עולים ממכתב ששיגר נציג IVM, עו"ד יהודה רוה, לחשב הכללי באוצר שוקי אורן, ולגיורא גוטמן, מנכ"ל מקורות ייזום, הזרוע הביצועית של מקורות. למכתב מכותבים גם ראש הממשלה, שר האוצר, מבקר המדינה ויו"ר ומנכ"ל מקורות.

IVM, הכוללת את מנרב שבשליטת אברהם קוזניצקי ואת Sadyt הספרדית, זכתה בנובמבר במכרז של מקורות להקמת המתקן, בעלות של כ־1.6 מיליארד שקל.

הזיכיון להקמת המתקן הוענק למקורות ב־2007 על פי החלטת ממשלה. בהחלטה נקבע עוד כי מחיר המים המותפלים שיירכשו מהמתקן שיוקם ייקבע על פי מחיר שוק. בדצמבר קבעה ועדת המכרזים הבין־משרדית, בראשות סגן החשכ"ל גיל שבתאי, מחיר של 2.36 שקל למ"ק; התמחור התבסס על מכרז שורק, שהתנהל במקביל למכרז מקורות, ובו זכתה קבוצת SDL. המחיר שנקבע במכרז שורק הוא 2.01 שקל למ"ק.

במקורות דרשו שהמחיר יעמוד על 2.86 שקל למ"ק, בהתבסס על מכרז בינלאומי שהוציאה החברה, ולפיכך התגלע סכסוך בין מקורות למשרד האוצר. יצוין כי באוצר התנגדו מראש לתת למקורות להקים את המתקן, והעדיפו לפתוח את המכרז לשוק הפרטי ולקיים תהליך תחרות מכרזי רגיל.

עו"ד רוה טוען במכתבו כי מאז ההכרזה על IVM כזוכה חלפו שישה חודשים, אך ועדת המכרזים הבין־משרדית טרם אישרה את הצעת המחיר שהגישה מקורות. הוא ציין כי IVM הגישה הצעת מחיר הנמוכה בכ־200 מיליון שקל מההצעה המתחרה של קבוצת BGS, המורכבת מגרנית הכרמל (40%), שיכון ובינוי (40%) ושפיר הנדסה (20%).

רוה טוען כי המחיר שקבעה ועדת המכרזים "נמוך באופן קיצוני מהמחיר שנקבע במסגרת כל פרויקטי ההתפלה שבוצעו בישראל עד כה", ולוקה בחוסר סבירות.

לדבריו, על הוועדה היה לתמחר את המים בהתבסס על "מכלול מכרזים ופרויקטים להתפלת מי ים שבוצעו לאחרונה - ולא על מחיר שנקבע בפרויקט אחד בלבד, שטרם הגיע לסגירה פיננסית ולהפעלה, וממילא לא ידוע מה יהיה גורלו".

עוד הוסיף רוה: "המחיר הנמוך (ואולי אף הבלתי ריאלי) שהוצע במכרז שורק הוא מחיר טורפני, שנועד לדחוק רגלי מתחרים משוק ההתפלה, תוך פגיעה אנושה בתחרות בשוק ויצירת מחסומי כניסה גבוהים המונעים כניסת מתחרים לענף. מחיר מונופולי כזה, צפוי שיהיה מגולגל אל הצרכן בסוף".

בתחילת אפריל הורה ראש הממשלה בנימין נתניהו לגבש פשרה בין מקורות לאוצר, והסמיך את מנכ"ל משרדו אייל גבאי להגיע להחלטה בתוך 45 יום. באוצר קראו לביטול ההתקשרות עם מקורות ולפתיחת מכרז חדש; מקורות, מנגד, הציעה פשרה, בתנאי שהמתקן יוגדל. למרות הקצבת הזמן, משרד ראש הממשלה עדיין לא גיבש החלטה בעניין.

רוה מזהיר כי ביטול הפרויקט יביא נזק לשמה של ישראל בפעילות עסקית בינלאומית. "ביטול הפרויקט ינחית מכה אנושה על יכולתה של ישראל לשתף חברות זרות בביצוע פרויקטי BOT, וצפוי לגרום למשבר אמון בינלאומי חמור ביחס לנכונות המדינה לקיים את החלטותיה ולבצע את פרויקטי ה־BOT שיזמה, וכן להרתיע חברות מקומיות וזרות מלהשקיע משאבים בפרויקטים מסוג זה".

לסיום כותב רוה: "הנכם מתבקשים לקבוע ללא דיחוי את מחיר המים המותפלים, בהתאם להוראות החלטת הממשלה ובאופן שישקף את רמת המחירים שנקבעה בפרויקטי ההתפלה שבוצעו בישראל בשנים האחרונות".

תגיות