אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל חושש מהמשך התייקרות הדיור: "העליה במחירי הדירות תשליך על יציבות המגזר הפיננסי" צילום: חיים צח

בנק ישראל חושש מהמשך התייקרות הדיור: "העליה במחירי הדירות תשליך על יציבות המגזר הפיננסי"

פרוטוקולי הנהלת בנק ישראל חושפים את החשש מפני השלכות שליליות של מגזר הנדל"ן על המגזר הפיננסי. עוד פורסם כי היחלשות היורו גרמה לצניחה של 1.5 מיליארד דולר ביתרות המט"ח של ישראל בחודש מאי

07.06.2010, 22:17 | אמנון אטד

הנהלת בנק ישראל חוששת מהשפעת התייקרות הדירות בישראל על המגזר הפיננסי, כך עולה מפרוטוקולי דיוני הריבית של בנק ישראל שהתפרסמו היום (ב'). "סביר כי להמשך העליות החדות במחירי הדירות עלולות להיות השלכות שליליות על יציבות המגזר הפיננסי" - כך נאמר בדיוני הריבית שהתקיימו לפני שבועיים, ושבהם השתתפו המפקח על הבנקים רוני חזקיהו, נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר וארבעה חברי הנהלת הבנק המרכזי.

השתתפותו של חזקיהו בדיוני הריבית, זו הפעם השנייה תוך שלושה חודשים, היא סימן מובהק לחשיבות הרבה שמייחס בנק ישראל לנושא התייקרות הדיור בישראל - מאחר שחזקיהו אינו חבר בפורום הריבית המצומצם. המשתתפים בדיונים העריכו כי לא קיימת "בועה" בשוק הדיור, אף שב־12 החודשים האחרונים עלו מחירי הדירות בישראל בשיעור של 21.9%.

 

היורו נחלש, פישר ממשיך לקנות, והיתרות מצטמקות

מפרסום נוסף ששחרר היום בנק ישראל עולה כי היחלשותו המתמשכת של מטבע היורו בעולם כרסמה גם בחודש מאי בהיקף יתרות המט"ח של ישראל. יתרות מטבע חוץ, המוצגות במונחי דולר, צנחו ביותר מ־1.5 מיליארד דולר במהלך החודש הקודם, על רקע היחלשות של כ־8% בשער היורו מול הדולר בתקופה זו.

למרות התנודות ביורו ובדולר המשיך בנק ישראל גם בחודש שעבר לרכוש מטבע חוץ, בסכום מצטבר של 625 מיליון דולר. רכישות אלו קיזזו חלקית את הצניחה "על הנייר" ביתרות המט"ח, שנגרמה מהיחלשות היורו, וזו הסתכמה בכ־1.06 מיליארד דולר. בסוף מאי היקפן של יתרות המט"ח של ישראל עמד על כ־63.4 מיליארד דולר. הרכב יתרות המט"ח והנתח של היורו מתוכן מעולם לא נחשפו על ידי בנק ישראל, כנהוג בבנקים מרכזיים בעולם.

איתות מהפרוטוקולים: הריבית תישאר ללא שינוי

פרוטוקולי הדיונים שפורסמו היום מגלים עוד כי בכוונת בנק ישראל להשאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 1.5%, גם במהלך החודשים הבאים. זאת אף על פי שהריבית הריאלית (היחס בין ריבית בנק ישראל לאינפלציה הצפויה) ירדה בחודש מאי לרמה של 1.2%־ לעומת 1.1%־ באפריל.

פרוטוקול דיוני הריבית מגלה כי חברי הנהלת הבנק ציינו בפני פישר שהעלאת ריבית לפני ביצוע מהלך דומה בחו"ל מגדילה את האטרקטיביות של השקל וגורמת לייסוף. משתתפי הדיונים ציינו כי על רקע ההתפתחויות בכלכלה העולמית צפויה הריבית בארה"ב לעלות רק במחצית השנייה של השנה, ואילו באירופה לא מתוכננת העלאת ריבית.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
הבעיה של בנק ישראל אינה מחיר הנדל"ן כיום...
אלא מה יקרה ביום שהמחירים יתחילו לרדת או ביום שבו לאנשים יהיה קשה לעמוד בהחזרים בין אם עקב עליית האבטלה ובין אם עקב עליית הריבית. שלא לדבר על תרחיש של שילוב בין הגורמים (מחירים יורדים ואבטלה גדלה). ברגע שמשהו מהתרחישים הללו יקרו (והם יקרו כך או אחרת) הנדל"ן והמשכנתאות ינחתו כמו צונאמי על האזרחים ומהם על הבנקים (מישהו אמר סאב פריים?). זה מה שבעיקר מטריד את בנק ישראל וטוב שיש מישהו שחושב במדינה הזאת גם צעד קדימה ולא רק אתמול והיום כמו בממשלה.
קורא בין השורות  |  08.06.10
2.
למי שמבין בשפה הכלכלית זה ברור שבנק ישראל צועק פה על הממשלה
הוא בעצם אומר להם שיש כרגע משבר אדיר בפוטנציה בשוק שיכול להוביל לקריסה של המשק. העניין הוא שלבנק ישראל אין כמעט כלים להלחם במחירי הדיור מלבד הריבית, והעלאת הריבית היא מאוד בעייתית כשריביות של מדינות אחרות נמוכות כל כך. לממשלה, במיוחד לאוצר, מנהל מקרקעי ישראל ומשרד השיכון יש המון דרכים לעשות זאת. בסופו של דבר הכל עניין של ביקוש והיצע, אם הממשלה רוצה היא יכולה לארגן התחלות בנייה מיידיות של 70-80 אלף יח"ד. זה דורש מעט השקעה כספית והרבה מאוד עבודה. ע"מ שזה יקרה דרושה פה מחוייבות של כל הגורמים הנ"ל. דרושה פה הגדרת יעדים של הממשלה להוריד את מחירי הדיור למכפילים חציונים בהתאם לארה"ב והממוצע המערבי. דרושה השקעה כספית בהתחדשות עירונית, בעיקר בתמ"א 38, הממשלה חייבת להעניק פה עוד תמריצים אחרת זה לא יזוז. צריך ואפשר לפתוח מכרזי בנייה, כולל בניית התשתיות, גם לחברות מחו"ל ע"מ לעודד את התחרות בשוק שהוא יחסית רגוע. צריכים להבין שבנק ישראל נמצא בפניקה מהעניין, וגם שהוא אומר שאין בועה הוא פועל כאילו יש פה בועה בסדר גודל של משבר הסאב פריים בארה"ב. הממשלה יודעת את זה, עכשיו היא צריכה להתחיל לפעול.
לוקו22 , תל אביב  |  08.06.10