אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנבואה ניתנה לבנקאים צילום: אי פי אי

הנבואה ניתנה לבנקאים

גולדמן זאקס ובנק UBS, כמו מוסדות פיננסיים אחרים, מנסים לנבא בעזרת מודלים כלכליים מי תזכה במונדיאל. האם מדובר בהימור או בתחזית מדויקת?

09.06.2010, 10:50 | ניצן פלד

אירועי כדורגל, בייחוד המפעלים הגדולים שלו כמו ליגת האלופות והמונדיאל, מחברים בין אנשים. זה קורה וממש אפשר להרגיש את זה. הם מפשיטים מאיתנו כל כך הרבה שכבות עד שנותר רק הילד ההוא, שבכיתה ד' הבקיע מקצה המסדרון עם פחית מעוכה, בעיטה שהיתה לשיחת היום בשכבה.

אבל אלו לא רק ילדים שהופכים את הכדורגל - עם פחית או עם כדור שעוצב בנאס"א - לשיחת היום. כולם ידברו בשבועות הקרובים על המונדיאל. בעצם, כולם כבר התחילו לדבר על המונדיאל - וחלק מנסים להעביר את פסי השיחה מהעולם הרגשי (שער שנכבש עם פחית מעוכה) אל המדעי. וכך אנחנו רואים עוד ועוד דו"חות של בנקים וגופים רציניים שמנסים לנבא את הזוכה במונדיאל - וזה הרי מה שכולם עושים.

אנחנו התמקדנו בדו"ח של הבנק השוויצרי UBS לקראת המונדיאל וגם בדו"ח דומה שהפיקו בגולדמן זאקס.

מהדו"חות האלה, עשרות עמודים של טבלאות, ניתוחים, מידע כלכלי, נתונים סטטיסטיים, ציטוטים מאנשי כלכלה, ממשל וכדורגל, תמונות נוף וגרפים, אפשר להפיק הרבה מאוד מסקנות, ומיד ניגש אליהן. אבל הכל מתגמד מול העובדה הפשוטה הבאה: אף על פי שהם מתיימרים לנבא את זהות הזוכה על פי מודלים כלכליים, אחרי שהצליחו או נכשלו בכך בעבר - הרי הפעם אף אחד מהם לא מוכן ללכת עד הסוף ולומר לנו איזה שם המחשב שלו העלה בסוף החישוב. ככה זה כשאתה יותר מדי מודע לעצמך.

נבחרת ספרד. לפי גולדמן זאקס תגיע לחצי גמר. לפי UBS יש לה 4% סיכויים לזכייה, צילום: איי פי נבחרת ספרד. לפי גולדמן זאקס תגיע לחצי גמר. לפי UBS יש לה 4% סיכויים לזכייה | צילום: איי פי נבחרת ספרד. לפי גולדמן זאקס תגיע לחצי גמר. לפי UBS יש לה 4% סיכויים לזכייה, צילום: איי פי

"כולנו מכורים לכדורגל"

כשהתחיל הפלייאוף הנוכחי של ה־NBA ניסינו את מזלנו בניחוש מראש של מנצחות כל הסדרות. הסיכון לא היה גדול, הרי לא שיש לנו איזשהו מוניטין יוקרתי במיוחד שיש להגן עליו. מקסימום יכתבו טוקבקים עוקצניים. אבל אנחנו לא לבד. גם סוללת הפרשנים של ESPN עשתה דבר דומה, ולקראת המונדיאל אני באופן אישי הכנסתי את ניחושיי בארבעה משחקי הימורים פרטיים. אבל כשמדובר באנשים שלא מסכנים רק את המוניטין שלהם, אלא את זה של החברה השווה מיליונים שבראשה הם עומדים, יצר ההרפתקנות הילדותי הזה מפנה את מקומו לחישובים מחושבים.

כשאנדראס הופרט מ־UBS כותב בהקדמה שלו לדו"ח של הבנק השוויצרי שבו הוא עובד ש"כולנו כאן אנליסטים רציניים, כלכלנים ואסטרטגים, אבל כולנו גם מכורים לכדורגל", הוא בסך הכל רוצה לומר - גם אנחנו ילדים. למרות החליפות, למרות הבלאקברי, למרות האאודי A6 והשעון ב־5,000 דולר. וקל להאמין לו. אבל כשהוא מיד אחר כך מציין ש"השתמשנו בארגז הכלים שלנו בניסיון לפענח מי תהיה אלופת העולם", צריך לקרוא בין השורות מה הוא באמת אומר. הכוונה היא שהמוניטין של החברה שלו כגוף המנתח נתונים עומד למבחן.

והרי זה דבר מטורף לגמרי לעשות, לא? להניח שאתה מסוגל לנחש מה יקרה בטורניר כמו המונדיאל ברמה כזאת שאתה מוכן לסכן - ולו במעט - משהו יקר ערך כמו המוניטין שלך בתור חטיבת המחקר של אחד הבנקים המובילים בעולם. האומנם טירוף?

תוצאות באחוזים

הכדורגל, ככה אנחנו אוהבים לחשוב, הוא לחלוטין בלתי צפוי. זו אחת הסיבות שגם כלכלנים, אנליסטים ואסטרטגים - שכל היום נוברים במספרים בניסיון לצוד את האלמנטים הבלתי צפויים - מתים עליו. אבל אם מסתכלים על טורניר גמר הגביע העולמי בכדורגל, קל מאוד לנתח את המגמה העיקרית בו, זו הנוגעת לזהות הזוכה.

שבע מדינות זכו בתואר אלופת העולם בכדורגל. רק שבע. ב־18 טורנירים שונים. והן מתחלקות כך: אורוגוואי, שהניפה את הגביעים ב־1930 וב־1950, היא כבר מזמן לא פקטור ברמות האלה. אנגליה וצרפת - האחרונה להצטרף למשפחה - זכו רק פעם אחת, על אדמתן. נשארנו עם ארבע. ארגנטינה זכתה פעמיים: ב־1978, גם כן בביתה, וב־1986 במקסיקו, עת שיחק בשורותיה דייגו מראדונה, גדול כדורגלני הטלוויזיה בצבע. גרמניה היתה אלופת העולם שלוש פעמים: ב־1954 (בשוויץ, שכנתה מדרום), ב־1974 בביתה שלה וב־1990 באיטליה (לא שכנה, אבל בשכונה).

איטליה אף היא עשתה זאת ארבע פעמים. איפה? בצרפת (שכנה), באיטליה (ביתה), בספרד (בשכונה)  וגרמניה (בשכונה). והנה נשארנו רק עם ברזיל. אלופת העולם חמש פעמים, שדווקא את הטורניר שאירחה ב־1950 הפסידה. אז איפה היא זכתה? ב־2002 ביפן ובקוריאה הדרומית, ב־1994 בארה"ב, ב־1970 במקסיקו, ב־1962 בצ'ילה וב־1958 בשבדיה. ברזיל היא היחידה שזכתה באליפות העולם על אדמת היבשת המתחרה (במאבק בין אירופה לדרום אמריקה). וגם זה קרה לפני 52 שנה. אבל שימו לב: ברזיל היא גם היחידה שניצחה במקומות ה"ניטרליים" כמו ארה"ב ומזרח אסיה. אז מה יהיה בדרום אפריקה - המונדיאל הראשון על אדמה אפריקאית?

נבחרת איטליה. בעלת 18% לזכייה ב-UBS אבל לא תעפיל לחצי הגמר לפי גולדמן זאקס, צילום: איי אף פי נבחרת איטליה. בעלת 18% לזכייה ב-UBS אבל לא תעפיל לחצי הגמר לפי גולדמן זאקס | צילום: איי אף פי נבחרת איטליה. בעלת 18% לזכייה ב-UBS אבל לא תעפיל לחצי הגמר לפי גולדמן זאקס, צילום: איי אף פי

ובכן, את התשובה לא תמצאו בדו"חות של גולדמן זאקס ושל UBS. האמריקאים מוכנים לתת לכם רק את ארבע העולות לחצי הגמר (ברזיל, ארגנטינה, אנגליה וספרד). UBS בכלל מתחכמים (או מתחמקים) ונותנים את התוצאות שלהם באחוזים. רוצים לדעת למי יש הכי הרבה סיכוי לעלות משלב הבתים? בבקשה: דרום אפריקה, המארחת, עם 78%. ברזיל שנייה עם 74%. ומה עם העולות לחצי הגמר? כאן כבר ברזיל - היחידה כאמור שזכתה בטורניר ביבשת מתחרה ו/או ביבשת ניטראלית - עולה למקום הטבעי שלה עם 49%. במילים אחרות: 1 ל־2 שברזיל בחצי. גרמניה שנייה עם 38%. אבל זה לפני שמיכאל באלאק נפצע. אנגליה רק שביעית עם 21%. ובנוגע לזוכה, תודה ששאלתם, זה המצב: ברזיל 22%, גרמניה 18%, איטליה 13%. סוגרות את רשימת הפייבוריטיות: הולנד (גמרים ב־1974 וב־1978), צרפת, ארגנטינה, ספרד (אלופת אירופה) ואנגליה.

התמונה ברורה: לא בגולדמן זאקס ולא ב־UBS לא באמת רצו לתת לכם משהו לנגוס בו. למה? אולי כי הם לא רוצים שאחר כך הסיפור הזה יבוא וייתן להם ביס משל עצמו. נראה שבבנקים האלה חושבים שיש אנשים שזה משנה להם. אחרת, למה לא לתת את הניחוש האולטימטיבי, היחיד, שאינו משתמע לשתי פנים, כפי שעשו בעבר? התשובה היא: כי הם פספסו משהו בהבנה שלהם את הכדורגל.

חלק מהכיף

בספורט בכלל ובכדורגל בפרט, ההימורים והניחושים הם חלק מהכיף. חלק מהספורט. אם למישהו היתה בעלות על היכולת לצפות מה עתיד לקרות הוא היה: א' - מולטי מיליארדר, וב' - מוציא את כל הכיף מהעניין. למזלנו, לאיש אין יכולת כזאת. גם לאנליסטים, כלכלנים ואסטרטגים. ובכל מקרה, אם הם היו צודקים או טועים, אף אחד לא היה מחזיק את זה נגדם. כי בכדורגל, כמו שאתם יודעים, חיים משבת לשבת. ובמונדיאל חיים מארבע שנים לארבע שנים. ברגע שהשריקה האחרונה נשרקת, ההימורים נזרקים לפח כי הם מילאו את ייעודם. שהוא, אגב, לא באמת לנבא מי ינצח, אלא רק לשמור על מתח עד שנדע בוודאות.

לעומת זאת, אם הם טרחו לכתוב את הדו"חות האלה, ואנחנו טורחים לקרוא ולנתח אותם, כנראה מישהו כאן כן מבין מה באמת חשוב בכדורגל: למצוא דרכים להעביר את הזמן עד שהדבר האמיתי מתחיל.

כך מנבאים את זהות אלופת העולם בכדורגל בהסתמך על מודלים כלכליים

 

UBS וגולדמן זאקס אינם הגופים הכלכליים היחידים שלקחו על עצמם לנסות ולנבא את התפתחות המונדיאל הקרוב. בשנים האחרונות ניסו גם בנקים נוספים לפצח את החידה.  איך הם עושים את זה? מביאים בחשבון שלושה פקטורים: 1) הכוח הכלכלי של המדינה. כאן ניתן המשקל המרבי לתל"ג, לגודל האוכלוסייה ולתל"ג לנפש, וכמו כן למדד איכות החיים. 2) מגמות. בניתוח של אותם נתונים מהפקטור הראשון מובאות בחשבון מגמות של השנים האחרונות, לרבות פרויקטים עתידיים המתוכננים למדינה וצפויים לשנות מגמות אלה. 3) תוצאות עבר בזירה הבינלאומית, בייחוד במונדיאל. לנתונים שעולים מהאלמנטים הללו הם נותנים ערכים ומשלבים במודלים הכלכליים שעמם עובדים באותו בנק באופן שוטף. התוצאות, אגב, לא תמיד יותר טובות מאשר הניחושים של הבן שלכם.

"הנבואה של UBS"

סיכוי לזכות:

1. ברזיל 22%

2. גרמניה 18%

3. איטליה 13%

4. הולנד 8%

5. צרפת 6%

6. ארגנטינה 5%

7. ספרד 4%

8. אנגליה 4%

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
שוק VS אנליסטים
באתרי הימורים ניתן לראות את היחסים הבאים ספרד 0.25 ברזיל 0.235 ארגנטינה 0.15 אנגליה 0.14 הולנד 0.11 גרמניה 0.07 איטליה 0.06 כיוון משערי ההימורים באתרים נקבעים ע"י הציבור ,(ככל המהמרים יותר על קבוצה מסויימת תמורה להימור יורד/ההימור מתייקר) סביר להניח כי היום אנחנו נמצאים בשיווי משקל. נראה שיש פה קבוצות שמתומחרות בחסר. לדוגמה גרמניה. או ניתן להכנס ב"שורט " על ספרד, כלומר לקנות את ההימור שהספרד לא תזכה. יש גם הימורים כאלה.
אנטון  |  09.06.10
לכל התגובות