אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך ללמד ישראלים נימוס? צילום: shutterstock

איך ללמד ישראלים נימוס?

בתור התחלה, מטרתך היא להנחיל את ההתנהגות החיובית בקרב הרוב, והם כבר יעשו עבורך את שאר העבודה. אם תיעזר בילדים, האפקטיביות תגבר

10.06.2010, 09:45 | דן אריאלי

אני מלמד עיצוב במכון הטכנולוגי בחולון. אנחנו עובדים על קמפיין פרסומי לשיפור ההתנהגות של ישראלים בתור, בכביש ובשמירה על הסביבה. אבל זה לא פשוט. האם יש לך עצות שיעזרו לנו ליצור אצל אנשים מחויבות ולנטרל את הציניות שלהם?

תודה, אורי ע'

אורי היקר,

הצבת לעצמך משימה לא פשוטה - לשנות נורמות חברתיות. זה אפשרי, אבל קשה. ממה שאנחנו יודעים, נורמות חברתיות הן דבר שקל ליצור וקשה לשנות. מרגע שאנשים מתחילים להתנהג בדרך כלשהי הם לרוב מתמידים בה וסוחפים אחריהם עוד אנשים, עד שבסוף ישנה נורמה אחת שלטת. כלומר, בדרך כלל או שכמעט כולם יתנהגו יפה בתור או ההפך, אבל הסיכוי ל"נורמת אמצע" נמוך.

איך משנים נורמות? הספר "פסיכולוגיית השכנוע" של ד"ר רוברט קאלדיני מתאר ניסוי שבדק איך אנשים מתנהגים כשהם נקלעים למקום מלא פסולת. התברר שכאשר אנשים רואים שרבים סביבם זורקים זבל ברחוב, הם יתיישרו לפי הנורמה החדשה וילכלכו בעצמם. אבל אם הם יראו רק אדם אחד או שניים מלכלכים, אז יקרה ההפך: הנורמה החיובית תתחזק אצלם, והם ייצאו מהאדישות ויפעלו לעצור את המלכלכים ולשמור על הניקיון. לפי הניסוי, הנורמה השלטת היא זו שהרוב נוקטים בה, ואותו רוב ישפיע במהרה על המיעוט.

כך שבתור התחלה, מטרתך היא להנחיל את ההתנהגות החיובית בקרב הרוב, והם כבר יעשו עבורך את שאר העבודה.

איך משפרים את ההתנהגות של ישראלים בתור?, צילום: shutterstock איך משפרים את ההתנהגות של ישראלים בתור? | צילום: shutterstock איך משפרים את ההתנהגות של ישראלים בתור?, צילום: shutterstock

 

אבל איך משנים את התנהגות הרוב? העצה שלי היא שתנסה להיעזר בילדים. לילדים יש הרבה כוח, ולרגשות אשם כלפיהם יש השפעה חזקה הרבה יותר מקנסות כספיים, למשל. בארצות הברית תשדירי שירות ותוכניות חינוכיות משתמשים זה שנים בילדים כדי לגרום להורים להרגיש רע כשהם מעשנים או נוהגים בלי חגורת בטיחות, וזה אפקטיבי.

 

כמה עמיתים שלי ואני גם ערכנו ניסוי מוצלח בבית הספר של הילדים שלי, כשגייסנו את התלמידים לקמפיין לחיסכון במים, ולימדנו אותם איך לגרום להוריהם להרגיש רע כשהם לא סוגרים את הברז. נסה לחשוב בכיוון הזה, ואני מאמין שתצליח לנטרל קצת מהציניות, ואולי אפילו לשנות משהו קטן.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
נימוסים
רעיון נפלא, חשוב וקשה לביצוע. אני אישית מנסה לעשות זאת בסביבתי הקרובה וניתקל בלא מעט לעג (וגם הפסדים, עומד יפה בתור... ומפסיד...). השאלה שלי איזה ישראל ללמד ישראל "השניה" אני היום מכיר גם "שלישית" וגם "רביעית" ולא אציין את ההבדלים. אני מאחל לך הצלחה מלאה מכל הלב.
יוסף , צפון  |  11.06.10
2.
נראה אתכם משפיעים על אלו
שנוסעים עם מכוניות שטיפלו להן באגזוז כך שיעשה רעש או על אלו שנוסעים על "מוסיקה" שמורכבת מכל מיני בומים בווליום מטורף או על אלו שרוצים לפנות אבל כדי לחסוך לעצמם את התור ברמזור הפנייה, הם עומדים ראשונים בנתיב לנסיעה ישר, ומפריעים לכל התנועה. אחרי זה, נדבר.
11.06.10
1.
תודה
דן, תודה על התשובה. מעניין, בכיתה כאשר דיברנו על מנטרלי ציניות הזכרתי ילדים ואת מערכות הפירסום המוצלחות של הילדות שלי - "חבל על כל טיפה" ו"צא לנוף אך אל תיקטוף". הראשון גורם לבני דורי עד היום לסגור את המים כשאנחנו מסתבנים והשני הציל את צמחיית הבר הישראלית. שוב, תודה על התשובה והעצה מאירת העיניים - הקמפיין יעלה בקרוב, מקווה שתשמע עלינו.
אורי ע' , כפר אביב  |  10.06.10