אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך לטעום יין כמו מומחה צילום: shutterstock

איך לטעום יין כמו מומחה

מלאו עד השליש, בחנו את הצבע על רקע לבן, הביטו בטיפות על הדופן, תחבו את האף לכוס וגרגרו בשקט

10.06.2010, 09:43 | איציק שאשו
מלאו עד השליש

לצורת הכוס חשיבות לא מבוטלת בטעימת יין, מאחר שגודל הפתח משפיע על פיזור היין בפה. אבל גם אם סתם התנדבתם להיות אלה שמוזגים לכולם, כדאי לדעת שמקובל למלא עד שמגיעים לשיא הרוחב של הכוס. בהנחה שהיא תקנית, אנחנו מדברים על השליש התחתון שלה.

בחנו את הצבע על רקע לבן

מומחים נוהגים להסתכל ביין על כל מיני רקעים, אבל אפשר להסתפק בלהביט בו על רקע דף נייר או מפית לבנה, מה שיעזור לקבוע מהו צבעו האמיתי של היין. את ההטיה הקטנה של הכוס עושים כדי לוודא שהוא מספיק צלול, ושלא מטיילים בו גבישונים קטנים.

הביטו בטיפות על הדופן

הצמידו את בסיס הכוס אל השולחן וסובבו את היין פעמיים־שלוש בתוך הכוס. הפעולה הזאת נקראת Swirl, וחוץ מלגרום לכם להיראות ממש מיומנים, היא אחראית על "פתיחת" היין והוצאת הריחות שלו החוצה. בתום הפעולה הציצו בדפנות הכוס. טיפות היין שעושות את דרכן למטה נקראות Angel Tears והן יכולות לתת אינדיקציה לאינטנסיביות של האלכוהול ביין. גלישה אטית למטה פירושה לרוב רמת אלכוהול גבוהה יחסית.

טועם יין. תחבו את האף לכוס, צילום: shutterstock טועם יין. תחבו את האף לכוס | צילום: shutterstock טועם יין. תחבו את האף לכוס, צילום: shutterstock

תחבו את האף לכוס

פעולת ההרחה נועדה לקבוע אם היין לטעמכם. אחרי פעולת Swirl קצרה קרבו את הכוס לכדי סנטימטרים ספורים מהפנים, "צללו" פנימה עם האף, קחו נשימה והחזיקו אותה כשתי שניות. ראו אם הריח יותר מזכיר פירות, פרחים, שוקולד או עשן.

גרגרו בשקט

הרעיון המרכזי הוא "לשטוף" ביין את כל חלקי הלשון, כדי לכסות את כל הרצפטורים, חיישני הטעם שמפוזרים עליה (אלו שמזהים מתיקות נמצאים בקדמת הלשון ואלה של החמיצות מעט אחורה יותר). הפעולה עצמה דומה לגרגור מים עדין מאוד, וכמובן בלי הרעש. השאירו את היין בפה למשך כמה שניות ובמהלכן פתחו קצת את השפתיים, כמו בשריקה, והכניסו טיפונת אוויר.

דעו למה לשים לב

 

1. אם מדובר ביין בעל אחוז אלכוהול גבוה יחסית (נגיד, 15%), ועדיין הצלחתם לזהות מרכיבי טעם אחרים, כנראה מדובר ביין איכותי.

2. יין שנותן תחושה חמוצה ויבשה של נגיסה בפרי לא בשל נחשב ליין עם טעם "לא מאוזן". הדבר שאחראי לטעם הלא מאוזן הוא "עודף טאנינים".

3. טועמי יין מדברים על "Length" - הזמן שלוקח לטעמים להתנדף מהפה לאחר הלגימה. כמה שיותר זמן - יותר טוב. 20 שניות זה לא רע בכלל.

שאלות שיעצבנו את הסומלייה שלכם

1. למה רק יין, לא היה לך כוח ללמוד על כל המשקאות?

2. יש לי בבית יין קידוש מ־1984. כמה נראה לך שהוא שווה היום?

3. כולה טרופית בבקבוק זכוכית, למה כזה יקר?

4. אפשר עוד פיתות?

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
הדרכת יין קצרה שכתבתי. תהנו.
מושגי יין: עפיצות – תחושת יובש של החניכיים והשפתיים כמו אחרי אכילת פרי בוסר כמו בננה. טאנין – חומר הנמצא בענבים ובחביות עץ בהן מאחסנים את היין היוצר את תחושת העפיצות. יין יבש – יין שלאחר התססתו נשארה בו כמות קטנה של עד 4 גרם סוכר לליטר. יין חצי יבש – יין שלאחר התססתו נשארה בו כמות של בין 15 ל 20 גרם סוכר לליטר והוא מעט מתקתק. יין מתוק/קינוח – יין שהתסיסו אותו תקופה קצרה מאוד ונשאר בו סוכר רב או שהוסיפו לו סוכר. יין נתזים – יין שהוחדר לתוך הבקבוק שלו פחמן דו חמצני. מתאפיין בבועות גדולות. יין רוזה/סמוק – יין שהוכן מענבים אדומים והקליפות הוצאו בתחילת תהליך התסיסה ונשאר רק גוון אדום אך היין צלול. יין מבעבע – יין עם בועות מתסיסה טבעית. מתאפיין בבועות קטנות. שמפנייה – יין מבעבע בתסיסה טבעית המופק מענבי שרדונה, פינו נואר ופינו מונייה כאשר כל התהליך של ייצור היין מתחילתו ועד סופו כולל בציר הענבים חייב להתבצע בחבל שמפיין שבצרפת. שמפיין מתוד – יין שהוכן בשיטה בה מכינים שמפנייה, אך לא ניתן לקרוא לו שמפנייה מפני שהוא אינו מגיע מחבל שמפיין שבצרפת. בוקה – הריח אותו מפתח היין בעקבות תהליך הייצור, קרי – היישון והביקבוק. ארומה – הריח של היין המיוחס לזן הענבים. יין זני – יין המכיל 85% של ענבים מזן אחד. יין ג'נרי – יין המכיל שני זנים או יותר שאף אחד ממרכיביו אינו עולה על 84% מכמות הענבים בהם השתמשו לייצור היין. יין שיורי – יין שניחוחו נשאר בפה לאחר לגימתו. הכנת יין: יין הוא תסיסה של ענבים אדומים או לבנים. בתהליך הכנת היין משתמשים בשמרי פרא בלבד, על כן לא שוטפים את הענבים לפני סחיטתם. את ההתססה של היין מבצעים על פי רוב עם הקליפות והגלעינים בתהליך שיכול לקחת אפילו כמה ימים. לאחר ההתססה מסננים את היין ומעבירים אותו לחביות עץ למנוחה. לאחר מכן יותן לבקבק את היין ולהפיץ אותו לחנויות. יין אדום נשמור בטמפרטורות של בין 14 ל 17 מעלות צלזיוס. יין לבן נשמור בטמפרטורה של 4 מעלות צלזיוס.
אופיר מיכאל , אריאל  |  12.06.10