אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פותח חשבון: מבחן האחריות צילום: אוראל כהן

פותח חשבון: מבחן האחריות

פרשת כאל לא יורדת מסדר היום, אבל עד כה טרם הובהרה אחריות הדירקטורים לכשלים שהתגלו

10.06.2010, 07:21 | תומר זלצר
"הדירקטוריון צריך לקבוע את האסטרטגיה, ואסטרטגיה מתחילה בניהול סיכונים. תפקיד הדירקטוריון הוא לקבוע מה עושים, ויותר חשוב - מה לא עושים", את הדברים האלה אמר באחרונה המפקח על הבנקים רוני חזקיהו בכנס לשכת המבקרים הפנימיים. חזקיהו דיבר באופן כללי על דירקטוריונים של תאגידים בנקאיים, אבל אי אפשר שלא להתייחס לדבריו בקשר לפרשה אחרת שלא יורדת מסדר היום בחודשים האחרונים - ההסתבכות האחרונה של חברת כרטיסי האשראי כאל שבבעלות בנק דיסקונט.

בפברואר השנה התפטר בעז צ'צ'יק מתפקיד מנכ"ל כאל בעקבות אי־סדרים שהתגלו בכמה פעילויות של החברה, ובראשן הסליקה הבינלאומית - סליקה אלקטרונית של עסקאות באינטרנט. לפני שבועיים נרשמה התפתחות משמעותית לאחר שדיסקונט הגיש תלונה במשטרה נגד צ'צ'יק.

ליקויים בניהול סיכונים

את ההיבטים הפליליים, ככל שישנם, תבדוק המשטרה, אבל שאלה מרכזית אחרת היא מהי אחריות דירקטוריון כאל ודירקטוריון דיסקונט לכשלים שהתגלו בפעילות הסליקה הבינלאומית. המבקר הפנימי של דיסקונט, שקיים בדיקה מקיפה בכאל, גילה "ליקויים בתחום ניהול הסיכונים, אי־קיום של בקרות ותיעוד, אי־ציות לכללי הארגונים הבינלאומיים ואי־קיום, לכאורה, של חובות הנובעות מכללי איסור הלבנת הון".

פעילות הסליקה הבינלאומית היתה, כפי שאפשר לראות בנתונים שלמעלה, בוננזה אמיתית. רווחי החברה־הבת כאל אינטרנשיונל, שריכזה את הפעילות החל מינואר 2008, צמחו עד לכ־25% מהרווח הנקי של כאל בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2009.

ברור שכאל נכנסה לתחום הסליקה הבינלאומית מהר מדי, וללא מנגנוני בקרה מתאימים שימזערו את הסיכון שבפעילות, שהתממש מהר מאוד, היא קיבלה קנסות בהיקף של כ־20 מיליון דולר מוויזה אירופה ומסטרקארד, וחמור מכך, המוניטין של החברה ספג פגיעה אנושה.

השאלה המרכזית לגבי תפקודם של הדירקטורים היא האם מישהו מהם ניסה לקלקל את חגיגת הרווחים, ותהה על הצמיחה המהירה מדי בתחום הסליקה באינטרנט? האם מישהו תהה בקול רם על הבחירה לעסוק בסליקה אינטרנטית של עסקאות רווחיות שבצדן סיכון גבוה - תחום שחברות כרטיסי האשראי המתחרות בכאל, ישראכרט של בנק הפועלים ולאומי קארד של בנק לאומי, הקפידו שלא להיכנס אליו?

ראשי דיסקונט שומרים על דממת אלחוט

בכאל מתקיימת בחודשים האחרונים הפקת לקחים, שבמסגרתה גם הועברו מתפקידם בכירים בכאל אינטרנשיונל. גם שירותיו של עו"ד דוד חודק נשכרו כדי לבדוק את דרך ההחלטות בכאל ובכאל אינטרנשיונל בראי הממשל התאגידי. אבל האם כל מה שיידרש מהדירקטורים הוא לעבור קורס "נהיגה מונעת" אצל עו"ד חודק, ואפשר יהיה לעבור הלאה?

עוד נקודה שחשוב לשים אליה לב היא הבחירה בזהות מחליפו של צ'צ'יק. מנכ"ל בנק דיסקונט גיורא עופר, שהחליף את שלמה זהר כיו"ר כאל בינואר השנה, החליט למנות לתפקיד מנכ"ל כאל החדש את איש אמונו ומי שכיהן עד לאחרונה כמשנה שלו בבנק דיסקונט, ישראל דוד. אותו דוד כיהן כדירקטור בכאל מאז שנת 2002 ואף היה דירקטור בכאל אינטרנשיונל. יש הרבה מאוד שאלות שדורשות תשובות מראשי דיסקונט, אבל אלה מקפידים לשמור כרגע על שתיקה. הפעם היחידה שבה התייחס מנכ"ל בנק דיסקונט גיורא עופר לעניין, במסיבת העיתונאים השנתית של דיסקונט במרץ, הוא רק ציין בקצרה כי המבקר הפנימי בדק את התנהלות הדירקטוריון ולא מצא בה דופי. קולו של בנק ישראל טרם נשמע בפרשה הזו. האם מדובר במצב זמני?

תגיות