אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ירון ייני: "באתי לעזור לשירי ולטבי, ותראה מה קרה" צילום: בועז אופנהיים

ירון ייני: "באתי לעזור לשירי ולטבי, ותראה מה קרה"

סוחר השלדים הבורסאיים טוען כי חקירת רשות ני"ע לא עסקה בהלוואה בריבית של 66% שנתן ללנדמארק גרופ. על עסקת המניות השנויה במחלוקת עם תשואה 10 הוא אומר: "באתי לעשות לשירי טובה"

13.06.2010, 14:47 | סיון איזסקו

במהלך משולב פשטה בשבוע שעבר  רשות ניירות ערך על משרדיהן של לפחות שלוש חברות: לנדמארק גרופ שבשליטת נמרוד טבי, תשואה 10 שבשליטת מנכ"ל מפלגת העבודה ויצמן שירי ואפסוינג שבבעלות ירון ייני.

טבי, שירי וייני נחקרו בידי הרשות, ועם ייני נחקר גם מוטי מנשה העובד באפסוינג. כל הנחקרים שוחררו בתנאים מגבילים, ובין השאר נאסר עליהם לשוחח זה עם זה בנושאי החקירה.

אפסוינג היא חברת הסחר בשלדים בורסאיים שמכרה את לנדמארק גרופ ותשואה 10 לטבי ולשירי, אשר יצקו לתוכן פעילויות נדל"ן לאחר הרכישה.

ככל הידוע אין קשר ישיר בין לנדמארק גרופ לתשואה 10, והחוט המחבר ביניהן הוא ייני, אשר המשיך ללוות אותן ולבצע עמן עסקאות: ב־2008 גייסה לנדמארק גרופ 5 מיליון שקל מאפסוינג בריבית של 66% בשנה - כאשר ההלוואה היתה מגובה בשעבוד על קרקע במזרח אירופה; באותה שנה מכרה תשואה 10 מניות לייני, אך הסכימה לבטל את העסקה לאחר שמחירן ירד בחדות.

לנדמארק גרופ ותשואה 10 גם מצויות כיום במשא ומתן להסדר עם בעלי איגרות החוב, לאחר שכשלו לפרוע את החוב כלפיהם.

נגד לנדמארק גרופעומדת תביעה ייצוגית  שהגישה הראל פיא קרנות נאמנות בטענה כי תשקיף ההנפקה של החברה, אשר פורסם ב־21 במאי 2007, כלל פרטים מטעים. רשימת הנתבעים כוללת 16 גופים ובהם החברה עצמה, בעל השליטה טבי המשמש גם יו"ר ומנכ"ל, המנכ"ל לשעבר יוסי עוז והחתמים שהובילו את ההנפקה.

היקף התביעה עומד על כ־194 מיליון שקל ובאחרונה הודיעה רשות ני"ע כי בכוונתה לממן לתובעים את ההליכים המשפטיים. בכתב התביעה נגד לנדמארק גרופ נטען כי "כל מי שרכש ניירות ערך שהוצעו בתשקיף - בין אם הרכישה בוצעה בהנפקה ובין אם במסחר בבורסה - זכאי לשלל סעדים כלפי הנתבעים שחתמו על התשקיף ונהגו בו בתרמית". ל"כלכליסט" נודע שגם תוכנה של התביעה עמד במוקד החקירה של הרשות.

בסוף השבוע אמר ייני ל"כלכליסט" כי "החקירה כלל לא עסקה בהלוואה ללנדמארק גרופ. אמרו לי שבתור יועץ להנפקה של לנדמארק גרופ אולי אני יודע על פרט מטעה בתשקיף שלא ידעתי אז. שאלו אותי הרבה שאלות על רומניה (לנדמארק גרופ פעילה במזרח אירופה - ס"א), למשל האם אני יודע על אנשי קשר שלהם ברומניה, האם הייתי קשור לעסקאות שם. אמרתי להם שבחיים לא הייתי מעורב ואני לא יודע. אז אמרו לי: 'תודה רבה - אתה יכול ללכת'".

על לנדמארק גרופ ותשואה 10 אמר ייני כי "מותר לחברות בורסאיות להיכשל. האבסורד הוא שהרשות אסרה עליי לדבר עם נמרוד טבי ועם ויצמן שירי. יש פה חברות שכשלו והרשות בודקת אם הכל שם תקין. לא בטוח שיש משהו לא תקין ולא בטוח שימצאו משהו".

באשר להלוואה שנתן בריבית של 66% בשנה המגובה בנכסים של לנדמארק גרופ, אמר ייני כי "החברה עמדה בפני שוקת שבורה. נתתי לה הלוואה כדי שהפרויקטים שלה יחיו. אותה הלוואה של 5 מיליון שקל ב־2008 היתה אמורה להיפרע בתוך שלושה חודשים, אבל אחרי שנתיים קיבלתי בחזרה רק כ־3 מיליון שקל. אז איזו משמעות יש לריבית שכתובה על הנייר? מה זה משנה כמה ריבית נרשמה אם הם לא מחזירים את הכסף? כשכותבים שלנדמארק לקחה מייני הלוואה בריבית של 66%, זה יוצר קונוטציה של מעשה נוכלות, אבל מדובר בהלוואה שעברה את כל האישורים הנדרשים כולל אישורי דירקטוריון".

בלי בארות נפט

התביעה נגד לנדמארק גרופ עוסקת, בין השאר, בנכס בווירג'יניה, שבארצות הברית, שטבי העביר מבעלותו הפרטית ללנדמארק גרופ, בעת שרכש את השלד והנפיק את האג"ח. "לא נכון להגיד שנחקרתי בעניין הנכס בווירג'יניה וגם לא בעניין התביעה הייצוגית", אמר טבי ל"כלכליסט".

אז מה היתה סיבת החקירה?

"אני לא יודע מה הרשות חיפשה בדיוק, אבל כשקראתי את הכתבה (שפורסמה באתר האינטרנט של 'כלכליסט' ביום חמישי - ס"א) וראיתי מי הנחקרים הנוספים, הצלחתי לחבר אחת ועוד אחת. אני שמח שפרסמתם את הדברים, כי עכשיו החששות מוגבלים, ואף אחד לא חושב שאולי העברתי באר נפט או קרקע ברומניה מהחברה לכיסי הפרטי".

בימים אלו מצוי טבי בישורת האחרונה של גיבוש הסדר עם בעלי האג"ח, שמהם גייס כ־170 מיליון שקל ב־2007. "התזמון של החקירה אומלל", טוען ייני, "אבל ממצאיה לא צריכים להעיב על ההסדר".

תוכל לספר על החקירה?

"החוקרים לא הגישו לי קינלי וקולה, ולא ישבתי וקראתי עיתונים. אבל הגישו לי מים והתייחסו אליי כמו אל בן אדם. זו הפעם הראשונה שבה נחקרתי. לא היה נעים להיחקר, אבל אני מבין שהחוקרים רק עשו את עבודתם. עוכבתי ליום אחד ואני מקווה שלא אחזור לשם לעולם.

"לא קיבלתי כל טובת הנאה על עסקאות שביצעה החברה", המשיך טבי. "כוס קוניאק טובה לרגל השלמת ההנפקה — זו היתה טובת ההנאה היחידה שקיבלתי. האמת היא שכבר כשרכשתי את השלד מייני פנו אליי עורכי הדין של הרשות ושאלו אותי למה רכשת דווקא מירון ייני וממוטי מנשה. זו שאלה מטומטמת - הרי הם השחקנים היחידים בתחום השלדים הבורסאיים. כל השמנה והסלתה של מדינת ישראל קונה אצלם שלדים. ירון ומוטי הם אנשים טובים".

בהתייחס לחקירה של ויצמן שירי אמר טבי כי "ביני לבין ויצמן שירי אין כל קשר, וגם החברות שלנו לא ביצעו ביניהן אף עסקה".

הרכישה שהסתבכה

ייני גם נחקר לגבי עסקאות שאפסוינג ביצעה עם תשואה 10 שבשליטת ויצמן שירי ובן דודתו יונה שמש. ברבעון הראשון של 2008 התברר בדיעבד לשמש וליונה כי רכישה עצמית שביצעו בהיקף של 8.45 מיליון מניות לא היתה חוקית, מאחר שהיא לא קיבלה היתר מראש מבית המשפט, כנהוג במקרים שבהם לחברה אין רווחים ראויים לחלוקה.

כדי לתקן את הפעולה ולהחזיר את הגלגל לאחור הם היו צריכים למכור את המניות אבל התקשו למצוא קונה. לבסוף הם מצאו רוכש: ייני, אחד מבעלי השליטה הקודמים. במרץ 2008 הם חתמו על הסכם למכירת המניות לייני בתמורה ל־2.46 מיליון שקל.

אולם מאז הועברו המניות הסכימו שני הצדדים פעם אחר פעם לדחות את מועדי התשלום. במקביל נשחק מחיר המניה מ־26.5 אגורות בעת החתימה על ההסכם עם ייני ל־7.7 אגורות כיום.

לבסוף הודיעה תשואה 10 לבעלי האג"ח שהיא מעדיפה שלא לחייב את ייני על המניות, ושהיא מעדיפה לבטל את העסקה ולמכור אותן בשוק במקום להיכנס לעימות משפטי עם אפסוינג. עסקה זו קוממה את בעלי האג"ח, ובתגובה העניק שירי ערבות אישית שלפיה אם המניות יימכרו בשוק במחיר הנמוך מ־15 אגורות, הוא ישלים מכיסו את ההפרש.

יש לציין כי ירון ייני, באמצעות חברות שונות שבשליטתו ובהן חברת גילאון, הוא אחד הנושים הגדולים של תשואה 10, והוא מחזיק באג"ח של החברה בהיקף של כ־15 מיליון שקל (ערך נקוב). בעבר פורסם בתקשורת כי במסגרת הסדר החוב המתגבש בין תשואה 10 לבין בעלי האג"ח עשוי ייני להשתלט על החברה באמצעות המרת האג"ח למניות.

רשות ני"ע חקרה אם העסקה לרכישת המניות על ידי ייני היתה עסקה אמיתית - כפי שהשתקף מהדיווח של תשואה 10 - או שמראש לא היתה לאף אחד מהצדדים כוונה לקיים אותה, והיא דווחה כפי שדווחה רק כדי להימנע ממצב שבו החברה ביצעה רכישה עצמית של מניות בלי שהיתה לה יתרה ראויה לחלוקה.

ל"כלכליסט" אמר ייני כי בניגוד למצב בינו לבין לנדמארק גרופ, "המצב מול תשואה 10 קצת יותר מורכב. ניסיתי לעזור לשירי עוד כמה פעמים. באתי לעשות את העסקה בתור טובה. העסקה לא הלכה טוב, ביקשתי לצאת - והוציאו אותי. בשני המקרים (לנדמארק גרופ ותשואה 10 - ס"א) באתי לעזור ותראה מה קרה!".

ויצמן שירי אמר לכלכליסט כי "עד עכשיו אני לא יודע מה לא עשיתי בסדר. אני לא יכול להתייחס לתוכנה של החקירה אולם אין לי ספק שאם לא הייתי איש פוליטי, הנושא לא היה מגיע לממדים האלה".

רשות ני"ע סירבה להגיב לכתבה.

תגיות